Sernik wiedeński – przepis, wartości odżywcze i kalorie
Sernik wiedeński to ciasto, które bije rekordy popularności. Uwielbieniu jego wielbicieli trudno się dziwić. Jest słodkie, kremowe i puszyste. Składa się wyłącznie z masy serowej, nie ma spodniej warstwy z kruchego ciasta. Jego smak jest wyrazisty i niepowtarzalny. Jak go upiec? Czy to kaloryczny deser?
1. Jak upiec sernik wiedeński?
Sernik wiedeński, czyli sernik bez spodu z kruchego ciasta, to jedno z najbardziej popularnych ciast. Jest kremowy, delikatny i puszysty. Jego głównym składnikiem jest twaróg. W przepisie pojawiają się także jajka, masło, cukier, nieduża ilość mąki oraz dodatki smakowe. To doskonałe ciasto świąteczne (częste ciasto na Wielkanoc czy Boże Narodzenie), ale i domowy, weekendowy deser.
Aby upiec tradycyjny wiedeński sernik puszysty i wilgotny, a także delikatny, należy przygotować:
- kilogram twarogu: tłustego lub półtłustego, zmielonego co najmniej dwukrotnie,
- 6 jajek,
- szklankę cukru,
- 125 g masła,
- 3 łyżki mąki pszennej,
- łyżeczka ekstraktu pomarańczowego lub drobno starta skórka z pomarańczy.
Co mówi przepis na sernik wiedeński? Wszystkie składniki na sernik wystaw z lodówki wcześniej, by osiągnęły temperaturę pokojową. Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C, formę do ciasta wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą.
Żółtka oddziel od białek. Żółtka, cukier i masło utrzyj na jednolitą masę. Miksując masę dodaj ser, a potem mąkę i ekstrakt pomarańczowy lub skórkę z pomarańczy. Dodaj także ubite białka, delikatnie wymieszaj.
Wyłóż masę do formy, wstaw do piekarnika. Piecz sernik przez 60 minut w kąpieli wodnej - na dno postaw małą blachę do ciasta do połowy wypełnioną wrzącą wodą. Po upieczeniu sernika wyłącz piekarnik, ale nie wyjmuj z niego ciasta. Studź je powoli, stopniowo uchylając drzwiczki. Po wystygnięciu posyp sernik cukrem pudrem.
2. Kalorie i wartości odżywcze sernika wiedeńskiego
Sernik w niewielkim stopniu pokrywa dzienne zapotrzebowanie na składniki mineralne i witaminy, choć dostarcza witaminy B12 i B2, a także fosforu, magnezu, witaminy B2. Jest źródłem białka, ale także cholesterolu, cukru i tłuszczu. To głównie tłuszcze nasycone, które mogą zwiększać ryzyko zawału, cukrzycy oraz nadwagi i otyłości.
Czy sernik jest bardzo kaloryczny? Sernik, w zależności od sposobu przygotowania i użytych składników, może różnić się kalorycznością. W wersji tradycyjnej nie jest jednak ciastem specjalnie zdrowym i dietetycznym.
Twaróg półtłusty zawiera około 4 % tłuszczu i 115 kcal na 100 g, 16 g białka, 3,7 g węglowodanów. Twaróg tłusty posiada około 8 % tłuszczu i 147 kcal, 15 g białka, 3,7 g węglowodanów. Zawartość węglowodanów w twarogu wynika wyłącznie z jego naturalnej obecności w mleku.
Biały ser ma niski indeks glikemiczny (IG 30). Kaloryczność jajek zależy od ich wielkości. I tak:
- jajko o rozmiarze S waży poniżej 53 g i dostarcza do 67 kcal,
- jajko o rozmiarze M waży 53-63 g i ma 67-80 kcal,
- jajko o rozmiarze L waży 63-73 g i dostarcza 80-93 kcal.
Przyjmuje się, że jedno jajko zawiera około 80 kalorii (60 kcal żółtko, 20 kcal białko). Pozostałe kalorie pochodzą z cukru (szklanka cukru dostarcza ich około 800), a także masła (pół kostki masła to 750 kcal) i mąki (3 łyżki mąki pszennej to około 120 kcal). Porcja 100 g sernika wiedeńskiego dostarcza mniej więcej 250 kcal (nieco więcej zawierałby tradycyjny sernik na kruchym spodzie).
3. Sernik wiedeński w wersji fit
Co zrobić, by przygotować sernik wiedeński fit? Sposobów jest kilka. Można upiec ciasto z chudszego sera twarogowego lub zmniejszyć ilość cukru bądź zastąpić go na przykład ksylitolem lub erytrytolem.
Aby upiec sernik wiedeński w wersji fit, trzeba przygotować takie składniki jak:
- kilogram twarogu półtłustego, zmielonego co najmniej dwukrotnie,
- pół kostki masła,
- 6 jajek,
- 1/2 szklanki erytrytolu lub ksylitolu,
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżkę kaszy manny,
- szczyptę soli.
Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodawaj po łyżce połowę słodzika (erytrytolu lub ksylitolu). W oddzielnym naczyniu utrzyj żółtka z pozostałą częścią erytrytolu lub ksylitolu, dodaj do masy mąką ziemniaczaną i kaszę mannę oraz rozpuszczone masło.
Zmiksuj wszystko na średnich obrotach miksera. Na koniec dodaj ubitą pianę z białek, delikatnie wymieszaj ciasto do połączenia się składników. Dalej postępuj tak, jak w przypadku tradycyjnego sernika wiedeńskiego.
Formę do ciasta wysmaruj masłem, wysyp bułką tartą. Wlej masę i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piecz ciasto w kąpieli wodnej, studź przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.