Trwa ładowanie...

To najzdrowsze owoce na świecie. Mało kto wie, ale rosną także w Polsce

Avatar placeholder
30.06.2023 15:28
Dlaczego warto jeść minikiwi?
Dlaczego warto jeść minikiwi? (Getty Images)

Truskawki, jabłka, a może papaja? Mogłoby się wydawać, że to najzdrowsze owoce, ale nic bardziej mylnego. Podium zdobywają owoce, które do tej pory nie były zbyt dobrze znane polskim konsumentom. Minikiwi, dereń, jagoda kamczacka i rokitnik to superfoods, które zasługują na naszą uwagę. Co kryją w sobie te niepozorne owoce?

spis treści

1. Minikiwi – czy to polskie kiwi?

Minikiwi, niewielki kuzyn popularnego kiwi, to prawdziwy polski superowoc. W naszym kraju został "udomowiony" i przez eksporterów jest nazywany właśnie polskim kiwi. Co ciekawe, minikiwi należy do owoców jagodowych i podobnie jak one ma niewiele kalorii, ale za to całe mnóstwo wartości odżywczych.

W tym małym owocu, który jest prawdziwą bombą witaminową, znajdziemy:

  • witaminę C – 100 g minikiwi pokrywa aż 70 proc. dziennego zapotrzebowania,
  • witaminę E – silny antyoksydant nazywany witaminą młodości. W minikiwi znajduje się jej znacznie więcej niż w jego większym kuzynie,
  • polifenole – wspierają funkcjonowanie całego organizmu, a także wykazują silne działanie przeciwnowotworowe,
  • błonnik – wspiera pracę układu pokarmowego, zapobiega cukrzycy i chroni m.in. przed rakiem jelita grubego,
  • luteinę – minikiwi jest jej najbogatszym źródłem.
Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"

2. Jagoda kamczacka – "eliksir życia"

Jagoda kamczacka, choć wciąż mało popularna w Polsce, zasługuje na miano superfood. Znana jest także pod nazwą "haskap". Słowo to pochodzi z języka rdzennych mieszkańców wyspy Hokkaido i można je tłumaczyć jako "eliksir życia".

Jagody kamczackie mają silne działanie przeciwzapalne, neuroprotekcyjne i antynowotworowe. Chronią układ sercowo-naczyniowy, a w dodatku są naturalnym antybiotykiem. Badania wykazały także działanie przeciwwirusowe jagody kamczackiej.

Wewnątrz znajdziemy:

  • antocyjany – to flawonoidy nadające charakterystyczny kolor jagodom,
  • kwercetyna – to kolejny związek z grupy flawonoidów, który wykazuje silne działanie przeciwmiażdżycowe, może obniżać poziom cholesterolu i trójglicerydów, a także wpływać pozytywnie na ciśnienie krwi.

Ponadto, jagody kamczackie są bogatym źródłem witaminy C i K, a także magnezu, potasu i manganu.

3. Dereń jadalny – nie tylko dereniówka

Dereń jadalny to roślina, która jest najczęściej kojarzona z tradycyjną nalewką, znaną jako dereniówka. Jednakże, dereń jadalny ma do zaoferowania znacznie więcej.

Jego podłużne, czerwone owoce są bogatym źródłem witaminy C i A, a także witaminy P. Dereń jadalny jest często polecany osobom cierpiącym na anemię, ponieważ zawiera żelazo, które jest bardzo dobrze wchłaniane przez organizm, zwłaszcza w połączeniu z witaminą C. Ponadto, owoce derenia zawierają również wiele cennych pierwiastków, takich jak wapń, fosfor, mangan, miedź i cynk.

Dereń jadalny jest również bogatym źródłem flawonoidów, które wykazują działanie przeciwzapalne. Regularne spożywanie owoców derenia może być korzystne dla osób cierpiących na nadciśnienie, ponieważ dereń ma właściwości diuretyczne.

4. Rokitnik – superowoc znany od starożytności

Rokitnik to owoc, który jest znany ludzkości od czasów starożytnych. Po długim okresie zapomnienia, niedawno wrócił do łask i obecnie jest coraz częściej wykorzystywany w różnego rodzaju produktach, które możemy znaleźć na półkach sklepów, aptek, a nawet w drogeriach. Rokitnik jest często stosowany jako środek wspomagający w trakcie chemioterapii, a także jako składnik różnego rodzaju suplementów diety. Nie ma wątpliwości, że rokitnik to prawdziwy superowoc.

- Obecna w rokitniku dysmutoza ponadtlenkowa to najsilniejszy antyoksydant, główna broń komórek przed wolnymi rodnikami. To najsilniejsza antynowotworowa tarcza. Rokitnik zawiera jej czterokrotnie więcej niż żeń-szeń. Rokitnik ma np. dziesięciokrotnie więcej witaminy C niż cytryna i zachowuje ją w przetworach. Stąd jego piękny złoty kolor soków i dżemów – mówi prof. Stanisław Pluta z Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach, przytaczany na łamach polskiesuperowoce.pl.

W rzeczywistości rokitnik zawiera aż 190 różnych związków prozdrowotnych. Są to między innymi witaminy, antocyjany, flawonoidy i kwasy tłuszczowe. Podobnie jak minikiwi czy jagoda kamczacka, rokitnik jest nieocenionym źródłem witaminy C.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze