Tych przypraw lepiej unikać. Wykryto w nich rakotwórczą substancję
Obecność rakotwórczych składników została stwierdzona w importowanych przyprawach dostępnych również na polskim rynku. Zwróć uwagę na etykietę, producenta i kraj pochodzenia, zanim włożysz do koszyka w sklepie.
1. Przyprawy dwóch marek pod lupą
Mieszanki przypraw marek MDH i Everest zostały wycofane ze sprzedaży na skutek dochodzenia Centrum Bezpieczeństwa Żywności w Hongkongu już wiosną 2024 roku. W wyniku przeprowadzonej przez organ kontroli, w mieszankach przypraw indyjskich wykryto tlenek etylenu – susbtancję o udokumentowanym działaniu rakotwórczym.
Co więcej, jak podawał toksykolog dr hab. Paweł Struciński w artykule dotyczącym tej substancji dla Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej, tlenek etylenu już kilka lat temu wykryto także w nasionach sezamu importowanych z Indii.
Kontrowersje wokół przypraw wyżej wymienionych producentów doprowadziły także do wzmożonej kontroli podobnych produktów w krajach takich jak Wielka Brytania, Stany Zjednoczone czy Australia, zwłaszcza że Indie w dalszym ciągu przodują w światowej produkcji przypraw. Eksportują nawet 200 różnych ich odmian do 180 krajów - włącznie z Polską, w której można znaleźć także produkty MDH i Everest.
2. Tlenek etylenu. Co to za substancja?
Tlenek etylenu to bezbarwny gaz o nieco słodkim zapachu.
"Wykorzystywany do sterylizacji gazowej narzędzi medycznych i materiałów opatrunkowych oraz w niektórych krajach do fumigacji różnych produktów spożywczych. Stosuje się go także do konserwacji przedmiotów muzealnych, starych książek, ubrań, futer itp. Tlenek etylenu występuje także w śladowych ilościach w dymie tytoniowym" - podawał dr Struciński w opisie tej substancji.
Tlenek etylenu został sklasyfikowany przez Europejską Agencję ds. Chemikaliów (ECHA) jako substancja mutagenna, rakotwórcza i działająca szkodliwie na układ rozrodczy. Substancja ta wywołuje trwałe i możliwe w dziedziczeniu zmiany w genotypie komórki, a więc DNA, prowadząc do rozwoju nowotworów.
Według informacji podanych przez National Cancer Institute, częste narażenie na kontakt z tlenkiem etylenu może bezpośrednio przyczyniać się do rozwoju takich nowotworów jak chłoniak, białaczka, rak żołądka i rak piersi.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Aleksandra Zaborowska, dziennikarka Wirtualnej Polski