Symbol nadchodzącej jesieni. Na jelita i wątrobę
Jej czerwone owoce to niekwestionowany symbol zbliżającej się jesieni. Do zaoferowania ma jednak znacznie więcej niż wyjątkową urodę. To skarbnica zdrowia, która pomoże na wiele dolegliwości i świetnie sprawdzi się w kuchni.
1. Jarzębina dla zdrowia i urody
Owoce jarzębiny to prawdziwy arsenał witamin i cennych mikroelementów. Znajdziemy tam między innymi sporo beta-karotenu - nawet dwa razy więcej niż w marchewce.
Ponadto jarzębina to bogate źródło witamin: A, C i PP. Zawiera też magnez, miedź, antocyjany i garbniki.
Imponujący skład przekłada się na wszechstronne korzyści dla zdrowia. Jarzębina może być nieocenionym wsparciem dla przewodu pokarmowego. Pomaga na wzdęcia, działa przeciwzapalnie na jelita i błony śluzowe żołądka.
Dzięki zawartości kwasu parasorbowego ma działanie przeczyszczające, więc pomoże osobom, które zmagają się z zaparciami.
Skorzysta także wątroba, bo jarzębina odtruwa i łagodzi podrażnienia.
Warto po nią sięgać przy problemach z układem moczowym. Działa moczopędnie, a także zapobiega infekcjom dróg moczowych.
Z kolei dzięki antybakteryjnym właściwościom, można ją traktować jako profilaktykę w przeziębieniu i grypie.
2. Jarzębina w domowej spiżarni
Owoców jarzębiny nie wolno jeść na surowo, bo może się to skończyć wymiotami i biegunką. To jednak żadna strata, bo można z nich przygotować mnóstwo przetworów.
Jarzębina świetnie nadaje się na marmolady, syropy, soki, musy i galaretki. Można z niej też przygotować likier, nalewkę, a także sosy do serów i wędlin.
Prosty w przygotowaniu jest m.in. uwielbiany przez Polaków "jarzębiak". Domowa nalewka nie tylko rozgrzeje w zimowe wieczory, ale też wzmocni odporność w sezonie infekcyjnym.
Do przygotowania nalewki z jarzębiny potrzeba:
- 30 dag owoców jarzębiny,
- 3-4 suszone daktyle,
- 10 rodzynek,
- 3 łyżki cukru,
- 100 ml spirytusu 96 proc. oraz brandy, 0,8 l wódki.
Przygotowanie: owoce należy umyć, usunąć z nich szypułki, dodać cukier, spirytus i połowę wódki. Postawić w cieple. Po 4 tygodniach zlać alkohol, a owoce zalać resztą wódki i odstawić na tydzień. Następnie: przecedzić, połączyć z wcześniej zlanym alkoholem i brandy. Po tygodniu przefiltrować, rozlać do butelek, postawić w zimnie na pół roku.
Jarzębinę można wykorzystać także dla urody, świetnie sprawdza się jako naturalny kosmetyk. Działa antybakteryjnie i odżywia skórę, dzięki czemu cera jest gładka i promienna.
Pomaga zwalczyć opuchliznę i cienie pod oczami, a także zmiany skórne czy rozszerzone naczynka. Takie specyfiki jak maseczka czy tonik można przygotować samemu w domu.
Katarzyna Prus, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl