Szparagi są bombą witaminową. Ale ta grupa osób musi je na dobre wykreślić z diety
Dzięki saponinom szparagi obniżają cholesterol i mają działanie przeciwnowotworowe. Zapobiegają miażdżycy oraz chorobom serca, a dzięki zawartości witamin z grupy B wspierają pracę układu nerwowego. Są źródłem roślinnych polifenoli i cennych pierwiastków, jak żelazo, mangan czy miedź. Nie ma wątpliwości, że szparagi to samo zdrowie. Czy dla każdego? Jeśli masz tę chorobę, musisz pożegnać się ze szparagami.
1. Szparagi – dlaczego są takie zdrowe?
W szparagach znajdziemy kwas foliowy i inne witaminy z grupy B, a także duże ilości błonnika, w tym jednego wyjątkowo cennego – inuliny. Do tego wapń, fosfor czy potas niezbędne dla zdrowia kości.
Jednak to, co stanowi o wyjątkowości szparagów, to wysoka zawartość witaminy K. Jedna filiżanka szparagów pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę K w aż 57 proc. Utrzymanie odpowiedniego poziomu w organizmie chroni przed osteoporozą i chorobą wieńcową.
Duża ilość błonnika z kolei to nie tylko gwarancja prawidłowej pracy układu trawiennego, ale i cenny prebiotyk dla jelit. Poza tym szparagi są źródłem roślinnych polifenoli – nie tylko witaminy C i E – w tym kwercetyny, izoramnetyny i kaempfero. Działają przeciwzapalnie i antynowotworowo.
Jest jeszcze jeden niezwykły fakt – te wiosenne warzywa zawierają asparagininę o działaniu moczopędnym, która dodatkowo ułatwia eliminację sodu z organizmu. To cenna informacja dla osób borykających się z chorobami nerek – w tym kamieniami nerkowymi czy chorych na nadciśnienie i zmagających się z obrzękami.
Są jednak osoby, które powinny unikać szparagów.
2. Te choroby wykluczają szparagi z diety
Szparagi to warzywa zawierające dużą ilość puryn, a te z kolei powodują odkładanie się w dużej ilości kwasu moczowego w organizmie. Są niewskazane dla chorych z dną moczanową czy z kamicą moczanową – mogą nasilać bolesne dolegliwości.
To nie wszystko – ostrożność powinni zachować także:
- chorzy na IBS (zespół jelita drażliwego) – według badań nawet ponad 20 proc. pacjentów z IBS może cierpieć na nietolerancję fruktanów, których źródłem są m.in. szparagi,
- osoby z problemami trawiennymi – szparagi to źródło błonnika, a badania opublikowane w Journal of Clinical and Translational Gastroenterology dowodzą, że diety bogate w błonnik mogą nasilać problemy trawienne, w tym wzdęcia,
- osoby stosujące antykoagulanty, w tym warfarynę – nadmiar witaminy K w diecie może powodować interakcje z tzw. lekami rozrzedzającymi krew,
- osoby z hipotensją – czyli z ciśnieniem krwi poniżej 100/60 mm Hg. Zarówno działanie moczopędne szparagów, jak i wypłukiwanie sodu z organizmu mogą dodatkowo wpłynąć na obniżenie ciśnienia.
Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl