6 z 7Aluminium
Aluminium (glin) znajduje się w kosmetykach, naczyniach kuchennych, folii spożywczej, kartonach i puszkach na napoje, w tackach do grillowania i folii do pieczenia.
Przenika do organizmu jako składnik niektórych leków, znajduje się w konserwantach żywności i przyprawach.
Warto czytać etykiety, gdyż E 554, E 559, E 541 to nic innego jak kolejno: krzemian glinowo-sodowy, krzemian glinu, fosforan glinowo-sodowy . Znajdziemy je w konserwach, sokach i napojach, w płatkach śniadaniowych, słodyczach i wypiekach.
Z wiekiem organizm coraz trudniej trawi takie niezdrowe substancje, jest też nimi coraz mocniej obciążony.
Zbyt wiele aluminium może powodować problemy z wątrobą, nerkami, układem nerwowym, mogą również pojawić się choroby serca i układu krążenia. Podejrzewa się, że zatrucie aluminium może również skutkować chorobami tarczycy i rozwojem nowotworów.
Zobacz też: Folia aluminiowa zagraża zdrowiu! Przestań po nią sięgać
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl