Trwa ładowanie...

Serce je uwielbia. Znany kardiolog poleca jeść jak najczęściej

Avatar placeholder
11.08.2023 10:57
Kiszonki doskonale wpływają na serce, a do tego świetnie smakują. Kardiolog poleca jeść jak najczęściej
Kiszonki doskonale wpływają na serce, a do tego świetnie smakują. Kardiolog poleca jeść jak najczęściej (Getty Images, Twitter)

Specjaliści zwracają uwagę na to, że zdrowie naszego serca zależy od kilku kluczowych czynników. Przede wszystkim wymaga dobrze zbilansowanej diety, regularnej aktywności fizycznej oraz unikania szkodliwych nawyków. Dr William Davis, amerykański kardiolog, podkreśla również znaczenie kiszonek w codziennej diecie. Według niego, to właśnie one mogą być jednym z sekretów długowieczności.

spis treści

1. Tajemnica kuchni koreańskiej

Statystyki Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego pokazują, że choroby układu krążenia są najczęstszą przyczyną zgonów wśród Polaków. Lekarze są zgodni, że większość schorzeń serca jest wynikiem naszego stylu życia, a nie wrodzonych wad czy powikłań po infekcjach. Niezdrowa dieta, otyłość, palenie papierosów, brak aktywności fizycznej - to wszystko prowadzi do poważnych problemów z sercem i układem krążenia.

Dr William Davis podkreśla, że zdrowa, dobrze zbilansowana dieta jest kluczem do ochrony naszego serca przed takimi zagrożeniami jak zawał serca czy nadciśnienie tętnicze. Amerykański kardiolog zaleca, aby do naszej diety na stałe wprowadzić kiszonki i produkty fermentowane. Szczególnie poleca kapustę kimchi, która jest podstawowym składnikiem kuchni koreańskiej i jest spożywana tam praktycznie przy każdym posiłku.

Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"

2. Kiszonki dla zdrowia serca i jelit

Kiszonki są bogate w cenne witaminy i składniki mineralne, a także działają jak naturalny probiotyk, wspierając odporność naszego organizmu. Pomagają one w redukcji ciśnienia krwi i poziomu cholesterolu, a dzięki dużej zawartości błonnika przeciwdziałają odkładaniu się złogów tłuszczowych, zwanych trójglicerydami. W procesie fermentacji powstaje między innymi acetylocholina, która pomaga obniżać ciśnienie tętnicze krwi, spowalnia pracę serca oraz pobudza perystaltykę przewodu pokarmowego.

Regularne spożywanie kiszonek pozwala również utrzymać prawidłową mikrobiotę jelitową. Lekarze od dawna zwracają uwagę na związek pomiędzy zdrowiem jelit a pracą układu sercowo-naczyniowego. Nasza odporność w dużej mierze zależy od stanu naszych jelit. Prawidłowa flora bakteryjna pomaga zwalczać stany zapalne w organizmie, które są jednym z czynników zwiększających ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze