6 z 7Szkodliwe smaki PRL-u – makaron z białym serem i skwarkami
Makaron z białym serem to kolejny kultowy obiad rodem z PRL-u. Do jego przygotowania wystarczy opakowanie makaronu, pełnotłusty twaróg i skwarki przygotowane z boczku.
Proste, smaczne i kaloryczne danie. Dodatkowo połączenie to jest dużym wyzwaniem dla naszego organizmu.
Trawienie białek i węglowodanów przebiega w różnym rytmie. Jeśli połączymy te składniki na talerzu, zmuszany nasz układ trawienny do wytężonej pracy. Żołądek musi wydzielić więcej kwasu solnego, żeby zneutralizować enzymy zasadowe potrzebne do strawienia węglowodanów.
Oznacza to, że cały proces trawienia przebiega dłużej. Możemy się przez to czuć bardziej ociężali. Takie połączenie nigdy nie strawi się do końca.
Jedzenie makaronu z białym serem i skwarkami to prawdziwe wyzwanie dla naszego układu trawiennego.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Zobacz też: Odtrutka dla wątroby. Wymieszaj dwa składniki i pij na czczo