Trwa ładowanie...

To najzdrowszy sos na świecie. Chroni serce, obniża poziom cholesterolu i poprawia odporność

 Karolina Rozmus
29.05.2022 14:42
Można go zrobić w kilka chwil i pasuje niemal o wszystkiego
Można go zrobić w kilka chwil i pasuje niemal o wszystkiego (Pixabay)

Ta wersja sosu czosnkowego to prawdziwa bomba witamin i cennych składników odżywczych. Kochają go Grecy, a warto wspomnieć, że w rankingu najdłużej żyjących nacji świata zajmują 25. miejsce. Nasza wersja greckiego klasyku ma jeszcze jedną zaletę: po sos mogą sięgać nawet osoby na diecie i borykające się z hipercholesterolemią.

spis treści

1. Grecki sos czosnkowy – jakie ma właściwości?

Najsłynniejszy czosnkowy sos świata pochodzi z Grecji i nosi nazwę tzatziki. Jego bazą jest gęsty grecki jogurt, świeże ogórki oraz niemałe ilości czosnku. Dodatkowo Grecy polewają dip oliwą z oliwek, a w niektórych wariacjach dodają do niego liście mięty, ser feta, a także ocet winny. Tutaj jednak kluczem jest zasada: im mniej, tym lepiej.

A dlaczego warto, żeby w sezonie wiosennym i latem sos czosnkowy pojawiał się na naszym stole podczas grillowania, imprez rodzinnych, a także na co dzień? Bo ma moc właściwości zdrowotnych.

Zobacz film: "Czosnek na przeziębienie i grypę. Oto jak go stosować prawidłowo"

1.1. Zawiera czosnek

Czosnek nazywany jest naturalnym antybiotykiem
Czosnek nazywany jest naturalnym antybiotykiem (Pixabay)

Działa antywirusowo i bakteriobójczo, nazywany jest często naturalnym antybiotykiem. Dodatkowo wspiera serce i układ krążenia, a jedzony regularnie obniża poziom cholesterolu we krwi.

1.2. Zawiera jogurt naturalny

To źródło probiotyków wspierających układ pokarmowy, ale też białka oraz wapnia.

Badania pokazują, że jogurt naturalny może obniżać ryzyko pojawienia się nadciśnienia nawet o 20-30 proc.

Naukowcy z Harvardu przekonują, że regularne jedzenie jogurtu może zmniejszyć ryzyko cukrzycy nawet o 18 proc.

1.3. Zawiera ogórki

Również regulują poziom ciśnienia we krwi, zmniejszając ryzyko chorób serca. Dodatkowo mają działanie nawadniające, a za sprawą cennych witamin i minerałów mogą pozytywnie wpływać na gospodarkę wodno-elektrolitową.

Przy tym mają niewiele kalorii, za to mnóstwo witaminy C oraz błonnika.

1.4. Zawiera oliwę z oliwek

Jest cennym źródłem kwasów omega-3, które mają dobroczynny wpływ na cały organizm. Chronią przed zwyrodnieniem plamki żółtej, zapobiegają chorobie Alzheimera i chorobom serca, a także cukrzycy typu 2 czy różnym typom nowotworów.

2. Przepis na zdrową wersję sosu tzatziki

Taki dip można podawać wraz z pieczonymi warzywami czy mięsem, a nawet w towarzystwie kanapek czy do przekąsek podczas wieczornego seansu przed telewizorem. Co więcej, jeśli zrezygnujemy z oliwy z oliwek i wybierzemy jogurt o niższej zawartości tłuszczu, to otrzymamy sos w wersji fit. Taki będzie idealny dla osób, które borykają się z nadwagą lub otyłością albo mają zaburzenia lipidowe.

Sos można wzbogacić także zdrowymi, sezonowymi ziołami, w tym natką pietruszki lub koperkiem.

Składniki:

  • 300 ml jogurtu greckiego lub jogurtu naturalnego,
  • 1 duży zielony ogórek,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • przyprawy: sól i pieprz.

Dokładnie umyj ogórka, zetrzyj na tarce na dużych oczkach i przełóż na sitko. Następnie dodaj odrobinę soli, wymieszaj i odstaw na bok, by puścił sok. W tym czasie obierz czosnek, przeciśnij go przez praskę włóż do miseczki. Dołóż też jogurt i dokładnie odciśniętego ogórka. Wymieszaj wszystkie składniki, dopraw do smaku i wstaw do lodówki. Po 15 minutach jest już gotowy do jedzenia.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze