Trwa ładowanie...

Słodka trucizna. Tak Polacy karmią raka

 Karolina Rozmus
24.06.2023 18:30
Ulubiony napój małych i dużych. Sprzymierzeniec cukrzycy, otyłości, a nawet raka
Ulubiony napój małych i dużych. Sprzymierzeniec cukrzycy, otyłości, a nawet raka (Getty Images)

Kakao jest idealnym napojem zarówno dla małych i dużych. Aromatyczny, ciemny, pobudzający napój dla wielu z nas jest smakiem dzieciństwa, ale ze zdrowiem nie ma nic wspólnego. Słodkie granulki to wstęp do nadwagi, otyłości, cukrzycy, a nawet raka.

spis treści

1. Kakao instant. Cukrzyca w proszku

Krótka analiza składów popularnych napojów kakaowych typu instant, mających postać granulek czy proszku ujawnia, że ze zdrowym porankiem niewiele mają wspólnego. Ich jedyny atut to łatwość przygotowania, bo to kakao można zalać nawet zimnym mlekiem, by po kilku chwilach cieszyć się słodkim napojem. A nawet bardzo słodkim, ponieważ te dostępne na sklepowych półkach mogą zawierać nawet 88 g cukru na 100 g produktu.

Kakao instant. Słodka trucizna
Kakao instant. Słodka trucizna (Pixabay)
Zobacz film: "Migdały, kakao i czekolada pomogą obniżyć cholesterol"

Poza tym w składzie może się znaleźć m.in.:

  • syrop glukozowo-fruktozowy,
  • całkowicie utwardzony tłuszcz kokosowy,
  • stabilizatory, np. E 340, E 466 i E 452,
  • emulgatory, np. lecytyna sojowa,
  • sól.

Tymczasem badacze od kilku lat alarmują – rośnie spożycie żywności wysokoprzetworzonej, a wraz z nią liczba zachorowań na choroby takie jak otyłość, cukrzyca typu 2, choroby układu krążenia czy nowotwory dietozależne, w tym rak jelita grubego.

Cukier czy jego zamiennik pod postacią syropu glukozowo-fruktozowego ma działanie prozapalne, sprzyja otłuszczaniu narządów, przyczynia się do zaburzeń metabolicznych. Sól w nadmiarze może prowadzić do nadciśnienia, a w konsekwencji nawet do niewydolności serca.

Co więcej, słodki trujący napój może często być pozbawiony jednego – prawdziwego kakao, źródła cennych polifenoli.

2. Wybierz bez cukru w składzie

Zawartość kakao w wielu produktach instant może nie przekraczać 17-20 proc. To za mało, by nasz organizm mógł czerpać korzyści z ziaren kakaowca.

- Gorzkie kakao jest ponadto naturalnym źródłem minerałów - magnezu, potasu, cynku, wapnia i tzw. biologicznie aktywnych związków o właściwościach przeciwutleniających, które działają ochronnie na cały organizm – mówi w rozmowie z WP Parenting dietetyk Patrizia Polańska.

Należą do nich flawanole, katechiny, antocyjanidyny i proantocyjany. Ich obecność w diecie wpływa na poprawę zdrowia układu sercowo-naczyniowego – obniża ciśnienie krwi i wpływa pozytywnie na kontrolę glikemii, chroniąc przed rozwojem cukrzycy. Duże japońskie, populacyjne, prospektywne badanie dowiodło również, że kakao w diecie może uchronić przed udarem mózgu.

Kilka badań wskazuje również na antynowotworowe działanie ziaren pochodzących z kakaowca właściwego. Procyjanidyny w badaniach na modelach zwierzęcych hamowały aktywność komórek nowotworowych w raku trzustki, sutka czy płuc.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze