Szynka pieczona – wartości odżywcze, kalorie
Szynka pieczona to wędlina bądź kawałek mięsa wieprzowego poddanego obróbce termicznej. Jest smaczna i wartościowa pod względem odżywczym. Wyróżnia ją wysoka zawartość białka, żelaza oraz innych minerałów oraz cennych dla organizmu witamin. Nie należy jej jednak spożywać w nadmiarze. Dlaczego?
1. Co to jest szynka pieczona?
Szynka pieczona to doskonałe danie obiadowe, przystawka oraz wędlina. Można ją podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno, na śniadanie czy kolację, a także obiad.
Choć pieczoną szynkę można kupić, warto przygotować ją samodzielnie. Podstawą udanego dania jest nie tylko sprawdzony przepis, ale i dobrej jakości mięso. Na co zwrócić uwagę?
Szynkę pozyskuje się z tuszy wieprzowej przez odcięcie tylnej półtuszy bez nogi i golonki. Barwa mięsa może być jasnoróżowa do czerwonej, zaś tłuszczu – biała z odcieniem kremowym lub lekko różowym. Najlepsze porcje to te o nieregularnym kolorze, na którym widać żyłki i włókna oraz tłuszcz. Kupowana szynka nie może posiadać nieprzyjemnego zapachu czy żółtych przebarwień.
Wybierając gotową szynkę pieczoną warto zwrócić uwagę nie tylko na jej wygląd, ale też skład, kierując się zasadą, że im większa zawartość mięsa, tym lepszy produkt.
2. Wartości odżywcze szybki pieczonej
Pieczona szynka jest źródłem białka (26,8 na 100 g), a także cholesterolu (w 100 g szynki pieczonej znajdują się aż 94 mg cholesterolu). Pieczona cała szynka wieprzowa w 100 g ma 17,61 g tłuszczów, w tym:
- 6,47 g tłuszczów nasyconych,
- 7,88 g tłuszczów jednonienasyconych,
- 1,68 g tłuszczów wielonienasyconych.
Szynka pieczona jest dobrym źródłem witamin z grupy B (B1, B2, B3, B4, B5, B6, B9, B12) oraz witaminy C, A, D, E oraz K. Dostarcza także sporo minerałów, takich jak wapń, fosfor, magnez, potas, cynk, selen, sód, miedź i żelazo.
Ile kalorii ma szynka? To zależy zarówno od jej rodzaju, ale i sposobu przygotowania czy podania (jej kaloryczność podwyższają na przykład sosy i różne dodatki). W porcji 100 g surowej szynki wieprzowej znajduje się około 128 kalorii. Szynka pieczona cechuje się wyższą kalorycznością, dostarcza bowiem 273 kcal w 100 g produktu.
3. Czy szynka pieczona jest zdrowa?
Szynka pieczona jest zdrowa, jednak nie należy spożywać jej zbyt często i w nadmiernych ilościach. Ma to związek z tym, że jest wysokokaloryczna, a i może być ciężkostrawna.
Ponadto szynka zawiera sporo cholesterolu oraz nasyconych kwasów tłuszczowych, które dostarczane często i w dużych ilościach mogą prowadzić do problemów ze zdrowiem, zwłaszcza w przypadku osób, które borykają się z podwyższonym poziomem cholesterolu we krwi, należą do grupy osób zagrożonych rozwojem miażdżycy czy innych chorób ze strony układu sercowo-naczyniowego, a także borykających się z chorobami układu krążenia.
Trzeba także pamiętać o wysokiej zawartość soli w gotowym produkcie. Jej nadmiar w diecie, a co za tym idzie wysoki poziom w organizmie, może prowadzić do zaburzenia gospodarki elektrolitowej, a także wzrostu ciśnienia tętniczego, czego konsekwencją może być nadciśnienie tętnicze.
Należy również mieć na uwadze, że zawarte w gotowych szynkach substancje mogą wywołać reakcję alergiczną, bóle głowy i biegunkę. To na przykład białko sojowe, nazywane też izolatem sojowym czy białkiem roślinnym lub białkiem mleka, a także wzmacniacze smaku i zapachu.
Na ilość konsumowanej szynki pieczonej muszą także zwracać uwagę osoby zmagające się z osteoporozą. Ma to związek z tym, że obecny w niej fosforu dostarczany w nadmiarze może znacznie pogarszać przyswajanie wapnia.
Rekomendowane przez naszych ekspertów
4. Jak upiec i jeść pieczoną szynkę?
Szynkę można upiec na wiele sposobów. Na obiad sprawdzi się szynka pieczona w rękawie, szynka w sosie z piekarnika, szynka wieprzowa pieczona w plastrach czy pieczeń z szynki. Szynkę można także potraktować jako dodatek do dania (wspaniale smakują grillowane szparagi w szynce) lub domową wędlinę (zdrowa i soczysta szynka pieczona na kanapki jest naprawdę prosta do zrobienia) i przystawkę.
Pieczona szynka - przepis
Jak upiec szynkę? Okazuje się, że pieczenie szynki wieprzowej jest naprawdę proste. Wystarczy przygotować kawałek mięsa (około kilograma) oraz przyprawy, takie jak kilka gałązek świeżego tymianku, łyżka rozmarynu (świeżego lub suszonego), łyżka suszonego oregano, łyżka majeranku, kilka ziaren kolorowego pieprzu, kilka ziaren, dwa ziela angielskie, dwa liście laurowe, 3 ząbki czosnku pokrojonego w plasterki, łyżka soli.
Szynkę opłucz, włóż do miski, zalej zimną wodą (musi przykryć mięso). Wymieszaj wszystkie przyprawy, wsyp je do naczynia. Przykryj pokrywką lub talerzykiem i wstaw na dobę do lodówki. Wyjmij mięso, obwiąż je mocną nicią lub sznurkiem wędliniarskim (albo włóż do siatki wędliniarskiej). Przełóż do naczynia żaroodpornego, przykryj i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Ile piec szynkę? Minimum godzinę, choć czas pieczenia można wydłużyć (przyjmuje się, że kilogram mięsa piecze się godzinę). Po upieczeniu wyjmij mięso, ostudź i wstaw do lodówki. Po kilku godzinach szynka pieczona w piekarniku jest gotowa do podania.