Trwa ładowanie...

Superfood na śniadanie. Lekarz mówi, co jeść, by mieć serce jak dzwon

Avatar placeholder
14.10.2024 07:07
Superfood na śniadanie. Lekarz wskazuje, co jeść, by mieć serce jak dzwon
Superfood na śniadanie. Lekarz wskazuje, co jeść, by mieć serce jak dzwon (Adobe Stock, Gett Images)

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia i nie ma w tym żadnej przesady, zwłaszcza gdy chodzi o zdrowe serce. Lekarz radzi, co zjadać rano, by uniknąć problemów kardiologicznych. Z pomocą przychodzą niepozorne nasiona.

spis treści

1. Dieta kluczowa dla serca

Choroby sercowo-naczyniowe wciąż są w Polsce główną przyczyną zgonów i co gorsze atakują coraz młodszych. Niestety wielu Polaków nie dba o dietę, która obok aktywności fizycznej jest jednym z kluczowych elementów profilaktyki chorób serca.

Lekarze konsekwentnie wskazują, by unikać m.in. przetworzonego jedzenia bogatego w zabójcze dla serca sól, cukier i tłuszcze trans, a pamiętać o przeciwutleniaczach, czy kwasach omega-3.

- Wprowadzenie niewielkich zmian w diecie może przynieść pozytywne korzyści zdrowotne. Wybieraj mleko półtłuste zamiast pełnotłustego i chudsze kawałki mięsa. Staraj się gotować na parze lub grillować jedzenie - radzi dr John Burke, brytyjski lekarz, cytowany przez serwis express.co.uk.

Zobacz film: "Pieczywo na śniadanie. Zobacz, jakie wybierać"
Nasiona chia pomagają chronić serce
Nasiona chia pomagają chronić serce (Getty Images)

Dr Burke wskazuje na produkt, który należy do grona tzw. superfoods i ma zbawienne działanie na serce.

- Nasiona chia są świetne dla zdrowia serca, ponieważ są bogate w błonnik, białko i kwasy tłuszczowe omega-3. Zawierają także wapń, magnez i przeciwutleniacze - zaznaczył ekspert.

Podkreślił, że oprócz niezwykle korzystnego wpływu na serce nasiona mogą pomóc ustabilizować poziom cukru we krwi i poprawić trawienie. Są też świetnym dodatkiem do różnych śniadaniowych opcji.

- Nasiona chia można łatwo dodać do koktajli, jogurtu lub zastosować jako substytut jajek w wypiekach - radzi dr Burke.

2. Chronią serce

O produktach, które pomagają chronić serce, nie należy też zapominać przy kolejnych posiłkach. Jednym z bardzo korzystnych wyborów są ryby ze względu na wysoką zawartość kwasów omega-3.

- Jedz tłuste ryby dwa razy w tygodniu. Ryby takie jak makrela, sardynki, świeży tuńczyk i łosoś są doskonałym źródłem tłuszczów omega-3. Mogą pomóc chronić serce i naczynia krwionośne przed chorobami, poprawić krążenie, zapobiegać tworzeniu się zakrzepów krwi i obniżać ciśnienie krwi - podkreśla lekarz.

Należy też pamiętać o produktach pełnoziarnistych, m.in. komosie ryżowej. Są one bogate w błonnik, który może pomóc w regulacji ciśnienia krwi i tzw. złego cholesterolu LDL.

Komosa ryżowa, bezglutenowa alternatywa dla zbóż, to także bogate źródło magnezu, witamin z grupy B, żelaza i przeciwutleniaczy.

Lekarz wskazuje też, że nie należy rezygnować z tłuszczy, bo to element zbilansowanej diety. Chodzi o to, by wybierać te zdrowe.

- Są to tłuszcze nienasycone. Ogólną zasadą jest unikanie tłuszczów trans, ograniczenie tłuszczów nasyconych i spożywanie tłuszczów nienasyconych, które są uważane za korzystniejsze dla zdrowia. Tłuszcze nienasycone mogą poprawić poziom cholesterolu we krwi, złagodzić stany zapalne i regulować pracę serca - podkreśla ekspert.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze