Trwa ładowanie...

Owoc nieznany wielu Polakom. Jesteśmy jego największym producentem na świecie

 Karolina Rozmus
19.06.2023 14:39
Polska największym producentem jagody kamczackiej na świecie
Polska największym producentem jagody kamczackiej na świecie (Getty Images)

Czerwiec to czas, kiedy dojrzewają czereśnie i truskawki, pojawia się młody bób i wciąż nieznana wielu Polakom jagoda kamczacka.

spis treści

1. Haskap. Polacy zbierają dwa tysiące ton rocznie

Polska to największy producent jagody kamczackiej na świecie – w każdym sezonie zbieramy około dwóch tysięcy ton. Warto przypomnieć, że sezon jest bardzo krótki i kończy się wraz z początkiem lipca.

Autorzy kampanii "Czas na polskie super owoce!" informują, że podobnie jak w 2022 r., od 17 czerwca 2023 r. plantatorzy jagody kamczackiej zapraszają na samozbiory na 12 plantacjach w ośmiu województwach. Można wybrać się z całą rodziną i zbierać owoce, płacąc mniej niż na lokalnym rynku. To też dobry moment, by zakosztować smaku kamczatki i przekonać się do niej.

Plantatorzy wierzą, że niedługo kamczatka będzie równie popularna wśród polskich konsumentów, co borówka. A ta według niedawnych badań Kantar Public wiedzie prym pod względem popularności. Jeśli jednak przyjrzeć się statystykom sprzedaży w samym czerwcu, to okazuje się, że numerem jeden, jeśli chodzi o liczbę amatorów, jest właśnie jagoda kamczacka.

Zobacz film: "Właściwości zdrowotne borówki amerykańskiej"

A dlaczego warto sięgnąć po jagodę kamczacką, zwaną też haskap czy kamczatką? Te podłużne, ciemnofioletowe owoce o słodkim i zarazem cierpkim smaku są bombą antyoksydantów. Dobrze znana w Chinach i Rosji kamczatka, wykorzystywana była w medycynie ludowej, ale badania naukowe z ostatnich lat również potwierdzają, że to prawdziwe superfood.

Antocyjany, które nadają jej kolor, mają silne działanie przeciwzapalne, zmniejszają ryzyko chorób przewlekłych, a nawet nowotworów. Co więcej, w badaniach okazało się, że niepozorna jagoda działa jak lek z kategorii NLPZ, wykazując działanie przeciwbólowe.

Jagoda kamczacka jest źródłem polifenoli o działaniu przeciwzapalnym
Jagoda kamczacka jest źródłem polifenoli o działaniu przeciwzapalnym (Arch. prywatne)

Jedno z badań w "European Journal of Nutrition" dowodzi, że skoncentrowany wyciąg z jagody kamczackiej może obniżać ciśnienie krwi, chronić mózg przed uszkodzeniami i wpływać pozytywnie na funkcje poznawcze. Poza tym owoce są źródłem błonnika, magnezu i manganu, witaminy C i K.

Inne badania wskazują na działanie obniżające poziom cholesterolu, pozytywny wpływ na pracę tarczycy, narząd wzroku czy układ pokarmowy. Co więcej, 100 g kamczatki to zaledwie 60 kcal.

- Jeśli owoce jagodowe nie są jeszcze częścią twojej codziennej diety, najwyższy czas to zmienić! Jeżyny, borówki, maliny i truskawki to świetne opcje żywieniowe, dzięki wysokiej zawartości przeciwutleniaczy, witamin, składników mineralnych i błonnika, które pomagają zmniejszyć ryzyko rozwoju raka i innych chorób przewlekłych. Ważne jest, aby jeść różnorodne owoce jagodowe, by móc jak najszerzej czerpać korzyści z różnych witamin i składników mineralnych, które te owoce mają do zaoferowania - mówi cytowana przez PAP Sheena Patel Swanner, dyrektor ds. programów żywieniowych w Amerykańskim Instytucie Badań nad Rakiem (AICR).

2. Czerwiec to czas na owoce jagodowe i czereśnie

Cenne polifenole znajdziemy też w innych owocach jagodowych, na które trwa sezon – to przede wszystkim maliny i truskawki. Szereg badań potwierdza, że owoce jagodowe należą do najzdrowszych spośród wszystkich: mają niską wartość energetyczną, a przy tym wysoką gęstość odżywczą.

Poza tym czerwiec to najlepszy moment na jedzenie czereśni. Zawierają potas, wapń, żelazo, również jod, a także witaminy z grupy B.

- Przede wszystkim są niskokaloryczne, aż 80 proc. czereśni stanowi woda. Dzięki temu mają świetne działanie nawadniające. Zawierają cukry proste, ale należy pamiętać, że z uwagi na obecność błonnika czereśnie w rzeczywistości mają niski indeks glikemiczny. Więc nawet osoby chore na cukrzycę pewną ilość tych owoców mogą zjeść ze spokojnym sumieniem – tłumaczy w rozmowie z WP abcZdrowie dietetyk Agnieszka Piskała-Topczewska.

Dodaje, że dzięki zawartości cyjanidyny, która pomaga usuwać kwas moczowy z organizmu, mogą być wsparciem dla osób z artretyzmem czy dną moczanową.

- Co ciekawe, podobnie jak truskawki, czereśnie są moczopędne, co jest cenną wskazówką dla osób z nadciśnieniem tętniczym i obrzękami, nawet tymi, które często dokuczają nam latem z powodu wysokiej temperatury – podkreśla.

3. Nie tylko owoce. Czerwcowe warzywa

W czerwcu na lokalnym rynku można bez trudu znaleźć młodą botwinkę i szpinak, a także szczaw. Zielone liście są źródłem silne działającego chlorofilu, który wspiera usuwanie toksyn z organizmu i ma działanie antybakteryjne i przeciwwirusowe oraz jest antyoksydantem, który chroni przed stresem oksydacyjnym. Te liściaste warzywa są także źródłem witamin A, K, D, E, C, witamin z grupy B oraz pierwiastków, w tym żelaza, cynku, wapnia czy manganu i miedzi.

Poza warzywami liściastymi i przedstawicielami kapustnych, jak młoda kapusta, kalafior czy kalarepa, w czerwcu najchętniej zajadamy się bobem. 100 g ugotowanego bobu to zaledwie 110 kcal, a przy tym niemal osiem gramów białka i 20 g węglowodanów złożonych.

Jest też źródłem substancji o nazwie lewodopa, którą wyizolowano z rośliny na początku XX wieku, a która dziś jest substancją stosowaniu w leczeniu parkinsona. Bób zawiera kwas foliowy i inne witaminy z grupy B oraz witaminę A, C, E i K.

- W warzywach strączkowych mamy także dużo potasu, miedzi, magnezu, więc można powiedzieć, że ich działanie wpływa kojąco na układ nerwowy. Bób więc zalecam do podjadania dla zestresowanych, żeby rozładować napięcie i uzupełnić niedobory magnezu – dodaje Piskała-Topczewska.

- Ma działanie obniżające poziom cholesterolu całkowitego oraz trójglicerydów, bo zawiera naturalne statyny. Dobrze działa na perystaltykę jelit dzięki dużej zawartości błonnika – dodaje.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze