Trwa ładowanie...

Ser żółty wycofany przez GIS. Zawiera groźne bakterie

 Aleksandra Zaborowska
Aleksandra Zaborowska 25.09.2024 19:16
GIS pilnie wycofuje. Wykryto specyficzną odmianę bakterii Salmonelli
GIS pilnie wycofuje. Wykryto specyficzną odmianę bakterii Salmonelli (Getty Images)

Główny Inspektor Sanitarny zadecydował o wycofaniu partii sera żółtego z powodu wykrycia specyficznej odmiany bakterii Salmonelli.

spis treści

1. Salmonella w serze żółtym

Główny Inspektor Sanitarny poinformował o wycofaniu z rynku konkretnej partii sera żółtego z powodu wykrycia bakterii Salmonella Newport. Spożycie produktu z tej partii może stanowić poważne zagrożenie dla zdrowia konsumentów.

W wyniku działań kontrolnych przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną wykryto obecność bakterii Salmonella Newport w jednej z pięciu badanych próbek sera Złoty Mazur 150 g, produkowanego przez Spółdzielnię Mleczarską "MLEKPOL" w Grajewie. Produkt o numerze partii 30.08/P6 16:59 i dacie ważności do 28 listopada 2024 roku został oznaczony kodem kreskowym 5900820008406.

Zobacz film: "Najgorsze rodzaje sera"

Producent niezwłocznie podjął działania w celu wycofania wskazanej partii z obrotu, a także współpracuje z organami Inspekcji Weterynaryjnej, które prowadzą postępowanie wyjaśniające w tej sprawie.

Wszyscy konsumenci, którzy nabyli produkt z powyższej partii, powinni zwrócić go w miejscu zakupu lub zutylizować. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu produktu, należy niezwłocznie skontaktować się z lekarzem.

2. Objawy zatrucia salmonellą

Zatrucie pokarmowe spowodowane bakterią Salmonella Newport objawia się przede wszystkim dolegliwościami ze strony układu pokarmowego.

Najczęstsze objawy to:

  • nudności,

  • wymioty,

  • biegunka,

  • bóle brzucha,

  • gorączka.

W skrajnych przypadkach może dojść do odwodnienia organizmu, co jest szczególnie niebezpieczne dla małych dzieci, osób starszych i osób z osłabionym układem odpornościowym. Objawy mogą pojawić się w ciągu 6-72 godzin od spożycia skażonego produktu i utrzymywać się od kilku dni do tygodnia.

W razie wystąpienia któregokolwiek z wymienionych objawów po spożyciu produktu, zaleca się nie tylko natychmiastową konsultację z lekarzem, ale także zgłoszenie tego faktu do właściwej stacji sanitarno-epidemiologicznej.

Spożywanie produktów skażonych bakteriami Salmonella stanowi poważne zagrożenie dla zdrowia, dlatego tak ważne jest przestrzeganie zaleceń Głównego Inspektora Sanitarnego oraz odpowiedzialne podejście do informacji o wycofaniu produktów z rynku.

Aleksandra Zaborowska, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze