Trwa ładowanie...

Trzustka uwielbia te owoce. Chronią przed rakiem

Avatar placeholder
10.06.2024 18:49
Trzustka ci podziękuje za te zmiany w diecie. Prosty sposób, by poprawić jej funkcje
Trzustka ci podziękuje za te zmiany w diecie. Prosty sposób, by poprawić jej funkcje (Getty Images)

Trzustka, choć jest niewielkim narządem, odgrywa kluczową rolę w naszym organizmie, odpowiedzialna jest bowiem za wiele istotnych funkcji. Sprawuje kontrolę nad trawieniem oraz reguluje poziom cukru we krwi, wydzielając insulinę. Z tego względu wszelkie zaburzenia w jej działaniu mogą prowadzić do poważnych konsekwencji zdrowotnych.

spis treści

1. Zadbaj o zdrowie trzustki

Silny ból brzucha to najczęstszy objaw problemów z trzustką, który potrafi nasilić się po spożyciu posiłku i promieniować do pleców. Co istotne, chora trzustka może długo nie wykazywać żadnych objawów, a gdy już zacznie boleć, może oznaczać zaawansowany stan zapalny, którego leczenie jest znacznie trudniejsze. Dlatego też tak ważne jest, aby dbać o trzustkę na co dzień, co wcale nie jest skomplikowane i sprowadza się do prowadzenia zdrowego stylu życia.

Spożywanie nadmiernych ilości alkoholu odpowiada za większość przypadków zapalenia trzustki, a jego regularne spożywanie w dużych ilościach jest szkodliwe dla każdego narządu. Zmiany, które alkohol powoduje, są nieodwracalne, gdyż narząd ten nie posiada zdolności do regeneracji.

Kolejnym czynnikiem, który negatywnie wpływa na zdrowie trzustki, jest palenie tytoniu. Substancje chemiczne zawarte w dymie tytoniowym mogą prowadzić do nieodwracalnych zmian w organizmie, przyczyniając się do chronicznego bólu, który staje się stałym elementem życia osoby palącej.

Zobacz film: "Produkty, których nie lubi twoja trzustka"

Dieta również ma ogromny wpływ na stan trzustki. Tłuste i ciężkostrawne potrawy, takie jak np. kotlety schabowe czy dania bogate w śmietanę i majonez, mogą prowokować ataki bólu trzustki, zwłaszcza jeśli są spożywane regularnie.

2. Koniecznie włącz do diety

Zdrowe odżywianie i odpowiednio zbilansowane posiłki mogą znacząco obniżyć ryzyko problemów z tym narządem. Profilaktyka w przypadku trzustki obejmuje częste spożywanie mniejszych posiłków, najlepiej przygotowywanych na parze lub gotowanych.

Zaleca się także spożywanie nienasyconych kwasów tłuszczowych, które znajdują się w rybach morskich i dobrych jakościowo olejach roślinnych, takich jak olej lniany.

Zmniejszenie spożycia soli również przyczynia się do zdrowszej pracy trzustki, gdyż zbyt duża jej ilość w diecie powoduje wiele negatywnych skutków zdrowotnych. W zamian warto zastosować suszone lub świeże zioła(zwłaszcza oregano), które nie tylko urozmaicą smak potraw, ale również mogą wspomagać zdrowie narządu.

Trzustka lubi także wiśnie - to źródło antyoksydantów, które zapobiegają rozwojowi komórek nowotworowych. Wśród innych owoców szczególnie dobrze działających na ten narząd wymienia się banany, winogrona, brzoskwinie, morele, a także pieczone jabłka.

Kurkuma i imbir, chociaż mają działanie przeciwzapalne, w przypadku zapalenia trzustki powinny być stosowane z umiarem, gdyż mogą nasilić ból. Z kolei zielona herbata jest polecana ze względu na swoje liczne korzyści zdrowotne, w tym działanie rozkurczowe i żółciopędne.

Ważne jest również, aby unikać spożywania surowej cebuli, kapusty, fasoli i grochu, które mogą wywoływać dolegliwości bólowe u osób z chorą trzustką. Zamiast tego warto włączyć do diety więcej zielonych warzyw oraz owoców, które są bogate w przeciwutleniacze.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze