Trwa ładowanie...

Ten sok uderza w raka płuc. Swoje działanie zawdzięcza jednemu składnikowi

 Karolina Rozmus
Karolina Rozmus 26.01.2023 13:14
Minikiwi w walce z rakiem?
Minikiwi w walce z rakiem? (Getty Images/Pixabay)

Japońscy badacze odkryli, że sok z owoców rośliny o nazwie sarunashi ma potencjał w zwalczaniu jednego z najgroźniejszych nowotworów – raka płuc. Wszystko za sprawą silnego roślinnego związku, izokwercetyny. Gdzie szukać sarunashi? To popularny także w Polsce owoc, określany mianem "odpornego" kiwi.

spis treści

1. Jeden z najgroźniejszych zabójców Polaków – rak płuc

Co roku w Polsce diagnozę raka płuc słyszy ponad 20 tysięcy osób, co stawia go na czele najczęściej diagnozowanych nowotworów. Jest też jednym z największych zabójców – każdego roku odbiera życie ok. 23 tys. Polaków. Diagnoza brzmi niczym wyrok – w Polsce średni wskaźnik pięcioletniej przeżywalności to niewiele ponad 13 proc.

Choć najsilniejszym czynnikiem kancerogennym w tym przypadku jest palenie tytoniu, nie jest to jedyny powód rozwoju raka. Istotnym czynnikiem ryzyka jest narażenie na zanieczyszczenia środowiska.

Zobacz film: "Minikiwi. Coraz popularniejszy owoc"

Jak się uchronić przed nowotworem płuc? Przede wszystkim unikać palenia papierosów i biernej ekspozycji na dym tytoniowy. Jednak najnowsze doniesienia naukowe wskazują, że przed rakiem może chronić coś jeszcze – sok z owoców Actinidia arguta (sarunashi), nazywanych "odpornym" kiwi, w Polsce znanym pod nazwą minikiwi.

2. Minikiwi źródłem izokwercetyny

Naukowcy z Uniwersytetu Okayama, pod wodzą prof. Sakae Arimoto-Kobayashi odkryli, że sok z tego owocu wykazuje tak silne właściwości prozdrowotne z uwagi na zawartą w nim izokwercetynę (isoQ).

Badania na mysim modelu ujawniły, że polifenole te mogą zapobiegać rozwojowi raka płuc. Wcześniejsze badania dowiodły już, że minikiwi hamuje mutagenezę, działa przeciwzapalnie, a nawet leczy nowotwory skóry w badaniach na zwierzętach.

W obecnym badaniu naukowcy sięgnęli po NNK, rakotwórczy związek, który znajduje się m.in. w papierosach. Z jego pomocą wywołali u myszy nowotwory płuc, a następnie części gryzoni podawali sok z mini kiwi.

Minikiwi to prawdziwe superfood
Minikiwi to prawdziwe superfood (Getty Images)

Rezultaty okazały się zaskakujące – u zwierząt zaobserwowano, że liczba nowotworowych guzów uległa zmniejszeniu. To naprowadziło badaczy na wniosek, że isoQ prawdopodobnie wspiera naprawę uszkodzonego DNA, ale też tłumi aktywność jednego z kluczowych w rozwoju raka białek.

3. Jedz minikiwi jak najczęściej

Minikiwi to nie tylko silne wsparcie w walce z rakiem. Warto je spożywać, ponieważ jest cennym źródłem m.in. witaminy C. Zawiera nawet pięciokrotnie więcej tego antyoksydantu niż pomarańcza. Do tego stanowi źródło witaminy A oraz E i witamin z grupy B, a także błonnika, potasu, selenu czy magnezu.

Badania wskazują, że minikiwi może:

  • obniżać ryzyko cukrzycy typu 2.,
  • chronić układ sercowo-naczyniowy,
  • zapobiegać zaburzeniom snu i łagodzić stany depresyjne,
  • wspierać odporność,
  • poprawiać pracę układu trawiennego.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze