Ser pleśniowy blue: charakterystyka i wartości odżywcze

Ser pleśniowy blue to ser z przerostem niebieskiej pleśni wytworzony z mleka krowiego, ale również z mleka owczego lub koziego. Jest pokryty siatką niebieskich żyłek, które często mają zielony lub szary odcień. Dzięki nim ma charakterystyczny wygląd, ale także zapach oraz smak. Jakie są korzyści zdrowotne i potencjalne zagrożenia związane z jego spożywaniem? Jak go jeść?

Ser pleśniowy blue ma wyjątkowy smak, aromat i wyglądSer pleśniowy blue ma wyjątkowy smak, aromat i wygląd
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Co to jest ser pleśniowy blue?

Ser pleśniowy blue, czyli ser z niebieską pleśnią może być wyprodukowany zarówno z mleka krowiego, jak i owczego lub koziego. Swój charakter zawdzięcza dodatkowi grzyba z rodzaju Penicillium (rodzaj grzybów z rodziny kropidlakowatych – Aspergillaceae).

Szlachetna pleśń (niebieska, niebiesko-szara lub niebiesko-zielona), która jest obecna na serze wpływa na jego wyjątkowy smak, aromat i wygląd (tak barwę, jak i konsystencję), ale pełni też funkcje konserwujące oraz przeciwbakteryjne, przedłużając trwałość produktu.

Jak smakuje ser pleśniowy blue?

Odpowiednia dieta odmładza skórę

Jak smakuje ser z niebieską pleśnią? Cechuje go mocny aromat i specyficzne doznania smakowe (można w nich znaleźć smaki ostre, łagodne, słodkie oraz nuty kwiatowe czy nawet owocowe). O jego ostrości decyduje stopień dojrzewania, który może trwać od 3 do 6 miesięcy.
Na przykład ser Lazur ma dość ostry, ale i maślany smak oraz grzybowy zapach. Jest kruchy i wilgotny.

Z kolei Gorgonzola posiada pomarańczową skórkę, miękki i lekko słodki miąższ i ostry, grzybowy zapach.

Roquefort, który jest lekko wilgotny i kruchy, początkowo może wydawać się lekko słodkawy i oleisty, po chwili czuć jednak orzechowy posmak i ostre smugi niebieskiej pleśni.

Jak jeść ser pleśniowy blue?

W jaki sposób ser pleśniowy blue może być włączony do diety? Jak go spożywać? Ser z niebieską pleśnią można podawać na desce serów i wędlin, jak i dodawać do różnych dań, tak sałatek, jak i pizzy, koreczków, mięs, sosów czy makaronów. Pasują do wina, bagietki, winogron, krakersów, oliwek czy pomidorków koktajlowych, gruszki i konfitury.

Jak powstaje ser pleśniowy blue?

Do niebieskiego sera dodaje się zarodniki pleśni – zarówno przed wytworzeniem zsiadłego mleka, jak i po jego powstaniu, w zależności od rodzaju sera. W przypadku większości serów nakłuwa się masę serową tak, by powietrze dostało się do środka i umożliwiło tam rozwój pleśni. Rzadko pleśń niebieska występuje wyłącznie na powierzchni skórki, czasami znajduje się i w środku, i na wierzchu sera.

Wiele rodzajów niebieskiego sera, takich jak Gorgonzola czy Roquefort (najbardziej znany z najdłuższą historią) zyskały rangę produktów regionalnych chronionych, co oznacza, że chroni je prawo unijne. Ich nazwa jest prawnie zastrzeżona dla serów powstałych według określonej receptury w danym regionie kraju. Warto też wiedzieć, że można kupić dwa główne typy serów pleśniowych: z porostem pleśni niebieskiej, ale i z porostem białej pleśni.

Ser pleśniowy blue – wartości odżywcze

Jakie są wartości odżywcze i kaloryczność sera pleśniowego typu blue? Sery pleśniowe zawierają:

  • sporo łatwo przyswajalnego białka,
  • witaminy (A, B1, B2, B3, B6, B12, D, E, K),
  • minerały (wapń, fosfor, magnez, potas i sód). Zaletą serów pleśniowych jest przede wszystkim wysoka zawartość wapnia, co ważne w przypadku osób chorujących na osteoporozę bądź nią zagrożonych,
  • tyrozynę, która należy do aminokwasów endogennych (ludzki organizm ma zdolność syntetyzowania jej z fenyloalaniny). Tyrozyna pełni funkcję przekaźnika wewnątrzkomórkowego, jest również związkiem wyjściowym w syntezie dopaminy.

Sery pleśniowe cechują się minimalną zawartością laktozy, zatem będą dobrym sposobem uzupełniania wapnia w diecie osób, które jej nie tolerują.

Ser pleśniowy blue – przeciwwskazania

O ile sery pleśniowe są źródłem wielu cennych składników i odpowiadają za wyjątkowe właściwości smakowe, nie mogą być spożywane przez wszystkich. Nie powinny ich jeść na przykład kobiety w ciąży. Dlaczego?

W przypadku serów wyprodukowanych z surowego, niepasteryzowanego mleka ma to związek z obecnością bakterii Listeria monocytogenes (wywołują chorobę zwaną listeriozą), która może prowadzić do uszkodzenia płodu, a nawet poronienia. Ze względu na zagrożenie listeriozą serów pleśniowych nie powinny jeść także dzieci do 3. roku życia.

Kobiety w ciąży nie powinny jeść serów pleśniowych również ze względu na zawartą w nich tyraminę, która może sprzyjać skurczom macicy, co może negatywnie oddziaływać na ciążę.

Serów z niebieską czy z białą pleśnią nie mogą jeść także osoby uczulone na białka mleka, osoby w podeszłym wieku oraz ludzie borykający się z nadwagą i otyłością.

Spożywając sery pleśniowe trzeba zachować umiar pamiętając, że są to produkty tłuste, kaloryczne (np. 100 g camemberta ma 350 kcal) i ciężkostrawne, a i zawierają sporo soli. Mogą przez to prowadzić do zatrzymania wody w organizmie, obrzęków i wzrostu ciśnienia tętniczego we krwi. Sery pleśniowe mogą także wywoływać migrenę.

Nie bez znaczenia jest również wysoka zawartość tłuszczów nasyconych, które mogą prowadzić do rozwoju wielu chorób układu sercowo-naczyniowego. Z tego powodu po sery pleśniowe nie powinny sięgać osoby zmagające się z chorobami układu krążenia czy układu pokarmowego oraz cierpiące na hipercholesterolemię (podwyższony poziom cholesterolu we krwi).

Uważać na nie powinny także osoby stosujące leki z grupy inhibitorów monoaminooksydazy podczas leczenia depresji, z uwagi na ryzyko interakcji.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka