Trwa ładowanie...

Salep – właściwości, historia i przepis na napój

Salep to napój z mleka i sproszkowanych bulw storczyka. Jest bardzo popularny w kuchni tureckiej i bałkańskiej. Nazwa napoju oznacza dosłownie „lisie jądra”, czym nawiązuje do charakterystycznego kształtu bulw kwiatu, z którego jest przyrządzany. Co warto wiedzieć?

Zobacz film: "Tłuszcze mogą być zdrowe. Sprawdź jakie są najlepsze dla dziecka"

spis treści

1. Co to jest salep?

Salep (tur. sahlep) to gorący, słodki napój przyrządzany ze sproszkowanych bulw storczyka męskiego, popularny w kuchni tureckiej i w kuchni bałkańskiej. Jego miłośnicy cenią nie tylko jego oryginalny smak i aromat, ale i właściwości zdrowotne. Nazwa pochodzi od arabskiego określenia ḥasyu al-tha`lab, oznaczającego lisie jądra (od charakterystycznego kształtu bulw storczyka).

Storczyk męski (Orchis mascula L.) to gatunek byliny należący do rodziny storczykowatych (Orchidaceae). Występuje w Europie (bez jej krańców północnych i północno-wschodnich), w północno-zachodniej Afryce, w Azji Mniejszej i regionie Kaukazu (sięgając na wschodzie do Iranu).

2. Historia salepu

Salep pierwotnie znany był wyłącznie w Turcji i na Bliskim Wschodzie, skąd powędrował do Europy Zachodniej. W XVII i XVIII wieku salep zdobył serca londyńczyków. Napój, często wzbogacany kwiatem pomarańczy i wodą różaną, cieszył się dużą popularnością zwłaszcza wśród osób mniej zamożnych. Nazywano go „kawą dla ubogich” , ponieważ wówczas ziarna kawy były bardzo drogie i niedostępne. Dziś kawa jest zdecydowanie tańsza niż salep. Salep produkowany jest z suszonych, sproszkowanych korzeni orchidei górskiej. Proszek do jego przyrządzenia wytwarza się głównie w regionie Kahramanmaraş w południowo-zachodniej Turcji.

3. Właściwości napoju

Jak smakuje salep? Ma specyficzny, delikatnie korzenny smak i aromat. Idealnie komponuje się z mlekiem i cynamonem. Jego konsystencja przypomina rozwodniony kisiel lub budyń, a jego smak jest oryginalny, niepowtarzalny i niezapomniany. Napojowi przypisuje się działanie zdrowotne i rolę afrodyzjaka. W krajach arabskich wierzy się, że bulwy korzeniowe mają właściwości wzmagające popęd płciowy, co jest wiązane z ich kształtem przypominającym jądra samcze.

Jakie właściwości prozdrowotne ma salep? Okazuje się, że:

4. Przepis na salep

Obecnie salep najczęściej jest przygotowany z proszku instant. Podaje się go z mlekiem i cynamonem. Proszek, nazywany mączką salepową, wykorzystuje się nie tylko do przygotowywania napoju, ale i robienia lodów oraz puddingów.

Aby przyrządzić salep, wystarczy 2 łyżeczki proszku instant wymieszać z 2 szklankami mleka. Kolejnym krokiem jest gotowanie mikstury na małym ogniu przez około 10 minut, delikatnie mieszając. Gotowy napój wystarczy wlać do filiżanki i posypać cynamonem, imbirem lub gałką muszkatołową. Niektóre przepisy wspominają o dodawaniu do napoju cukru. Ten kremowy napój z suszonych bulw dzikich orchidei, słodki przysmak o gęstej konsystencji, przyrządza się nie tylko z gorącym mlekiem i dodatkiem cynamonu lub imbiru, ale i na sposób angielski, z wodą różaną i kwiatem pomarańczy.

Ponieważ można również kupić gotowy napój (z mlekiem), wówczas mieszankę, która zawiera zarówno sahlep, jak i mleko w proszku, wystarczy zalać wodą. Ponieważ do wyprodukowania jednego kilograma mąki salepowej trzeba zużyć od 1000 do 4000 bulw, a ich eksport z Turcji jest zabroniony, w większości sklepów dostępny jest napój instant aromatyzowany bulwami storczyka.

Salep można kupić zarówno stacjonarnie, jak i w internecie, tak w sklepach z żywnością turecką czy orientalną, jak i w serwisie aukcyjnym. Cena napoju w proszku wynosi około 20 zł.

5. Popularne napoje tureckie

W Turcji pije się nie tylko salep, ale i inne oryginalne napoje, takie jak ajran, który jest wytwarzany z jogurtu i wody, w proporcji 2:1 lub 1:1. Zazwyczaj dodawana jest do niego sól, a czasami też pieprz czy mięta. Można go kupić w restauracjach i sklepach, ale i zrobić samodzielnie. Jest idealny na upały. Bardzo często pije się go do obiadów. Innym oryginalnym napojem jest salgam suyu, który przyrządza się z soku z marynowanej czarnej marchwi, który następnie doprawia solą, odrobiną soku z rzepy oraz przyprawami. Pije się go najczęściej do kebabu. Jest podawany na zimno.

Jeszcze bardziej oryginalnym napojem jest tursu suyu. To sok z kiszonych warzyw, takich jak ogórki, cebula, papryka, kapusta, buraki czy marchewka. Dostępny jest czysty sok lub w wersji z kiszonymi warzywami.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.