Szparagi zielone – przepisy
Szparagi zielone to warzywa pełne witamin takich jak C, E, beta-karoten, minerałów (wapń, fosfor, potas) i pierwiastków, np. kwasu foliowego, glutationu, asparaginy, błonnika i inuliny. Szparagi nie tracą swoich wartości nawet po ugotowaniu.
spis treści
1. Szparagi zielone - przepis
Istnieje wiele przepisów na zielone szparagi. Samo ugotowanie tych warzyw nie jest oczywiste. Jak gotować szparagi?
Przepis na szparagi zielone gotowane.
Składniki:
- Pęczek szparagów
- 100 ml wody
- 1-2 łyżki masła
- Sól
Przygotowanie:
- Szparagi pozbawiamy zdrewniałych łodyg. Warzywa same złamią się w odpowiednim miejscu pod naciskiem palców.
- Szparagi zielone umieszczamy na patelni, zalewając je wodą do połowy. Dodajemy sól i dusimy przez 5 min. Następnie dodajemy masło tak, by równomiernie przykryło szparagi.
- Tak przygotowane szparagi zielone podajemy w towarzystwie tostów, jajka po wiedeńsku, grillowanego mięsa i delikatnych sosów.
2. Penne ze szparagami
Szparagi to świetny dodatek do makaronu. Poniżej przedstawiamy przepis na szybkie penne ze szparagami i boczkiem.
Składniki:
- 100 g makaronu penne
- Pęczek szparagów
- 50-80 g wędzonego, surowego boczku pokrojonego w kostkę
- 2 ząbki czosnku
- 2 jajka
- Świeże zioła
- 30 g twardego, startego, dojrzałego sera
Przygotowanie:
- Szparagi łamiemy, łebki odcinamy. Makaron gotujemy al-dente. Boczek smażymy na patelni, dodając do niego odcięte łebki szparagów i czosnek. Resztę warzyw ścieramy na tarce o grubych oczkach.
- Makaron odcedzamy, wrzucamy do niego boczek i szparagi, wbijamy jajka, wsypujemy posiekane zioła i ser, doprawiamy. Wymieszane danie jest gotowe do podania.