Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Dr n. med. Aneta Kościołek

Kasza manna - wartości odżywcze, zastosowania

Avatar placeholder
19.04.2021 17:14
Kasza manna - wartości odżywcze, zastosowania
Kasza manna - wartości odżywcze, zastosowania

Kasza manna to jeden z najstarszych produktów spożywczych. Już nasi przodkowie doceniali kaszę mannę jako rodzaj żywności, która szybko zaspokaja głód. Obecnie niewiele dorosłych osób spożywa kaszę, mimo iż jej wartość odżywcza swobodnie może konkurować z ziemniakami, ryżem i makaronem. Panuje przekonanie, że kasza manna jest dobra tylko dla dzieci. Nic bardziej mylnego. Właściwości kaszy manny są nieocenione, także dla dorosłych. Gotowanie kaszy manny jest dziecinnie proste, a można z niej przyrządzić różne dania.

spis treści

1. Wartości odżywcze kaszy manny

Kasza manna powstaje z najdrobniejszych zmielonych ziaren pszenicy. W czasie przemiału otrzymuje się wiele frakcji kaszek. Oczyszczanie kaszy polega na oczyszczeniu bielma mącznego za pomocą wialni kaszkowych. Możemy spotkać dwa rodzaje kaszy manny, a mianowicie: kaszę mannę i kaszę mannę błyskawiczną, która jest poddawana obróbce termicznej, pozwalającej na szybsze jej przygotowanie.

Kasza manna zawiera:

  • Witaminę B1,
  • Witaminę B2,
  • Witaminę PP,
  • Witaminę B6,
  • Kwas foliowy,
  • Potas,
  • Żelazo,
  • Magnez,
  • Jod – jako jedyna z kasz zawiera jego dużą ilość.
Zobacz film: "Kasza - niezbędna w diecie kobiet i osób dbających o linię"
Kasze, które królują na polskich stołach
Kasze, które królują na polskich stołach [6 zdjęć]

Kasza to jeden z głównych składników kuchni wegańskiej. Ale coraz częściej goszczą na naszych stołach.

zobacz galerię

Jedną z głównych zalet kaszy manny jest fakt, iż jest lekkostrawna. Dzięki temu jest doskonała dla osób cierpiących na choroby układu pokarmowego. Kasza manna sprawdza się jako nieodłączny składnik różnego rodzaju diet. Grysik skutecznie syci i jest łatwo przyswajalny.

2. Zastosowania kaszy manny

Kaszę mannę stosuje się zarówno jako samodzielną potrawę, na przykład w zupie mlecznej, budyniu lub leguminie, jak i jako środek zagęszczający do sosów, ciast i zup. Kasza powinna być biała z odcieniem żółtawym, a jej cząsteczki nie powinny być zamączone ani zawierać elementów otrębowych. Aby wzmocnić smak kaszy, można do niej dodać odrobinę soli, cukru, słodkich syropów lub owoców.

PYTANIA I ODPOWIEDZI LEKARZY NA TEN TEMAT

Zobacz odpowiedzi na pytania osób, które miały do czynienia z tym problemem:

Wszystkie odpowiedzi lekarzy

Najlepiej smakuje, kiedy jest gęsta. By uzyskać taką kaszę, należy zagotować 50 g kaszy błyskawicznej przez 2 minuty w ok. 0,4 l lekko osolonego wrzątku. Natomiast jeżeli chcemy uzyskać kaszę półgęstą, należy gotować ją w ok. 0,7 l wody. Kasza manna jest świetnym pomysłem na sycące śniadanie oraz lekkostrawną kolację. Kasza manna jest doskonała również do przygotowania pysznego deseru. Do jego przyrządzenia niezbędne są następujące składniki:

  • 1/4 szklanki kaszy manny błyskawicznej,
  • 1,5 szklanki mleka,
  • 1 łyżeczka masła,
  • szczypta soli,
  • cukier do smaku,
  • świeże truskawki,
  • czekolada.

Przygotowanie deseru jest mało skomplikowane. Mleko należy podzielić na pół. W części zimnego mleka trzeba rozprowadzić kaszę mannę, a pozostałą część mleka zagotować. Kiedy mleko zacznie wrzeć, należy wlać powoli kaszę z zimnym mlekiem, ciągle mieszając, i zagotować. Następnie należy dodać sól, cukier oraz masło. Całość należy gotować przez około 2 minuty. Po ugotowaniu należy przełożyć kaszę do schłodzonych salaterek i pozostawić do wystygnięcia. Następnie należy zetrzeć czekoladę i posypać nią ugotowaną kaszę oraz dodać świeże owoce.

Zobacz także:

Wartości odżywcze kaszy manny czynią z niej produkt spożywczy godny większej uwagi. Racjonalna dieta powinna być urozmaicona, co można w łatwy sposób osiągnąć, posiłkując się kaszą. Można ją przyrządzić na wiele sposobów, dlatego warto wprowadzić ją do swojego jadłospisu.

3. Ile kalorii ma kasza manna?

Kalorie i wartości odżywcze Zawartość
w 100 g
Zawartość
w 167 g (1 szklanka)
Wartość energetyczna 360 kcal 601 kcal
Białko 12,68 g 21,2 g
Węglowodany 72,8 g 122 g
Cukier 0 g 0 g
Błonnik 3,90 g 6,51 g
Tłuszcz 1,05 g 1,75 g
Tłuszcze nasycone 0,15 g 0,25 g
Tłuszcze jednonienasycone 0,12 g 0,21 g
Tłuszcze wielonienasycone 0,43 g 0,72 g
Cholesterol 0 mg 0 mg
Witamina C 0 mg 0 mg
Produkty o podobnej zawartości kalorii w 100 g
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze