Tu znajdziesz najsilniejszy związek ochronny. Zmniejsza ryzyko raka, chroni nerki, pobudza jelita
Faszerowane przypominają wyglądem polskie gołąbki i są równie smaczne. To jednak nie wszystko, bo korzyści, które mogą przynieść zdrowiu, są imponujące.
1. Jedz zamiast gołąbków
Liście winogron to śródziemnomorski przysmak - niezwykle uniwersalny i przede wszystkim bardzo zdrowy. Można je kisić, faszerować, a także suszyć i a potem przygotować z nich napary.
Choć na faszerowaną wersję mamy polską odpowiedź w postaci gołąbków, to warto zafundować sobie odmianę.
O wartości liści winogron najlepiej świadczy ich skład, który przekłada się m.in. na właściwości przeciwzapalne i antynowotworowe.
Jednym z najcenniejszych składników jest należący do polifenoli resweratrol, który pomaga w zwalczaniu wolnych rodników, ma działanie neuroprotekcyjne i przeciwnowotworowe.
Może on wspomagać leczenie:
- niektórych typów raka (piersi, prostaty, jelita grubego),
- zaburzeń neurologicznych (np. choroby Alzheimera),
- chorób sercowo-naczyniowych (naczyń wieńcowych, miażdżycy tętnic, nadciśnienia, stresu oksydacyjnego),
- cukrzycy typu 2,
- upośledzonej tolerancji glukozy.
Resweratrol ma także działanie przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze, przeciwbakteryjne i przeciwzapalne.
2. Na nerki i jelita
Liście winogron to także źródło:
- witamin z grupy B,
- witaminy A i C,
- błonnika,
- potasu.
Wspierają pracę jelit, nerek i pęcherza moczowego oraz pomagają w detoksykacji organizmu.
Tłuczone liście użyte w okładach mogą redukować obrzęki, a także przyspieszać gojenie ran i regenerację skóry.
Mogą także posłużyć do przygotowania płukanki, która pomoże przy zapaleniu górnych dróg oddechowych.
Z liści winogron warto też przygotować wywar, który pomoże nie tylko na przeziębienie, ale przyda się w profilaktyce cukrzycy i nadciśnienia, a także usprawni pracę jelit i wątroby.
Żeby przygotować preparat, wystarczą dwie łyżeczki suszonych liści, które należy zalać wrzącą wodą (200 ml) i parzyć pod przykryciem przez cztery minuty. Następnie przecedzamy miksturę i wypijamy, gdy lekko ostygnie.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl