Trwa ładowanie...

Serce ci tego nie wybaczy. Ryzyko groźnych chorób wzrasta nawet o 22 proc.

Avatar placeholder
05.08.2023 09:12
Spożywanie mięsa zwiększa ryzyko chorób serca
Spożywanie mięsa zwiększa ryzyko chorób serca (Getty Images)

Zgodnie z najnowszymi badaniami, spożywanie dużej ilości czerwonego mięsa może prowadzić do zwiększenia ryzyka wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego aż o 22 proc. Wyniki tych badań sugerują, że za to zjawisko odpowiada podwyższony poziom trzech metabolitów, które są produkowane podczas procesu trawienia mięsa.

spis treści

1. Zmiany zachodzące w organizmie po spożyciu mięsa

Naukowcy z University Tufts i Cleveland Clinic Lerner Research Institute dostarczyli kolejny dowód na to, że warto zastąpić czerwone mięso innymi produktami. Zespół postanowił zbadać, jakie czynniki mogą odpowiadać za zwiększone ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego.

Badacze przeanalizowali dane ponad 4 tysięcy osób, które ukończyły 65. rok życia, pod kątem czynników ryzyka chorób sercowo-naczyniowych. Określili również profile biomarkerów obecnych w osoczu krwi. Szczególnie zainteresował ich N-tlenek trimetyloaminy (TMAO), który jest produktem ubocznym powstającym podczas trawienia L-karnityny zawartej w czerwonym mięsie.

Ten metabolit spowalnia usuwanie cholesterolu z krwi i przyczynia się do tworzenia blaszek miażdżycowych. Według naukowców, podwyższony poziom TMAO, a także dwóch innych - gamma-butyrobetainy i krotonbetainy wiąże się z większym ryzykiem wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych.

Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"

2. Wpływ czerwonego mięsa na nasze zdrowie

Od wielu lat lekarze i specjaliści od żywienia ostrzegają, że dieta bogata w czerwone mięso może prowadzić do zwiększenia ryzyka wystąpienia wielu różnych chorób. Wśród nich wymienia się między innymi chorobę niedokrwienną serca, udar mózgu, cukrzycę czy różnego rodzaju nowotwory. To z kolei przekłada się na zwiększone ryzyko zgonu.

Kluczowe w tym kontekście jest to, że czerwone mięso jest bogate w tłuszcz, który jest źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych oraz cholesterol. Szczególnie duże ilości tych składników zawierają przetwory mięsne, takie jak parówki, szynka czy kiełbasa. Dlatego też zaleca się, aby wykluczyć je z diety lub maksymalnie ograniczyć ich spożycie.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze