Szynka gotowana - proste przepisy
Szynka gotowana, zwłaszcza gdy jest przygotowywana w domu, to smaczna i zdrowa wędlina, ale i mięso do obiadu. Można ją przyrządzić na wiele różnych sposobów. Niektóre przepisy są nie tylko banalnie proste, ale i wymagają minimalnych nakładów pracy. Poznaj najlepsze receptury.
1. Co to jest szynka gotowana?
Szynka gotowana, zwłaszcza przygotowana samodzielnie w domu, jest smaczna i zdrowa. Nadaje się do pieczywa na kanapki, ale sprawdza się również w roli dania obiadowego czy przystawki.
Jak ją zrobić? Okazuje się, że w prosty sposób. Można ją przyrządzić zarówno w garnku, jak i szybkowarze. Ważne, by wybrać taki garnek, w którym cały kawałek mięsa zostanie przykryty wodą. Jeśli chodzi o przyprawy, nie trzeba ściśle trzymać się wskazówek. Warto eksperymentować i dodawać swoje ulubione.
2. Ekspresowa szynka gotowana - przepis
Aby przygotować ekspresową szynkę gotowaną na kanapki, potrzebny jest:
- około 1 kg szynki wieprzowej,
- sól (około 60 g),
- pieprz ziarnisty (kilkanaście ziarenek, wedle upodobań),
- ząbki czosnku (2 zgniecione),
- ziele angielskie (5 sztuk),
- liście laurowe (3 sztuki),
- majeranek (3 łyżki).
Szynkę należy umyć, zwinąć i mocno obwiązać sznurkiem lub wcisnąć do siatki wędliniarskiej. Włożyć ją do garnka z wodą i przyprawami tak, aby cała była zanurzona. Doprowadzić wodę do wrzenia i od tego momentu gotować 10 minut. Po tym czasie trzeba przykryć garnek i pozostawić szynkę na kilkanaście godzin (można ją zagotować wieczorem i wrócić do przyrządzania rano lub odwrotnie: zagotować rano, a do przygotowywania wrócić wieczorem).
Następnie należy ponownie doprowadzić wodę do wrzenia i gotować mięso 10 minut na dużym ogniu. Po tym czasie trzeba znów zostawić je w garnku do wystygnięcia wody. Wówczas pozostaje tylko wyjąć szynkę, odsączyć i wstawić do lodówki. Po 2 godzinach można ją jeść.
3. Szynka gotowana w majonezie
Aby przygotować szynkę gotowaną w majonezie, potrzebny jest:
- około 1 kg szynki wieprzowej,
- majonez (2-3 łyżki),
- ząbki czosnku (3-4),
- liście laurowe (4-5 sztuk),
- majeranek (3 łyżki),
- jałowiec (1 łyżeczka),
- sól (około 60 g).
Szynkę należy umyć, zwinąć i obwiązać sznurkiem lub wcisnąć do siatki wędliniarskiej, włożyć do garnka i zalać wodą. Dodać wszystkie przyprawy oraz majonez, zagotować i gotować 10 minut. Zostawić do wystygnięcia na kilka lub kilkanaście godzin (cały dzień lub całą noc). Po tym czasie należy mięso z zalewą zagotować i gotować 10 minut. Znów zostawić do wystygnięcia. Następnie trzeba wyjąć mięso z garnka, osączyć z płynu - i można kroić je w plastry, by zjeść.
4. Szynki z szynkowara
Domową szynkę można również przygotować w szynkowarze. To urządzenie niewielkich rozmiarów, najczęściej w kształcie walca. W jego pokrywce znajduje się sprężyna ściskająca włożone do środka mięso.
Aby zrobić szynkę z szynkowara, potrzebny jest 1 kilogram szynki wieprzowej oraz składniki na marynatę. To sól (także sól peklowa), liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, kolendra, czosnek. Szynkę należy umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Warto je gęsto nakłuć wykałaczką lub patyczkiem do szaszłyków, po czym natrzeć mięso wymieszanymi przyprawami. Mięso trzeba włożyć do woreczka przeznaczonego do szynkowara i odłożyć do lodówki na co najmniej 24 godziny. Po upływie doby mięso trzeba umieścić w szynkowarze, a urządzenie wstawić do garnka, wlać do niego wodę i podgrzewać do temperatury 80-90°C. Temperaturę tę trzeba utrzymywać przez godzinę.
Gotowa szynka z szynkowaru w całości wymaga schłodzenia w zimnej wodzie. Trzeba ją też odstawić do lodówki na kilka godzin.
5. Parzenie szynki
Dobrym pomysłem na domową wędlinę jest także parzenie szynki po wędzeniu lub peklowaniu, które pozwala nie tylko na uzyskanie wybornego smaku mięsa, ale i zabezpieczenie go przed bakteriami.
Peklowanie polega na tym, że mięso przed kilkanaście godzin leży w specjalnie przygotowanej zalewie lub suchej mieszance peklującej z solą peklową, czosnkiem, zielem angielskim, liśćmi laurowymi, jałowcem, ziarnami czarnego pieprzu i odrobiną cukru.
Jak parzyć szynkę, żeby była smaczna i soczysta? Trzeba wyjąć peklowane mięso i mocno związać je sznurkiem. W dużym garnku zagotować wodę lub bulion warzywny, po czym włożyć szynkę i zmniejszyć ogień do minimum. Nie wolno dopuścić do wrzenia wody z mięsem. Jej temperatura nie może przekraczać 80 stopni, inaczej szynka się zwyczajnie ugotuje.
Czas parzenia szynki peklowanej zależy od jej wielkości. Przyjmuje się, że na kilogram mięsa przypada 40 minut. Bardzo ważne jest, by szynka była całkowicie zanurzona. Nie wolno też zapomnieć o hartowaniu szynki po parzeniu. Mięso wystarczy przełożyć na kilka minut do naczynia z chłodną wodą.