Odstaw raz na zawsze. To dlatego masz problemy z ciśnieniem
W Polsce nadciśnienie tętnicze może dotykać nawet dziesięć milionów osób, co więcej z powodu zbyt wysokiego ciśnienia krwi co roku może umierać nawet 90 tys. Polaków. Wiele z nich nie ma pojęcia o tym, że niektóre z ich codziennych nawyków mogą to ryzyko znacząco zwiększać.
1. Cichy zabójca. Może prowadzić do udaru lub zawału
O nadciśnieniu tętniczym mówimy wówczas, gdy wskazania ciśnieniomierza wskazują wartości powyżej 140/90 mm Hg. Mogą temu towarzyszyć objawy takie jak:
- bóle i zawroty głowy,
- problemy ze snem, w tym bezsenność,
- wzmożona męczliwość przy wysiłku,
- zaczerwienienie szyi i klatki piersiowej,
- kołatanie serca,
- ucisk w okolicy zamostkowej,
- nadmierna potliwość.
Bardzo często jednak nadciśnienie nawet latami nie daje o sobie znać. W tym czasie wiele osób nieświadomie pogarsza swój stan zdrowia, ponieważ rozwój choroby związany jest ze stylem życia.
Nadciśnieniu sprzyja niewłaściwa dieta, czyli taka, która obfituje w duże ilości soli i kwasów tłuszczowych nasyconych, ryzyko rozwoju nadciśnienia zwiększa także nadużywanie alkoholu oraz palenie tytoniu, a także otyłość, stres czy brak aktywności fizycznej. Nieleczona choroba może prowadzić m.in. do niewydolności nerek oraz serca, a także zawału mięśnia sercowego i udaru mózgu.
2. Najgorsze napoje. Ciśnienie szybuje w kilka chwil
Osoby z nadciśnieniem bardzo często unikają kawy, niesłusznie zakładając, że to najgorszy spośród wszystkich napojów. Nie do końca jest to prawda. Badania wskazują, że dawka kofeiny w wysokości ok. 300 mg nie ma większego wpływu na ciśnienie krwi.
Po jednej filiżance może ono się podnieść o ok. 5-8 mmHg, ale osoby, w których diecie kawa pojawia się na co dzień, nie mają powodu do obaw. Warto również pamiętać, że z uwagi na obecność polifenoli, kawa należy do napojów, które dziś nauka określa mianem prozdrowotnych.
Znacznie gorsze są:
- napoje izotoniczne – zwłaszcza spożywane bez umiaru i bez potrzeby, tymczasem są źródłem elektrolitów, w tym sodu, który wpływa na wartości ciśnienia tętniczego,
- napoje energetyzujące – są źródłem nie tylko kofeiny, ale również tauryny, a badania wskazują, że u osób wrażliwych na kofeinę codzienne picie energetyków powoduje aż dwukrotnie większy wzrost ciśnienia niż u osób, które na co dzień piją kawę,
- alkohol – gwałtownie podnosi ciśnienie tętnicze krwi, a według badań osoby, które rezygnują z etanolu całkowicie, mają lepsze wyniki pomiaru ciśnienia i znacznie rzadziej notują gwałtowne skoki jego wartości.
To jednak nie wszystko. Jedno z badań opublikowanych na łamach "BMJ Journals" wskazuje, że poza solą drugim powszechnym składnikiem naszej diety, który wpływa na ciśnienie, jest cukier. Dodane cukry, zwłaszcza fruktoza, jak zauważają badacze, "mogą zwiększać ciśnienie krwi i wahania ciśnienia krwi, zwiększają częstość akcji serca i zapotrzebowanie mięśnia sercowego na tlen oraz przyczyniają się do stanów zapalnych, insulinooporności i szerszych dysfunkcji metabolicznych".
Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl