Trwa ładowanie...

Sernik wiedeński – przepis, wartości odżywcze i kalorie

Sernik wiedeński to ciasto, które bije rekordy popularności. Uwielbieniu jego wielbicieli trudno się dziwić. Jest słodkie, kremowe i puszyste. Składa się wyłącznie z masy serowej, nie ma spodniej warstwy z kruchego ciasta. Jego smak jest wyrazisty i niepowtarzalny. Jak go upiec? Czy to kaloryczny deser?

Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"

spis treści

1. Jak upiec sernik wiedeński?

Sernik wiedeński, czyli sernik bez spodu z kruchego ciasta, to jedno z najbardziej popularnych ciast. Jest kremowy, delikatny i puszysty. Jego głównym składnikiem jest twaróg. W przepisie pojawiają się także jajka, masło, cukier, nieduża ilość mąki oraz dodatki smakowe. To doskonałe ciasto świąteczne (częste ciasto na Wielkanoc czy Boże Narodzenie), ale i domowy, weekendowy deser.

Aby upiec tradycyjny wiedeński sernik puszysty i wilgotny, a także delikatny, należy przygotować:

  • kilogram twarogu: tłustego lub półtłustego, zmielonego co najmniej dwukrotnie,
  • 6 jajek,
  • szklankę cukru,
  • 125 g masła,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • łyżeczka ekstraktu pomarańczowego lub drobno starta skórka z pomarańczy.

Co mówi przepis na sernik wiedeński? Wszystkie składniki na sernik wystaw z lodówki wcześniej, by osiągnęły temperaturę pokojową. Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C, formę do ciasta wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą.

Żółtka oddziel od białek. Żółtka, cukier i masło utrzyj na jednolitą masę. Miksując masę dodaj ser, a potem mąkę i ekstrakt pomarańczowy lub skórkę z pomarańczy. Dodaj także ubite białka, delikatnie wymieszaj.

Wyłóż masę do formy, wstaw do piekarnika. Piecz sernik przez 60 minut w kąpieli wodnej - na dno postaw małą blachę do ciasta do połowy wypełnioną wrzącą wodą. Po upieczeniu sernika wyłącz piekarnik, ale nie wyjmuj z niego ciasta. Studź je powoli, stopniowo uchylając drzwiczki. Po wystygnięciu posyp sernik cukrem pudrem.

2. Kalorie i wartości odżywcze sernika wiedeńskiego

Sernik w niewielkim stopniu pokrywa dzienne zapotrzebowanie na składniki mineralne i witaminy, choć dostarcza witaminy B12 i B2, a także fosforu, magnezu, witaminy B2. Jest źródłem białka, ale także cholesterolu, cukru i tłuszczu. To głównie tłuszcze nasycone, które mogą zwiększać ryzyko zawału, cukrzycy oraz nadwagi i otyłości.

Czy sernik jest bardzo kaloryczny? Sernik, w zależności od sposobu przygotowania i użytych składników, może różnić się kalorycznością. W wersji tradycyjnej nie jest jednak ciastem specjalnie zdrowym i dietetycznym.

Twaróg półtłusty zawiera około 4 % tłuszczu i 115 kcal na 100 g, 16 g białka, 3,7 g węglowodanów. Twaróg tłusty posiada około 8 % tłuszczu i 147 kcal, 15 g białka, 3,7 g węglowodanów. Zawartość węglowodanów w twarogu wynika wyłącznie z jego naturalnej obecności w mleku.

Biały ser ma niski indeks glikemiczny (IG 30). Kaloryczność jajek zależy od ich wielkości. I tak:

  • jajko o rozmiarze S waży poniżej 53 g i dostarcza do 67 kcal,
  • jajko o rozmiarze M waży 53-63 g i ma 67-80 kcal,
  • jajko o rozmiarze L waży 63-73 g i dostarcza 80-93 kcal.

Przyjmuje się, że jedno jajko zawiera około 80 kalorii (60 kcal żółtko, 20 kcal białko). Pozostałe kalorie pochodzą z cukru (szklanka cukru dostarcza ich około 800), a także masła (pół kostki masła to 750 kcal) i mąki (3 łyżki mąki pszennej to około 120 kcal). Porcja 100 g sernika wiedeńskiego dostarcza mniej więcej 250 kcal (nieco więcej zawierałby tradycyjny sernik na kruchym spodzie).

3. Sernik wiedeński w wersji fit

Co zrobić, by przygotować sernik wiedeński fit? Sposobów jest kilka. Można upiec ciasto z chudszego sera twarogowego lub zmniejszyć ilość cukru bądź zastąpić go na przykład ksylitolem lub erytrytolem.

Aby upiec sernik wiedeński w wersji fit, trzeba przygotować takie składniki jak:

  • kilogram twarogu półtłustego, zmielonego co najmniej dwukrotnie,
  • pół kostki masła,
  • 6 jajek,
  • 1/2 szklanki erytrytolu lub ksylitolu,
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżkę kaszy manny,
  • szczyptę soli.

Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodawaj po łyżce połowę słodzika (erytrytolu lub ksylitolu). W oddzielnym naczyniu utrzyj żółtka z pozostałą częścią erytrytolu lub ksylitolu, dodaj do masy mąką ziemniaczaną i kaszę mannę oraz rozpuszczone masło.

Zmiksuj wszystko na średnich obrotach miksera. Na koniec dodaj ubitą pianę z białek, delikatnie wymieszaj ciasto do połączenia się składników. Dalej postępuj tak, jak w przypadku tradycyjnego sernika wiedeńskiego.

Formę do ciasta wysmaruj masłem, wysyp bułką tartą. Wlej masę i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piecz ciasto w kąpieli wodnej, studź przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.

Zobacz także:

Sernik wiedeński – przepis, wartości odżywcze i kalorie
Sernik wiedeński – przepis, wartości odżywcze i kalorie (adobestock)
Produkty o podobnej zawartości kalorii w 100 g

Brak produktów w wybranej kategorii.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze
Szukaj innego lekarza
Komentarze
Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.