Trwa ładowanie...

Szparagi zielone – przepisy

Avatar placeholder
Karolina Pchełka 14.04.2021 09:09
Przepis na penne ze szparagami
Przepis na penne ze szparagami (iStock.com)

Szparagi zielone to warzywa pełne witamin takich jak C, E, beta-karoten, minerałów (wapń, fosfor, potas) i pierwiastków, np. kwasu foliowego, glutationu, asparaginy, błonnika i inuliny. Szparagi nie tracą swoich wartości nawet po ugotowaniu.

spis treści

1. Szparagi zielone - przepis

Istnieje wiele przepisów na zielone szparagi. Samo ugotowanie tych warzyw nie jest oczywiste. Jak gotować szparagi?

Przepis na szparagi zielone gotowane.

Zobacz film: "Nie wyrzucaj obierków po szparagach"

Składniki:

  • Pęczek szparagów
  • 100 ml wody
  • 1-2 łyżki masła
  • Sól

Przygotowanie:

  1. Szparagi pozbawiamy zdrewniałych łodyg. Warzywa same złamią się w odpowiednim miejscu pod naciskiem palców.
  2. Szparagi zielone umieszczamy na patelni, zalewając je wodą do połowy. Dodajemy sól i dusimy przez 5 min. Następnie dodajemy masło tak, by równomiernie przykryło szparagi.
  3. Tak przygotowane szparagi zielone podajemy w towarzystwie tostów, jajka po wiedeńsku, grillowanego mięsa i delikatnych sosów.
Jak sprawić, by warzywa smakowały lepiej?
Jak sprawić, by warzywa smakowały lepiej? [9 zdjęć]

Jeśli chcesz żyć zdrowo, należy jeść 7 porcji warzyw dziennie według najnowszych badań. Jak najlepiej

zobacz galerię

2. Penne ze szparagami

Szparagi to świetny dodatek do makaronu. Poniżej przedstawiamy przepis na szybkie penne ze szparagami i boczkiem.

Składniki:

  • 100 g makaronu penne
  • Pęczek szparagów
  • 50-80 g wędzonego, surowego boczku pokrojonego w kostkę
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • Świeże zioła
  • 30 g twardego, startego, dojrzałego sera

Przygotowanie:

  1. Szparagi łamiemy, łebki odcinamy. Makaron gotujemy al-dente. Boczek smażymy na patelni, dodając do niego odcięte łebki szparagów i czosnek. Resztę warzyw ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  2. Makaron odcedzamy, wrzucamy do niego boczek i szparagi, wbijamy jajka, wsypujemy posiekane zioła i ser, doprawiamy. Wymieszane danie jest gotowe do podania.
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze