Mleko w proszku - zastosowanie, wady, właściwości
Mleko w proszku bardzo często kojarzy nam się z mlekiem podawanym dzieciom, ale w rzeczywistości my-dorośli mamy z nim styczność na co dzień. Nie sposób znaleźć jogurt, serek, twarożek czy nadziewane batony bez jego zawartości. Dzieje się tak, ponieważ mleko o takiej konsystencji jest łatwiejsze w utrzymaniu produkcji i tańsze, ale czy zdrowsze? Pewnie nie bez przyczyny dla niektórych jedyną uznawaną formą mleka jest jego naturalna postać.
1. Zastosowanie mleka w proszku
Skoro świeże mleko jest bardzo popularne i znajduje zastosowanie w kuchni, w jakim celu korzysta się z jego sproszkowanej wersji? Przede wszystkim używane jest w trakcie wytwarzania produktów mlecznych takich jak jogurty, serki czy twarożki, ale również wykorzystywane jest w produkcji słodkości – lodów, batonów czy ciast.
Mleko w formie proszku poza tym, że jest tańsze od świeżego, to dodatkowo nie jest tak podatne na zepsucie, przez co jego termin przydatności jest znacznie wydłużony, co sprzyja produkcji. Zwyczajne mleko może być świeże przez około 3 dni, podczas gdy czas przydatności mleka w proszku sięga nawet 3 lat. Ponadto, forma proszku jest pożądana przez producentów rynku mleczarskiego, ponieważ pozwala na zagęszczenie danego produktu a przez to uzyskanie oczekiwanej konsystencji.
Poza stosowaniem mleka w proszku przez firmy produkujące nabiał czy słodycze, można go używać również w trakcie wyrobu domowych wypieków. Jest także wygodniejsze, np. w podróży, a także cechuje je dłuższa przydatność do spożycia. Tego typu mleko można dodawać również do ciepłych napojów, takich jak kawa czy kakao.
2. Wady sproszkowanego mleka
Nie jest tajemnicą, że jeśli tylko mamy taką możliwość, powinniśmy unikać takiej formy mleka. Dlaczego? Prawdą jest, że mleko w proszku nie jest groźne, ma identyczną zawartość białka, wapnia i innych minerałów, co „zwyczajne” mleko.
Różni się jednak nie tylko konsystencją, ale, przede wszystkim, w swoim składzie ma oksysterole - szkodliwe związki będące utlenionymi formami cholesterolu, które zwiększają ryzyko zachorowania na miażdżycę oraz sprzyjają powstawaniu nowotworów, w tym głównie raka piersi.
3. Właściwości mleka w proszku
Mleko w proszku, poza tym, że jest mlekiem krowim poddanym pasteryzacji, odparowaniu oraz wysuszeniu, zawiera o wiele mniej witamin i cennych mikroelementów, niż jego naturalny odpowiednik.
Warto wspomnieć, że sypka forma mleka jest o wiele bardziej kaloryczna od jego płynnego odpowiednika – 100 g takiego produktu może dostarczać nawet 500 kalorii!
4. Mleko w proszku pełne - kalorie i wartości odżywcze
Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g |
Zawartość w 128 g (1 porcja) |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 496 kcal | 635 kcal |
Białko | 26,3 g | 33,7 g |
Węglowodany | 38,4 g | 49,2 g |
Cukier | 38,4 g | 49,2 g |
Błonnik | 0 g | 0 g |
Tłuszcz | 26,7 g | 34,2 g |
Tłuszcze nasycone | 16,74 g | 21,4 g |
Tłuszcze jednonienasycone | 7,92 g | 10,14 g |
Tłuszcze wielonienasycone | 0,67 g | 0,85 g |
Cholesterol | 97,0 mg | 124 mg |
Witamina C | 8,60 mg | 11,01 mg |