Zawiera szkodliwą rtęć. Takiej ryby lepiej nie jeść

Stężenie rtęci i innych toksyn w spożywanych rybach to czynnik, na który warto zawsze zwracać uwagę. Nie należy jednak z tego powodu zupełnie rezygnować z jedzenia ryb, bo są one niezwykle cennym składnikiem diety, zalecanym przez praktycznie wszystkich dietetyków.

Uważaj na węgorza. Źle przygotowany jest trującyUważaj na węgorza. Źle przygotowany jest trujący
Źródło zdjęć: © Getty Images
Aleksandra Zaborowska

Węgorz jest zdrowy, ale...

Węgorz jest jedną z rzadziej spożywanych ryb, zwłaszcza w Polsce, gdzie nadal królują karpie, śledzie, szproty, dorsze i łosoś. A szkoda, bo węgorz jest jedną z najzdrowszych ryb, jeśli chodzi o wartości odżywcze.

Chociaż jest dość tłusty, zawiera duże ilości pełnowartościowego białka i zdrowych, nienasyconych kwasów tłuszczowych, a także potas, fosfor, sód oraz witaminy A, B, C, D i E. Przy ogólnie zbilansowanej i zdrowej, dostosowanej do indywidualnych potrzeb diecie, spożywanie węgorza może przynieść wymierne skutki dla zdrowia, takie jak znacząca poprawa wydolności układu odpornościowego, wsparcie dla układu krążenia i serca, a także poprawa wzroku, kondycji skóry oraz mózgu.

Pamiętając o wszystkich korzyściach, warto jednak podkreślić, że węgorz posiada ważną, specyficzną specyficzną cechę, której zlekceważenie może doprowadzić do bardzo poważnych skutków dla zdrowia.

Toksyczne ryby. Unikaj ich w swojej diecie

Dlaczego węgorz może być groźny?

Węgorz nie jest tak prosty w serwowaniu, jak inne popularne w Polsce ryby, bo nieumiejętnie przyrządzony może doprowadzić nawet do śmiertelnego zatrucia. Mowa tu o ryzyku związanym z jedzeniem niedogotowanego czy surowego węgorza lub spożyciem toksycznej dla człowieka krwi tej ryby.

Oczywiście, mówi się też często o sporej zawartości rtęci w węgorzu. Pierwiastek ten jest faktycznie obecny w rybie, ale w dalszym ciągu węgorz zawiera jej o wiele mniej niż bardzo popularne śledź, tuńczyk czy łosoś. Według danych przedstawionych przez Morski Instytut Rybacki PIN, rybą o najmniejszej zawartości rtęci jest tilapia.

Nie zmienia to jednak faktu, że spożywania produktów o zawyżonej ilości szkodliwego pierwiastka (w stosunku do innych grup żywnościowych) odradza się kobietom w ciąży, karmiącym piersią, małym dzieciom oraz chorym na WZW (wirusowe zapalenie wątroby).

Aleksandra Zaborowska, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka