Trwa ładowanie...

Taka żywność zwiększa ryzyko raka. Na liście są też pączki

 Katarzyna Grzęda-Łozicka
11.02.2023 19:13
Ultraprzetworzona żywność to też przemysłowe wyroby cukiernicze
Ultraprzetworzona żywność to też przemysłowe wyroby cukiernicze (East News)

Kolejne badania wskazują na kancerogenne działanie ultra przetworzonej żywności. Brytyjczycy wykazali, że taka dieta zwiększa m.in. ryzyko raka jajnika i mózgu. Tymczasem to produkty, które cieszą się coraz większą popularnością. Za taką żywność uznaje się nie tylko hamburgery, frytki, ale również przemysłowo produkowane wyroby cukiernicze, w tym pączki.

spis treści

1. Rakotwórcza żywność

Badania przeprowadzone przez brytyjskich naukowców z Uniwersytetu Imperial College London wykazały toksyczny wpływ ultra przetworzonej żywności na nasze zdrowie. Badacze wzięli po lupę nawyki żywieniowe ponad 197 tys. osób i zestawili je z częstością zachorowań oraz zgonów na 34 typy nowotworów.

Odkryli, że 10-procentowy wzrost udziału w diecie żywności wysokoprzetworzonej, przekłada się na wzrost zachorowań na raka o 2 proc. i 6-proc. wzrost śmiertelności z powodu nowotworów. "Te powiązania utrzymywały się po uwzględnieniu szeregu czynników społeczno-demograficznych, palenia tytoniu, aktywności fizycznej" – podkreślają autorzy pracy.

To nie pierwsza analiza, w której wykazano korelację między niezdrową dietą a rakiem. Badania opublikowane na łamach "The British Medical Journal" wykazały o 29 proc. wyższe ryzyko zachorowania na raka jelita grubego wśród mężczyzn, którzy spożywali regularnie duże ilości takiej żywności.

Zobacz film: "Jedzenie, które postarza. Te pokarmy dodadzą ci lat"
Dietetycy szacują, że ultra przetworzone produkty zawierają osiem razy więcej cukru niż ich tradycyjne odpowiedniki
Dietetycy szacują, że ultra przetworzone produkty zawierają osiem razy więcej cukru niż ich tradycyjne odpowiedniki (Getty Images)

- W kontekście nowotworów nie jest wskazane wysokie spożycie mięsa czerwonego, wołowiny, wieprzowiny, które zwiększają ryzyko nowotworzenia. Chodzi przede wszystkim o mięso przetworzone, czyli wszelkie kiełbasy, pasztety, szynki. Faktycznie badania wskazują, że to głównie te produkty są groźne dla naszego zdrowia w kontekście nowotworów - zaznacza dietetyk Kinga Głaszewska.

Ekspertka przypomina, że w ramach antyrakowej diety warto wyeliminować również alkohol. - Jako substancje rakotwórcze wymieniane są też wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne wytwarzane w wędzonej żywności oraz metale ciężkie, np. rtęć w rybach i w niektórych warzywach korzeniowych. Powinniśmy też uważać na przesmażanie i przypalanie żywności. Jeżeli w trakcie smażenia pojawi się taka czarna skórka, to już mogą być w niej substancje potencjalnie kancerogenne - dodaje.

2. Przetworzona żywność to wyroby cukiernicze

Autorzy badań opublikowanych w czasopiśmie "eClinicalMedicine" przypominają, że ultra przetworzona żywność to nie tylko dania gotowe do spożycia, kiełbaski, hamburgery, hot dogi, frytki, ale również dostępne w marketach zupy instant, ciastka, ciasta, desery, w tym również pączki.

- Taka żywność jest produkowana ze składników pochodzenia przemysłowego i często zawiera dodatki stosowane w celu wzmocnienia koloru, smaku, konsystencji lub przedłużenia okresu przydatności do spożycia - podkreśla dr Kiara Chang, współautorka badań.

Wielu lekarzy wskazuje zwiększone spożycie wysokoprzetworzonej żywności jako główną przyczynę rozwoju epidemii otyłości. Tymczasem pisaliśmy ostatnio o tym, że zgodnie z Europejskim Kodeksem Walki z Rakiem otyłość jest drugim najsilniejszym czynnikiem kancerogennym, zaraz po dymie tytoniowym. - U osób z nadwagą wzrasta ryzyko zachorowania na raka jelita grubego, nowotworów nerki, trzustki oraz gruczolaka przełyku – przypomina dr Maciej Hamankiewicz ze Szpitala św. Elżbiety, będącego częścią Grupy American Heart of Poland.

Spożywanie dużej ilości wysokoprzetworzonej żywności "rozleniwia" jelita i powoduje, że nasza dieta jest mało zróżnicowana - to prosta droga do niedoborów pokarmowych.

- Jako konsumenci musimy uważnie czytać składy produktów, czytać etykiety, żeby nie było w nich za dużo dodatków, emulgatorów, konserwantów. Producenci wszędzie dodają sól jako wzmacniacz smaku, a wysokie spożycie soli może prowadzić m.in. do nadciśnienia tętniczego. Na pewno w przypadku gotowych dań, dostępnych w marketach, bardzo ważne jest też ich odpowiednie przechowywanie. Nie wiemy, czy dany produkt był cały czas przechowywany w warunkach chłodniczych, zwłaszcza jeśli mówimy o serach czy mięsach. To jest alarmująca sytuacja, jeśli na etykiecie jest napisane, że coś powinno być przechowywane w warunkach chłodniczych, a nie jest - podkreśla Głaszewska.

3. Czy pączki są szkodliwe dla zdrowia?

Dietetyczka wyjaśnia, że wszystko zależy od składu, sposobu produkcji i tego, jak często będziemy sięgali po tego typu produkty.

- Wiemy dokładnie, z czego ten pączek się składa i jak powstaje. Pączek to przede wszystkim mąka pszenna, tłuszcz, cukier, masło, a do tego dochodzi proces smażenia w głębokim oleju i kwestia kolorowych posypek, które zawierają wiele dodatków, barwników. Taka żywność spożywana w dużych ilościach może zwiększać ryzyko rozwoju wielu chorób cywilizacyjnych - zauważa Głaszewska.

- Jeżeli mamy zbilansowaną dietę i na przykład w ramach drugiego śniadania w tłusty czwartek pozwolimy sobie na takiego pączka - to nic złego się nie stanie. Gorzej, gdyby tak wyglądała nasza codzienna dieta - dodaje ekspertka.

Katarzyna Grzęda-Łozicka, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze