Trwa ładowanie...

Udowodnili, że wydłuża życie. Wątroba, jelita i serce ją uwielbiają

Avatar placeholder
Milena Górecka 05.02.2024 11:58
Niezwykłe odkrycie badaczy. Picie kawy może znacząco obniżyć ryzyko rozwoju tych chorób
Niezwykłe odkrycie badaczy. Picie kawy może znacząco obniżyć ryzyko rozwoju tych chorób (Getty Images)

Z badań opublikowanych w czasopiśmie BMC Public Health wynika, że konsumpcja kawy może znacząco obniżyć ryzyko rozwoju przewlekłych chorób wątroby oraz zmniejszyć prawdopodobieństwo zgonu spowodowanego tymi schorzeniami. Na tym jednk zalety kawy się nie kończą.

spis treści

1. Kawa obniża ryzyko przedwczesnej śmierci

Okazuje się, że osoby regularnie pijące kawę mają o 21 proc. niższe ryzyko wystąpienia przewlekłej choroby wątroby i o 20 proc. mniejsze ryzyko stłuszczenia wątroby. Co więcej, u kawoszy występuje o 49 proc. niższe ryzyko zgonu związanego z chorobami wątroby w porównaniu z osobami niepijącymi kawy.

Podobne obserwacje odnotowano również w innych badaniach. Kawa zdaje się chronić od przedwczesnej śmierci. Na łamach "Annals of Internal Medicine" ukazała się analiza, która udowadnia, że u osób regularnie pijących od 1,5 do 3,5 filiżanki kawy dziennie ryzyko śmierci "z jakiejkolwiek przyczyny" (w tym nowotworów i chorób układu krążenia) jest aż o 30 proc. mniejsze. niż u tych, którzy kawy nie piją.

Zobacz film: "Tłuszcze mogą być zdrowe. Sprawdź jakie są najlepsze dla dziecka"

2. Zdrowotne zalety kawy

Kawa zwiększa zdolność do koncentracji, zwalcza zmęczenie, obniża stężenie histaminy i rozszerza oskrzela. Zawiera więcej antyoksydantów niż szklanka soku pomarańczowego. Jej spożywanie ma więc związek z działaniem przeciwstarzeniowym, poprawą perystaltyki jelit, redukcją ryzyka rozwoju cukrzycy typu 2, nowotworów oraz chorób neurodegeneracyjnych.

Niedawno opublikowana metaanaliza ośmiu badań, w których łącznie wzięło udział 432 022 osób, wykazała również, że regularne picie kawy pomaga w zapobieganiu i łagodzeniu zespołu jelita drażliwego (IBS). Według naukowców osoby pijące kawę mają o 16 proc. mniejsze ryzyko rozwoju IBS niż osoby, które jej nie piją.

Dzieje się tak ze względu na to, że związki znajdujące się w kawie mają m.in. właściwości antyfibrotyczne i przeciwzapalne, a także wpływają na mikrobiotę jelitową, kwasy żółciowe, motorykę jelit i przepuszczalność jelitową.

3. Kawa a poziom magnezu

Badania wskazują, że kawa sama w sobie niekoniecznie prowadzi do wydalania magnezu z organizmu, a w niektórych przypadkach może nawet przyczyniać się do jego uzupełnienia. Dopiero jej nadmierne spożywanie może wywołać efekt diuretyczny, który prowadzi do zaburzeń równowagi elektrolitowej i utraty niezbędnych minerałów, w tym właśnie magnezu.

Objawy takie jak chroniczne zmęczenie, spadek koncentracji czy senność mogą być sygnałem niedoborów magnezu. W takich sytuacjach nie warto, celem pobudzenia, sięgać po kolejną filiżankę kawy, bo niedobór i wywoływane przez niego objawy tylko się pogłębią.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze