Sól warzona - skład, produkcja, zastosowanie
Warzona sól spożywcza to sól kuchenna produkowana w specjalistycznych warzelniach za sprawą procesu oczyszczania soli kamiennej. Sól warzona w 99,9 proc. składa się z chlorku sodu. Znalazła zastosowanie w przemyśle spożywczym, chemicznym, kosmetycznym i farmaceutycznym. Czym charakteryzuje się sól warzona?
1. Co to jest sól warzona?
Sól warzona to rodzaj soli kuchennej otrzymywany w warzelniach na skutek procesu oczyszczenia soli kamiennej. To produkt drobnokrystaliczny, zawierający co najmniej 99,9% chlorku sodu.
Sól warzona ma intensywnie białą barwę i wyrazisty słony smak, bez nietypowego aromatu czy obcego posmaku. Jest też pozbawiona zanieczyszczeń mechanicznych.
Warzona sól kuchenna składa się w niemal 99,9% z chlorku sodu. Pozostałe elementy to jodek potasu lub inne sole jodu, wynika to z profilaktyki niedoborów jodu i chorób tarczycy w Polsce. W składzie obecny jest też antyzbrylacz E536 (żelazocyjanek potasu), a także śladowe ilości potasu, wapnia, potasu, magnezu i siarki.
2. Produkcja soli warzonej
Sól warzona to sól rafinowana, czyli produkt poddany oczyszczeniu z niepożądanych substancji. Proces warzenia soli polega na odparowaniu wodnego roztworu soli kamiennej.
Wszystko odbywa się w wysokich temperaturach, dzięki czemu możliwe jest uzyskanie chlorku sodu (NaCl) pozbawionego zanieczyszczeń. Proces ten może być przeprowadzony w otwartych naczyniach tzw. panwiach lub zamkniętych wyparkach z użyciem obniżonego ciśnienia.
3. Zastosowanie soli warzonej
- przemysł spożywczy,
- przetwórstwo rybne,
- przetwórstwo mięsne,
- produkcja przypraw,
- produkcja pieczywa,
- produkcja nabiału,
- przemysł chemiczny,
- przemysł farmaceutyczny,
- przemysł kosmetyczny.
Sól warzona wykorzystywana jest jako przyprawa kuchenna i składnik produktów spożywczych. W porównaniu do soli kamiennej nie zawiera mikroelementów, ale ma bardziej słony smak, co przekłada się na mniejsze użycie.
Sól warzona bardzo często stosowana jest jako naturalny konserwant lub produkt do zasalania ryb, mięsa czy produkcji serów. Bardzo często wyrób wykorzystuje się do doprawiania kapusty kiszonej, ogórków lub marynat do grzybów czy papryki.
Sól warzona pozytywnie wpływa na rozwój bakterii mlekowych, jednocześnie powstrzymując działanie bakterii, odpowiedzialnych za psucie się pożywienia.