5 z 6Wegański bigos z kapusty pekińskiej z cieciorką
Bigos to smaczne polskie danie na bazie kapusty, z dodatkiem innych warzyw, grzybów i kawałków mięsa. Porcja bigosu (200 g) to 224 kcal, 20,8 g białka, 14,4 g tłuszczu, 4,8 g węglowodanów i 2 g błonnika. Ale bigos można w prosty sposób odchudzić. Warto dodać do niego także ciecierzycę – która jest bogatym źródłem białka i błonnika. Jeżeli przygotujemy bigos z kapusty pekińskiej, warzyw i cieciorki, dostarczymy organizmowi zaledwie 120 kcal, w tym aż 26,7 g białka, 6,90 g węglowodanów, 9,79 g tłuszczu i 15 g błonnika. Taki bigos w wersji light możesz jeść bez obaw, że przytyjesz. Zawarte w ciecierzycy związki sprzyjają odchudzaniu oraz obniżają poziom tzw. złego cholesterolu.