Trwa ładowanie...

Te owoce to zdrowotny hit. "Mamy szczęście, że rosną w naszym kraju"

 Katarzyna Prus
23.02.2023 13:23
Jabłka to obowiązkowy element zdrowej diety
Jabłka to obowiązkowy element zdrowej diety (Getty Images)

Skuteczna broń w walce z chorobami układu krążenia, rakiem i cukrzycą. W dodatku smaczna i na wyciągnięcie ręki. "Mamy szczęście, że rosną w naszym kraju" - przekonuje na Instagramie endokrynolog Magdalena Jagiełło i zachęca, by jeść jabłka jak najczęściej, najlepiej przez cały rok.

spis treści

1. Jabłka na zdrowe serce

Nie bez powodu mówi się, że jedno jabłko dziennie pozwala trzymać lekarza z daleka. Stare angielskie przysłowie to nie są tylko puste słowa, ale cenna rada dla tych, którzy chcą utrzymać zdrowie jak najdłużej.

"Osoby spożywające jabłka mają korzystniejszy profil lipidowy (cholesterol), oraz niższe parametry zapalne (CRP). Potwierdzono, że spożycie jabłek lub polifenoli jabłkowych wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych" - podkreśla na Instagramie endokrynolog Magdalena Jagiełło, znana w sieci jako "Doktor Magda".

Zobacz film: "Dlaczego warto jeść jabłka"

Zdaniem lekarki to "zdrowotny hit", o czym warto wiedzieć, bo choroby układu sercowo-naczyniowego, w tym zawały, udary, choroba wieńcowa, nadciśnienie tętnicze to główni zabójcy Polaków.

Jabłka mają wiele zdrowotnych właściwości
Jabłka mają wiele zdrowotnych właściwości (Getty Images)

2. Chronią przed rakiem i cukrzycą

Opublikowany niedawno raport Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH-PIB, a także dane GUS nie pozostawiają wątpliwości. Choroby układu sercowo-naczyniowego to najczęstsza przyczyna zgonów (w czołówce są też COVID-19 i nowotwory), warto więc wiedzieć, jaką dietę stosować, by im zapobiegać.

Dr Jagiełło zaznacza, że zdrowotnych właściwości jabłek jest znacznie więcej. To także mniejsze ryzyko zachorowania na niektóre nowotwory (m.in. raka płuc), a także astmy i cukrzycy, z którymi zmagają się miliony Polaków.

Ponadto jabłka mogą mieć korzystny wpływ na osoby zmagające się z chorobą Alzheimera. Lekarka przekonuje też, że pomagają kontrolować wagę, utrzymać zdrowe kości i chronić przewód pokarmowy.

Co jeszcze znajdziemy w jabłkach? Te owoce to cenne źródło błonnika, który działa na nasze jelita jak szczotka - usuwa zalegające resztki pokarmowe. Błonnik chroni przed zaparciami, a tym samym zmniejsza ryzyko rozwoju raka jelita grubego.

Katarzyna Prus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze