Trwa ładowanie...

Te przekąski karmią raka. Ekspert wymienia cztery zakazane produkty

Avatar placeholder
24.01.2024 15:49
Guru, który badał najdłużej żyjących ludzi na świecie: 4 produkty, których NIGDY nie powinieneś mieć do domu
Guru, który badał najdłużej żyjących ludzi na świecie: 4 produkty, których NIGDY nie powinieneś mieć do domu (Getty Images)

Chomikowanie przekąsek w domu może sprawić, że oparcie się pokusie ich spożycia staje się niemal niemożliwe, nawet jeśli jesteśmy zdeterminowani, by oszczędzać smakołyki na odpowiednią okazję. Ekspert ds. długowieczności, Dan Buettner, który od lat bada zwyczaje najdłużej żyjących ludzi na świecie, podzielił się swoimi spostrzeżeniami na temat czterech przekąsek, których najlepiej w ogóle nie przynosić do domu!

spis treści

1. 4 produkty spożywcze, których powinniśmy unikać

Oto cztery produkty spożywcze, których według niego powinniśmy unikać, jeśli chcemy długo i zdrowo żyć:

1.1. Napoje słodzone

Napoje słodzone są głównym źródłem rafinowanego cukru, a ich spożywanie wiąże się z wieloma negatywnymi skutkami zdrowotnymi. Napoje te przyczyniają się do przyrostu masy ciała, stanów zapalnych, a także zwiększenie ryzyka rozwoju cukrzycy oraz wysokiego ciśnienia krwi.

1.2. Boczek i kiełbaski

Przetworzone mięsa, takie jak boczek, kiełbaski i wędliny, są uznawane za karcynogeny, co oznacza, że spożywanie ich jest związane z ryzykiem rozwoju nowotworów. Badania wykazały związek między jedzeniem przetworzonego mięsa a ryzykiem raka jelita grubego.

Zobacz film: "Ile cukru kryje się w serkach homogenizowanych?"

1.3. Gotowe słodycze

Pakowane słodycze, takie jak ciastka i cukierki, często są mocno przetworzone i obfitują w tłuszcz oraz cukier. Badania łączą żywność ultraprzetworzoną ze zwiększonym ryzykiem chorób, w tym otyłości, ataków serca, udarów mózgu, raka, cukrzycy typu 2 i demencji.

Co więcej, z najnowszych badań międzynarodowego zespołu specjalistów wynika, że zjawisko uzależnienia od tzw. żywności ultraprzetworzonej (UPF) dotyka znaczącej części społeczeństwa. Analizy przeprowadzone w 36 krajach na podstawie 281 badań wykazały, że problem ten dotyczy około 14 proc. dorosłych i 12 proc. dzieci. Skala uzależnienia od UPF jest więc - w przypadku osób dorosłych - podobna do skali uzależnienia od alkoholu.

1.4. Czipsy i inne słone przekąski

Słone przekąski, w tym czipsy, są najbardziej skorelowane z otyłością. Badania wykazały, że wysokie dawki soli w diecie mogą zwiększać ryzyko cukrzycy typu 2, a także wysokiego ciśnienia krwi.

2. Co jeść na mały głód?

Zamiast tych przekąsek, Buettner sugeruje wybór orzechów. Dwie małe garści migdałów, orzeszków ziemnych, orzechów brazylijskich, nerkowców i orzechów włoskich sprawią, że poczujemy się syci i dostarczą nam ogromu ważnych składników odżywczych.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze