Śniadanie o tej porze to przepis na cukrzycę. Ryzyko rośnie o 60 proc.
Cukrzyca typu 2 to choroba cywilizacyjna, do której bez wątpienia przyczynia się niezdrowa dieta i styl życia. Nieprawidłowe postępowanie w kwestii śniadania może stać się przepisem na cukrzycę. Warto wiedzieć, jaka jest najlepsza pora na pierwszy posiłek dnia.
1. Późne śniadanie a cukrzyca
Badania naukowe nad stylem życia i żywieniem wskazują, że spożywanie śniadania w niewłaściwym czasie może istotnie zwiększyć ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2, to samo dotyczy pory jedzenia kolacji.
Badania opublikowane w International Journal of Epidemiology wykazały, że to właśnie późne śniadanie może zwiększyć ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2 nawet o dwie trzecie.
Dodatkowo naukowcy z Barcelona ISGlobal (Institute for Global Health) ustalili, że osoby, które zwykle spożywały śniadanie o godzinie 9, miały o 59 proc. wyższe ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2 niż ludzie, którzy jedli swój pierwszy posiłek przed 8 rano.
2. Wyniki badań dotyczące pory śniadania
Badanie obejmowało 103 312 dorosłych mieszkańców Francji, z czego 79 proc. stanowiły kobiety. Uczestnicy zostali poproszeni o rejestrowanie godzin i składów posiłków przez trzy dni, a następnie zebrane dane zostały porównane z informacjami uzyskanymi w trakcie siedmiu lat obserwacji.
W wyniku analizy stwierdzono, że u 963 osób zdiagnozowano cukrzycę typu 2, która w momencie startu badań nie była rozpoznana.
Podobne wnioski dotyczą pory spożywania kolacji - osoby, które jadły ostatni posiłek po godzinie 22, zwiększały tym samym prawdopodobieństwo zachorowania na cukrzycę.
Dodatkowo ustalono, że każde późne śniadanie i późna kolacja miały negatywny wpływ na organizm, niezależnie od tego, co było na talerzu. Natomiast dłuższy okres postu okazał się korzystny w przypadku spożywania śniadania przed godziną 8 rano, a kolacji przed 19.
3. Unikanie śniadania może być niebezpieczne
Dr Anna Palomar-Cros z Barcelona ISGlobal, główna autorka badania, doszła do wniosku, że czas spożywania posiłków odgrywa kluczową rolę w regulacji rytmów dobowych, a także w kontrolowaniu poziomu glukozy i lipidów. Niemniej jednak niewiele badań dotyczy związku między czasem posiłków czy postem a cukrzycą typu 2.
- Z biologicznego punktu widzenia ma to sens, ponieważ wiadomo, że pomijanie śniadania wpływa na kontrolę glukozy i lipidów, a także poziom insuliny. Jest to zgodne z innymi badaniami, w których stwierdzono, że pomijanie śniadania zwiększa ryzyko cukrzycy typu 2 - wyjaśniła dr Anna Palomar-Cros.
Współautor badania, prof. Manolis Kogevinas, podsumował, że spożywanie pierwszego posiłku przed 8 rano i ostatniego przed 19 może pomóc w zmniejszeniu ryzyka cukrzycy typu 2. Dodatkowo prawdopodobieństwo zachorowania można zredukować poprzez zwiększenie aktywności fizycznej, odpowiednią kompozycję posiłków oraz rezygnację z używek.
Paula Jakubasik, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl