Krótka droga do otyłości. Fatalna dla jelit, wyniszczająca dla trzustki
Wyroby z pszenicy codziennie trafiają do koszyków zakupowych Polaków. Zwykle sięgamy po pszenne bułki, chleb, bagietki, ale również pączki czy słodkie rogaliki. W dziale z produktami sypkimi wybieramy białą mąkę, z której przygotowujemy naleśniki, racuszki, domową pizzę, ciasta i pierogi. Dodatkowo pszenna mąka jest popularnym składnikiem gotowych dań i słodyczy, czy warto z niej zrezygnować?
1. Co warto wiedzieć o pszennej mące?
Mąka to skutek zmielenia zbóż na jednolity proszek, tuż po usunięciu osłonek ziarenek, czyli otrębów obfitujących w błonnik pokarmowy i cenne składniki odżywcze. Mąka pszenna jest pozbawiona prawie wszystkich wartości odżywczych, w jej składzie przeważa skrobia, znajdziemy w nim również niewielką ilość białka w formie glutenu oraz śladową zawartość minerałów.
Mąka ta pomimo ubogiego składu jest jednym z najczęściej wybieranych produktów sypkich, ponieważ umożliwia przygotowanie smacznych i puszystych ciast, babeczek czy naleśników, trafia również do sosów i zup w celu ich zagęszczenia.
Okazuje się, że mąka pszenna nie jest korzystna dla organizmu, spożywana w dużej ilości sprzyja nadwadze i otyłości. Sprawia również, że nie dostarczamy naszemu ciału odpowiedniej ilości witamin i składników odżywczych, których potrzebuje do właściwego funkcjonowania.
Biała mąka ma też negatywny wpływ na układ pokarmowy, spowalnia ruch jelit, może wywołać problemy z zaparciami i gromadzeniem się wody. Jest też bardzo niekorzystna dla gospodarki węglowodanowej, ponieważ prowadzi do nagłych wyrzutów insuliny i glukozy we krwi, co prowadzi do insulinooporności i cukrzycy typu II.
2. Czym charakteryzuje się mąka razowa?
Mąka z pełnego ziarna zawiera 85 proc. skrobi oraz 15 proc. otrębów, które ułatwiają trawienie skrobi i jej przyswojenie. Jednocześnie stanowią źródło wartościowego błonnika pokarmowego, witaminy B1, B2, B6, PP, kwasu foliowego, fosforu, żelaza, magnezu, wapnia i cynku.
Wyroby z mąki pełnoziarnistej na dłużej zachowują uczucie sytości i mają pozytywny wpływ na układ pokarmowy, ponieważ regulują rytm wypróżnień i przyspieszają przemianę materii.
Mąka razowa zawiera również mniejszą ilość kalorii niż mąka biała, co sprzyja utrzymaniu smukłej sylwetki. Dodatkowo nie powoduje wahań stężenia glukozy we krwi, dzięki czemu nie odczuwamy spadków energii i problemów z koncentracją, przeciwdziałamy także rozwojowi cukrzycy typu II.
3. Jaką mąkę wybrać?
W supermarketach i sklepach ze zdrową żywnością znajdziemy wiele rodzajów mąk. Warto korzystać z różnych jej odmian, zamiast spożywania wyłącznie tej pszennej, oczyszczonej. W kuchni świetnie sprawdza się mąka pełnoziarnista pszenna, żytnia, owsiana, gryczana, kasztanowa czy kokosowa.
Biała mąka obecna w diecie od czasu do czasu nie spowoduje ogromnych spustoszeń, ale jeżeli mamy taką możliwość warto wybierać zdrowsze, bardziej wartościowe dla nas produkty.
Paula Jakubasik, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl