4 z 7Cukier
Cukry należy ograniczać w diecie.
Zarówno monosacharydy, jak i disacharydy oraz polisacharydy czyli węglowodany złożone, są potrzebne, gdyż dają energię, ale stanowczo szkodzą w nadmiarze.
Spożycie cukrów może powodować gwałtowne zmiany w organizmie, powodując szybki powrót uczucia głodu. Skutkiem może być zaburzone wydzielanie insuliny, a co za tym idzie, może dojść do rozwoju cukrzycy typu 2.
Chociaż węglowowany są potrzebne, aby dobrze pracował mózg, mięśnie i całe ciało, to jednak w diecie powinno się je ograniczać. Po 40 r.ż. gdy metabolizm zwalnia, warto zwrócić na to szczególną uwagę, gdyż bez modyfikacji sposobu żywienia, możemy szybko dorobić się nieestetycznej oponki, nadwagi i dalszych problemów ze zdrowiem.
Cukier niszczy także kolagen i elastynę, którym zawdzięczamy piękno skóry. Jeśli nie chcesz mieć zbyt wielu zmarszczek, zamiast wydawać majątek na pielęgnację i zabiegi, możesz zredukować ilość cukru w diecie.
Główne źródła cukru, których powinno się unikać, to słodycze, ciasta, czekolady, lecz również jogurty, serki, soki i napoje, a także reklamowane jako zdrowe wody smakowe i płatki śniadaniowe.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO.
Zobacz też: Organizm wysyła ci nietypowe sygnały, gdy serce zaczyna szwankować