Trwa ładowanie...

Szparagi są bombą witaminową. Ale ta grupa osób musi je na dobre wykreślić z diety

 Karolina Rozmus
24.05.2022 11:24
Szparagi mogą nasilać bolesne dolegliwości u niektórych osób
Szparagi mogą nasilać bolesne dolegliwości u niektórych osób (Getty Images)

Dzięki saponinom szparagi obniżają cholesterol i mają działanie przeciwnowotworowe. Zapobiegają miażdżycy oraz chorobom serca, a dzięki zawartości witamin z grupy B wspierają pracę układu nerwowego. Są źródłem roślinnych polifenoli i cennych pierwiastków, jak żelazo, mangan czy miedź. Nie ma wątpliwości, że szparagi to samo zdrowie. Czy dla każdego? Jeśli masz tę chorobę, musisz pożegnać się ze szparagami.

spis treści

1. Szparagi – dlaczego są takie zdrowe?

W szparagach znajdziemy kwas foliowy i inne witaminy z grupy B, a także duże ilości błonnika, w tym jednego wyjątkowo cennego – inuliny. Do tego wapń, fosfor czy potas niezbędne dla zdrowia kości.

Jednak to, co stanowi o wyjątkowości szparagów, to wysoka zawartość witaminy K. Jedna filiżanka szparagów pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę K w aż 57 proc. Utrzymanie odpowiedniego poziomu w organizmie chroni przed osteoporozą i chorobą wieńcową.

Zobacz film: "Szparagi. Dlaczego warto je jeść?"
Sezon na szparagi jest krótki - warto z niego korzystać
Sezon na szparagi jest krótki - warto z niego korzystać (Pixabay)

Duża ilość błonnika z kolei to nie tylko gwarancja prawidłowej pracy układu trawiennego, ale i cenny prebiotyk dla jelit. Poza tym szparagi są źródłem roślinnych polifenoli – nie tylko witaminy C i E – w tym kwercetyny, izoramnetyny i kaempfero. Działają przeciwzapalnie i antynowotworowo.

Jest jeszcze jeden niezwykły fakt – te wiosenne warzywa zawierają asparagininę o działaniu moczopędnym, która dodatkowo ułatwia eliminację sodu z organizmu. To cenna informacja dla osób borykających się z chorobami nerek – w tym kamieniami nerkowymi czy chorych na nadciśnienie i zmagających się z obrzękami.

Są jednak osoby, które powinny unikać szparagów.

2. Te choroby wykluczają szparagi z diety

Szparagi to warzywa zawierające dużą ilość puryn, a te z kolei powodują odkładanie się w dużej ilości kwasu moczowego w organizmie. Są niewskazane dla chorych z dną moczanową czy z kamicą moczanową – mogą nasilać bolesne dolegliwości.

To nie wszystko – ostrożność powinni zachować także:

  • chorzy na IBS (zespół jelita drażliwego) – według badań nawet ponad 20 proc. pacjentów z IBS może cierpieć na nietolerancję fruktanów, których źródłem są m.in. szparagi,
  • osoby z problemami trawiennymi – szparagi to źródło błonnika, a badania opublikowane w Journal of Clinical and Translational Gastroenterology dowodzą, że diety bogate w błonnik mogą nasilać problemy trawienne, w tym wzdęcia,
  • osoby stosujące antykoagulanty, w tym warfarynę – nadmiar witaminy K w diecie może powodować interakcje z tzw. lekami rozrzedzającymi krew,
  • osoby z hipotensją – czyli z ciśnieniem krwi poniżej 100/60 mm Hg. Zarówno działanie moczopędne szparagów, jak i wypłukiwanie sodu z organizmu mogą dodatkowo wpłynąć na obniżenie ciśnienia.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze