Słodka trucizna. Oto co popularny dodatek robi z mózgiem
Napoje gazowane, słodycze, jogurty, guma do żucia, smakowe piwa, a nawet płatki śniadaniowe. To tylko fragment długiej listy produktów, które zawierają aspartam. Popularny słodzik spożywamy niemal codziennie, nie zdając sobie często sprawy z konsekwencji dla zdrowia. A te mogą być bardzo poważne - od bólu głowy i nudności, po - jak dowodzą najnowsze badania - zaburzenia lękowe.
1. Aspartam groźny dla zdrowia
Aspartam jest prawie 200 razy słodszy od cukru, a przy tym zawiera niewielką ilość kalorii, dlatego wykorzystuje się go na szeroką skalę w przemyśle spożywczym i farmaceutycznym.
Znajdziemy go w wielu popularnych produktach spożywczych m.in.
- napojach gazowanych i izotonicznych,
- wodach smakowych,
- gumach do żucia,
- galaretkach,
- ciastkach,
- niektórych jogurtach
- produktach ''light'',
- ketchupach, gotowych sosach, marynatach,
- rozpuszczalnym kakao,
- mrożonej herbacie,
- niektórych smakowych piwach,
- odświeżaczach oddechu,
- tabletkach musujących oraz tabletkach do ssania.
Lekarze od dawna ostrzegają przed szkodliwym wpływem tego słodzika na zdrowie. Zawiera on kwas asparaginowy i fenyloalaninę, które spożywane w dużych ilościach mogą być toksyczne.
Nadmier aspartamu może powodować:
- częste bóle i zawroty głowy,
- nudności,
- problemy z pamięcią,
- bezsenność,
- problemy ze wzrokiem
- problemy z oddychaniem,
- bóle stawów.
Na tym jednak nie koniec. Na bardzo poważne skutki wskazują też amerykańscy naukowcy z Florida State University.
2. Popularny słodzik szkodzi mózgowi i sercu
Badania naukowe, których wyniki zostały opublikowane na łamach "PNAS", wskazują, że popularny słodzik ma bardzo szkodliwy wpływ na mózg.
Okazało się, że aspartam wywoływał zmiany podobne do lęku w mózgach myszy. Niepokojący jest też fakt, że te zmiany utrzymywały się nawet przez dwa kolejne pokolenia. Według badaczy to poważny argument do prowadzenia dalszych badań nad związkiem między spożywaniem aspartamu a zaburzeniami lękowymi u ludzi.
Na szkodliwy wpływ słodzików wskazują też wyniki badania opublikowanego na początku tego roku na łamach "British Medical Journal". Okazało się, że regularne spożywanie sztucznych słodzików wiązało się z dziewięcioprocentowym wzrostem ryzyka chorób sercowo-naczyniowych.
Według British Heart Foundation cukier i słodziki mają negatywny wpływ na zdrowie, bo ich nadmiar prowadzi do nadwagi, a to może szkodzić sercu i układowi krążenia.
Wcześniejsze badania wskazywały też na związek między spożywaniem słodzików, a rakiem, ale ich wyniki nie były jednoznaczne.
Katarzyna Prus, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl