Trwa ładowanie...

Słodka trucizna. Oto co popularny dodatek robi z mózgiem

 Katarzyna Prus
Katarzyna Prus 26.12.2022 18:50
Aspartam w nadmiarze szkodzi sercu i mózgowi
Aspartam w nadmiarze szkodzi sercu i mózgowi (Adobe Stock)

Napoje gazowane, słodycze, jogurty, guma do żucia, smakowe piwa, a nawet płatki śniadaniowe. To tylko fragment długiej listy produktów, które zawierają aspartam. Popularny słodzik spożywamy niemal codziennie, nie zdając sobie często sprawy z konsekwencji dla zdrowia. A te mogą być bardzo poważne - od bólu głowy i nudności, po - jak dowodzą najnowsze badania - zaburzenia lękowe.

spis treści

1. Aspartam groźny dla zdrowia

Aspartam jest prawie 200 razy słodszy od cukru, a przy tym zawiera niewielką ilość kalorii, dlatego wykorzystuje się go na szeroką skalę w przemyśle spożywczym i farmaceutycznym.

Czy słodziki są niebezpieczne dla zdrowia?
Czy słodziki są niebezpieczne dla zdrowia? (Getty Images)
Zobacz film: "Aspartam – zabójcza słodycz. Gdzie go znajdziemy?"

Znajdziemy go w wielu popularnych produktach spożywczych m.in.

  • napojach gazowanych i izotonicznych,
  • wodach smakowych,
  • gumach do żucia,
  • galaretkach,
  • ciastkach,
  • niektórych jogurtach
  • produktach ''light'',
  • ketchupach, gotowych sosach, marynatach,
  • rozpuszczalnym kakao,
  • mrożonej herbacie,
  • niektórych smakowych piwach,
  • odświeżaczach oddechu,
  • tabletkach musujących oraz tabletkach do ssania.

Lekarze od dawna ostrzegają przed szkodliwym wpływem tego słodzika na zdrowie. Zawiera on kwas asparaginowy i fenyloalaninę, które spożywane w dużych ilościach mogą być toksyczne.

Nadmier aspartamu może powodować:

  • częste bóle i zawroty głowy,
  • nudności,
  • problemy z pamięcią,
  • bezsenność,
  • problemy ze wzrokiem
  • problemy z oddychaniem,
  • bóle stawów.

Na tym jednak nie koniec. Na bardzo poważne skutki wskazują też amerykańscy naukowcy z Florida State University.

2. Popularny słodzik szkodzi mózgowi i sercu

Badania naukowe, których wyniki zostały opublikowane na łamach "PNAS", wskazują, że popularny słodzik ma bardzo szkodliwy wpływ na mózg.

Okazało się, że aspartam wywoływał zmiany podobne do lęku w mózgach myszy. Niepokojący jest też fakt, że te zmiany utrzymywały się nawet przez dwa kolejne pokolenia. Według badaczy to poważny argument do prowadzenia dalszych badań nad związkiem między spożywaniem aspartamu a zaburzeniami lękowymi u ludzi.

Na szkodliwy wpływ słodzików wskazują też wyniki badania opublikowanego na początku tego roku na łamach "British Medical Journal". Okazało się, że regularne spożywanie sztucznych słodzików wiązało się z dziewięcioprocentowym wzrostem ryzyka chorób sercowo-naczyniowych.

Według British Heart Foundation cukier i słodziki mają negatywny wpływ na zdrowie, bo ich nadmiar prowadzi do nadwagi, a to może szkodzić sercu i układowi krążenia.

Wcześniejsze badania wskazywały też na związek między spożywaniem słodzików, a rakiem, ale ich wyniki nie były jednoznaczne.

Katarzyna Prus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze