2 z 7Szkodliwe smaki PRL-u – kotlety z mortadeli
Kotlety z mortadeli były tanim i szybkim sposobem na przygotowanie obiadu. Tradycyjny obiad bowiem powinien składać się właśnie z kotleta, ziemniaków i surówki. Patrząc jednak na skład mortadeli, trudno bez wyrzutów sumienia delektować się tym przysmakiem.
Oprócz mięsa wieprzowego i mięsa drobiowego, w składzie mortadeli znajdują się też tłuszcz i skórki z kurczaka, skórki wieprzowe, kasza manna, skrobia ziemniaczana, przyprawy i aromaty.
Dodatkowo na dalszych miejscach mamy trifosforany, azotyn sodu, glutaminian sodu i cukier.
Całości dopełnia panierka z bułki tartej i surowego jajka. Kotlety z mortadeli nie mają zbyt wiele składników odżywczych. W 100 gramach mortadeli mamy 236 kcal i aż 20 g tłuszczu.
Jedzenie kotletów z mortadeli nie dość że tuczy, to może jeszcze prowadzić do zwiększenia stężenia złego cholesterolu we krwi, a w dalszej perspektywie do rozwoju miażdżycy i chorób serca. Lepiej nie sięgać po nią za często.
Zobacz też: Najgorszy alkohol dla twoich jelit. Powoli je niszczy