Szybciej się psuje i szkodzi jelitom. Polacy nagminnie popełniają ten błąd
Istnieje cały szereg mitów na temat przechowywania produktów żywnościowych. Warto mieć świadomość, że żywność przechowywana w nieprawidłowy sposób może nie tylko szybciej się zepsuć, ale również szkodzić naszemu zdrowiu. Które artykuły spożywcze nie powinny mieć swojego miejsca w lodówce? Jak przechowywać produkty, aby na długo zachowały świeżość i były dla nas bezpieczne? Co jeszcze warto wiedzieć?
1. Plastikowe pojemniczki – co warto o nich wiedzieć?
Czy zdarza ci się używać plastikowych pojemniczków na żywność? To dość częsta praktyka, z którą stykamy się niemal każdego dnia. Niestety, wiele osób przechowuje produkty przeznaczone do spożycia w nieodpowiednich opakowaniach. Pojemniki z tworzyw sztucznych nie powinny zawierać bisfenolu A, ponieważ wykazuje on szkodliwy wpływ na nasze zdrowie.
W porównaniu do opakowań plastikowych znacznie lepiej wypadają pojemniczki wytworzone ze szkła, ceramiki lub porcelany. Warto się w nie zaopatrzyć, ponieważ nie wchodzą w interakcję z jedzeniem. Dodatkowo, zapobiegają wysychaniu żywności oraz przenikaniu nieprzyjemnych zapachów.
2. Produkty, których nie powinno się trzymać w lodówce
Zdecydowanej większości warzyw i owoców nie powinno się przechowywać w lodówce. Owoce egzotyczne, takie jak banany, mango czy cytrusy znacznie lepiej znoszą temperaturę pokojową.
Warto trzymać je więc w osobnym półmisku na blacie kuchennym. Warzywa takie jak cebula czy czosnek również nie powinny być przechowywane w lodówce. Zdecydowanie lepie położyć je w chłodnym, ale suchym i zaciemnionym miejscu.
Kolejny błąd, który popełniają to trzymanie miodu w lodówce. Taki sposób przechowywania niestety nie sprawi, że miód zachowa dłużej swoją świeżość. Wręcz przeciwnie. Miody przechowywane w lodówce szybciej się krystalizują. Warto więc trzymać je w zacienionym i suchym miejscu. Optymalna temperatura do przechowywania tego produktu to 8-20 stopni Celsjusza.
Czy przechowywanie chleba w lodówce to błąd? Niestety tak. Wyroby piekarnicze szybciej czerstwieją, kiedy są przechowywane w lodówkach. Nie bez powodu w sprzedaży dostępne są chlebaki i drewniane pojemniki na pieczywo.
W lodówce nie warto trzymać też pomidorów i ogórków. Niska temperatura powoduje, że warzywa szybciej się psują.
3. Jak prawidłowo przechowywać mrożonki?
Mrożonki preferują stałą temperaturę, która nie powinna przekraczać -18 stopni Celsjusza. Dzięki metodzie mrożenia można opóźnić psucie się produktów żywnościowych, a także zapobiec namnażaniu się szkodliwych bakterii. Warto jednak pamiętać o ważnej zasadzie. Nie powinno się powtórnie zamrażać żywności, która uległa już rozmrożeniu.
Katarzyna Wąś-Zaniuk, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl