Trwa ładowanie...

To jedzenie może powodować raka. Cztery grupy produktów, po które sięgasz codziennie

 Karolina Rozmus
28.01.2022 21:35
To jedzenie powoduje raka. Cztery grupy produktów, po które sięgasz codziennie
To jedzenie powoduje raka. Cztery grupy produktów, po które sięgasz codziennie (Getty Images)

Liczba nowotworów związanych ze stylem życia rośnie. Nic dziwnego, lista potencjalnie rakotwórczych posiłków i produktów spożywczych jest bardzo długa. Po wiele z nich sięgamy na co dzień. Tymczasem szacuje się, że połowie nowotworów i zgonów nimi spowodowanych można było zapobiec, po prostu dbając o dietę.

spis treści

1. Puree ziemniaczane

Czy puree ziemniaków może przyczyniać się do zachorowania na raka? Oczywiście, że nie – pod warunkiem, że przygotujemy je w domu. Tymczasem dużą popularnością cieszy się to danie w formie instant. Wystarczy zalać wrzątkiem i pyszne tłuczone ziemniaki gotowe.

Podobnie jak zupki „chińskie” i inne ultra przetworzone dania gotowe do spożycia, puree z ziemniaków szkodzi. Wzmacniacze smaku, wysoka zawartość sodu czy tłuszcze utwardzone, które mogą zaburzać równowagę kwasów omega-3 i omega-6 nie tylko podnoszą ryzyko zachorowania na choroby układu krążenia. Zarazem mogą przyczyniać się do ogólnego stanu zapalnego w organizmie, który powiązany jest z tworzeniem się komórek nowotworowych.

Produkty instant nie mają zbyt wielu wartości odżywczych, a wręcz mogą szkodzić
Produkty instant nie mają zbyt wielu wartości odżywczych, a wręcz mogą szkodzić (Getty Images)
Zobacz film: "Substancje rakotwórcze w wędzonym mięsie"

2. Pieczywo

I nie chodzi wcale o gluten, którego tak chętnie w ostatnich latach unikamy. Chleb i bułki, a także słodkie wypieki z marketu to również produkty wysoko przetworzone, obfitujące we wzmacniacze smaku, tłuszcze utwardzone, sól oraz cukier. Ten ostatni również może przyczyniać się do stanu zapalnego organizmu.

Poza tym w pieczywie mogą znajdować się związki toksyczne, takie jak glifosat. W 2014 roku wybuchł skandal, gdy na jaw wyszło, że ok. 60 proc. pieczywa sprzedawanego w Wielkiej Brytanii zawiera pozostałości po pestycydach, w tym właśnie glifosat.

Z kolei w Stanach Zjednoczonych podnoszony jest problem używania do wypieków bromianu potasu. Jego użycia zakazała m.in. Kanada czy Unia Europejska, ponieważ działa toksycznie na układ nerwowy i ma udowodnione działanie rakotwórcze.

3. Mięso

Wiele badań dowodzi związku pomiędzy wysokim spożyciem czerwonego mięsa, a także wysoko przetworzonych produktów mięsnych – wędlin, pasztetów, kiełbas itd. – a rakiem jelita grubego i okrężnicy. Choć czerwone mięso kojarzy nam się przede wszystkim z wieprzowiną, to nawet te "zdrowe" rodzaje mięs powiązane są z podwyższonym ryzykiem zachorowania na nowotwór.

Niektóre z badań wskazują, że ok. 500 g wołowiny tygodniowo podnosi ryzyko zachorowania na raka. Z kolei uważana za zdrową jagnięcina jest zarazem źródłem tłuszczów nasyconych, a tych powinniśmy unikać nie tylko z powodu obawy o choroby serca.

W czasopiśmie "Medicine" opublikowane zostały wyniki badań wskazujące, że istnieje związek pomiędzy wysokim spożyciem tłuszczów nasyconych a rakiem piersi u kobiet po menopauzie.

Może więc cielęcina? Choć nie każdy o tym wie, to także zaliczana jest do grupy czerwonego mięsa. Dlatego i jej spożycie należy ograniczyć na rzecz większej ilości świeżych warzyw i innych produktów pochodzenia roślinnego w diecie.

A co z mięsem? Drób to dobre źródło białka, ale pod jednym warunkiem. Dietetycy i lekarze ostrzegają, by żadnego mięsa nie grillować i nie smażyć. Dlaczego? W procesie takiej obróbki cieplnej mogą uwalniać się kancerogenne związki.

4. Gotowe sosy i keczup

Keczup, sos barbecue i inne gotowe sosy, które chętnie dodajemy do burgerów, hot-dogów, a także i kanapek oraz sałatek zawierają cukier lub jego zamienniki. Podobnie więc jak pieczywo i słodkości ze sklepu mogą powodować stan zapalny w organizmie. Dodatkowo wahania poziomu glukozy we krwi naukowcy powiązali z kilkoma typami nowotworów.

To jednak nie wszystko. Jeśli w butelce sosu znajduje się syrop kukurydziany lub syrop glukozowo-fruktozowy, to jest jeszcze jeden powód, by nie polewać nim sałatki.

Ten rodzaj słodkiego dodatku zawiera fruktozę – cukier, który jest jeszcze szybciej niż np. glukoza metabolizowany przez komórki rakowe.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze