Trwa ładowanie...

Sok z kapusty – właściwości odżywcze, cechy prozdrowotne

Sok kapusty słynie ze swoich prozdrowotnych właściwości. Kolejną zaletą kapusty jest niewielka zawartość kalorii. Dlatego też sok z kapusty polecany jest w szczególności osobom, które marzą o zrzuceniu zbędnych kilogramów – w 100 g znajdziemy tylko 40 kcal. Fakt jest taki, że nawet osoby z problematyczną wątrobą mogą spożywać kapustę.

Zobacz film: "Co się dzieje gdy zjadamy posiłek?"

spis treści

1. Właściwości odżywcze soku z kapusty

W soku z kapusty można znaleźć wiele wartości odżywczych. Zaliczymy do nich witaminę C (w głąbie znajduje się najwięcej witaminy C). Kapusta to także bogactwo witamin z grupy B, witaminy A, E, K oraz rutyny. W czasie gotowania kapusta wytrąca niewielkie ilości siarki, która ma zbawienny wpływ na kondycję włosów, skóry oraz paznokci. Ponadto sok z kapusty obfituje w wapń, magnez oraz potas. W zielonych liściach najwięcej jest kwasu foliowego oraz żelaza. Sok z kapusty nadaje się nie tylko do picia, lecz także do sporządzania okładów. Szczególnie zalecany jest na ból stawów chorych na artretyzm, reumatyzm i bóle neurolgiczne.

Sok z kapusty to źródło witamin, minerałów i innych środków odżywczych
Sok z kapusty to źródło witamin, minerałów i innych środków odżywczych

2. Prozdrowotne właściwości soku

Sok z kapusty charakteryzuje się działaniem przeciwnowotworowym. Zawiera cenne izocyjaniany, dzięki którym aktywuje metabolizm estrogenów w organizmie ludzkim. Mechanizm ten odpowiada za walkę z rakiem  jelita grubego, płuc, prostaty, jajnika, żołądka itp. Ponadto sok z kapusty słynie z leczenia wrzodów żołądka, raka pęcherza, a także znacznie przyśpiesza gojenie się ran. Działa zbawiennie na skórę pobudzając procesy przeciwstarzeniowe. Sok z kapusty posiada witaminę U – oddznaczającą się silnym działaniem leczniczym. Wspomniana witamina sprawdza się również podczas zapalenia piersi u kobiet (okładanie piersi kapustą – to przecież stara metoda naszych mam i babć).

To też warto wiedzieć

W związku z tym, że sok z kapusty bogaty jest w witaminę K i antocyjany – pomaga w koncentracji jednocześnie poprawiając funkcjonowanie mózgu. Częste spożywanie kapusty sprawdza się w problemach z demencją i przy chorobie Alzheimera.

Sok z kapusty usuwa toksyny z organizmu. Duża zawartość witaminy C pozwala usunąć kwas moczowy, a także wolne rodniki. Jednocześnie sok z kapusty umożliwia kontrolowanie ciśnienia krwi. Za ten walor odpowiedzialny jest potas, który rozszerza naczynia krwionośne i tym samym – ułatwia przepływ krwi. Kapusta powinna być spożywana przy nadciśnieniu. Kolejnym plusem soku z kapusty jest łagodzenie bóli głowy, szczególnie tych przewlekłych (można również przyłożyć liść kapusty na czoło).

8 powodów, dla których warto jeść kapustę
8 powodów, dla których warto jeść kapustę [10 zdjęć]

Kapusta to popularne warzywo często używane w kuchni. Bogata jest w antyoksydanty i witaminy, więc warto

zobacz galerię

Sok z kapusty kiszonej także słynie z działania prozdrowotnego. Po pierwsze posiada działanie probiotyczne. Powinniśmy go spożywać, jeżeli codziennie przyjmujemy duże porcje leków. Po drugie sok z kapusty kiszonej pomaga we wszelkich chorobach mających swój początek w układzie pokarmowym. Służy osobom pijącym kawę oraz spożywającym alkohol. Organizm wówczas wytwarza odpowiednią ilość bakterii, które szczelnie zaklejają jelito. Tym samym sok z kapusty poprawia apetyt i reguluje procesy trawienne. Można go także używać do płukania jamy ustnej, gdyż wzmacnia dziąsła i leczy stany zapalne.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze
Szukaj innego lekarza
Komentarze
Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.