Trwa ładowanie...

Symbol nadchodzącej jesieni. Na jelita i wątrobę

 Katarzyna Prus
19.08.2023 19:08
"Koralowa królowa" na jelita i wątrobę. Nie tylko symbol nadchodzącej jesieni
"Koralowa królowa" na jelita i wątrobę. Nie tylko symbol nadchodzącej jesieni (Getty Images)

Jej czerwone owoce to niekwestionowany symbol zbliżającej się jesieni. Do zaoferowania ma jednak znacznie więcej niż wyjątkową urodę. To skarbnica zdrowia, która pomoże na wiele dolegliwości i świetnie sprawdzi się w kuchni.

spis treści

1. Jarzębina dla zdrowia i urody

Owoce jarzębiny to prawdziwy arsenał witamin i cennych mikroelementów. Znajdziemy tam między innymi sporo beta-karotenu - nawet dwa razy więcej niż w marchewce.

Ponadto jarzębina to bogate źródło witamin: A, C i PP. Zawiera też magnez, miedź, antocyjany i garbniki.

Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"

Imponujący skład przekłada się na wszechstronne korzyści dla zdrowia. Jarzębina może być nieocenionym wsparciem dla przewodu pokarmowego. Pomaga na wzdęcia, działa przeciwzapalnie na jelita i błony śluzowe żołądka.

Jarzębina ma wiele zdrowotnych właściwości
Jarzębina ma wiele zdrowotnych właściwości (Getty Images)

Dzięki zawartości kwasu parasorbowego ma działanie przeczyszczające, więc pomoże osobom, które zmagają się z zaparciami.

Skorzysta także wątroba, bo jarzębina odtruwa i łagodzi podrażnienia.

Warto po nią sięgać przy problemach z układem moczowym. Działa moczopędnie, a także zapobiega infekcjom dróg moczowych.

Z kolei dzięki antybakteryjnym właściwościom, można ją traktować jako profilaktykę w przeziębieniu i grypie.

2. Jarzębina w domowej spiżarni

Owoców jarzębiny nie wolno jeść na surowo, bo może się to skończyć wymiotami i biegunką. To jednak żadna strata, bo można z nich przygotować mnóstwo przetworów.

Jarzębina świetnie nadaje się na marmolady, syropy, soki, musy i galaretki. Można z niej też przygotować likier, nalewkę, a także sosy do serów i wędlin.

Prosty w przygotowaniu jest m.in. uwielbiany przez Polaków "jarzębiak". Domowa nalewka nie tylko rozgrzeje w zimowe wieczory, ale też wzmocni odporność w sezonie infekcyjnym.

Do przygotowania nalewki z jarzębiny potrzeba:

  • 30 dag owoców jarzębiny,
  • 3-4 suszone daktyle,
  • 10 rodzynek,
  • 3 łyżki cukru,
  • 100 ml spirytusu 96 proc. oraz brandy, 0,8 l wódki.

Przygotowanie: owoce należy umyć, usunąć z nich szypułki, dodać cukier, spirytus i połowę wódki. Postawić w cieple. Po 4 tygodniach zlać alkohol, a owoce zalać resztą wódki i odstawić na tydzień. Następnie: przecedzić, połączyć z wcześniej zlanym alkoholem i brandy. Po tygodniu przefiltrować, rozlać do butelek, postawić w zimnie na pół roku.

Jarzębinę można wykorzystać także dla urody, świetnie sprawdza się jako naturalny kosmetyk. Działa antybakteryjnie i odżywia skórę, dzięki czemu cera jest gładka i promienna.

Pomaga zwalczyć opuchliznę i cienie pod oczami, a także zmiany skórne czy rozszerzone naczynka. Takie specyfiki jak maseczka czy tonik można przygotować samemu w domu.

Katarzyna Prus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze