Uzdrawiające świąteczne przyprawy
Przyprawy korzenne to nieodłączny element Świąt Bożego Narodzenia. Chętnie dodajemy je do ciast, dań wytrawnych, napojów i drinków. Lubimy ich rozgrzewający zapach i specyficzny smak, ale warto również docenić ich właściwości lecznicze. Świąteczne przyprawy – cynamon, goździki, gałka muszkatołowa, anyż – wspomagają trawienie i dobrze wpływają na nasze zdrowie.
1. Cynamon
Aromat cynamonu kojarzy się z okresem jesienno-zimowym, kiedy chętnie korzystamy z niego w kuchni. Cynamon na właściwości rozgrzewające, poprawia krążenie krwi oraz usprawnia proces trawienia, zwłaszcza po tłustych i ciężkich potrawach. Właśnie z tego powodu nie należy żałować tej przyprawy w świątecznych daniach.
Aromatyczny cynamon sprawdza się też w zapobieganiu przeziębieniom i sezonowym infekcjom. Świetnie spisuje się zwłaszcza przy kaszlu, katarze i bólu gardła, ponieważ przyspiesza procesy zdrowienia. Rozrzedza wydzielinę, redukuje kaszel i zmniejsza problemy z oddychaniem.
2. Gałka muszkatołowa
Jeśli w święta przygotowujesz sosy na bazie śmietany i sera, dania z jaj i kremowe desery, dosyp do nich trochę gałki muszkatołowej. Przyprawa ta pomaga w trawieniu bogatych w smak (ale też kalorie) potraw, których nie brakuje na bożonarodzeniowym stole. Gałka muszkatołowa korzystnie wpływa na układ pokarmowy: zmniejsza wzdęcia, pomaga przy biegunkach, nudnościach, wymiotach. Przyprawę tę możesz dodać do pierników, ajerkoniaku, grzanego wina, a także do dań z kapusty, szpinaku, fasoli i brokułów. Gałka muszkatołowa ma charakterystyczny aromat, lekko słodki i orzechowy. Wspaniale współgra z innymi korzennymi przyprawami, dlatego nie powinno jej zabraknąć w trakcie świąt. Jest też znanym afrodyzjakiem!
3. Goździki
Przed świętami przygotowujesz ozdoby z pomarańczy z wbitymi goździkami? Czas dodać tę niezwykłą przyprawę również do dań, wypieków i napojów. Ciepły, bogaty aromat goździków pasuje zarówno do wytrawnych przepisów, jak i słodkości. Goździków często używa się do pieczeni wieprzowych, dziczyzny i marynat. Zmielone są częścią mieszanki przypraw do pierników, a całe warto dorzucić do grzańca lub świątecznego kompotu.
Goździki mają dobry wpływ także na nasze zdrowie. Świetnie sprawdzają się przy dolegliwościach trawiennych (jak wzdęcia, nudności), pomagają oczyścić zatoki z zalegającej wydzieliny i są znanym środkiem likwidującym ból zębów.
4. Anyż
Gwiazdki anyżu nie tylko pięknie prezentują się jako ozdoba w świątecznych dekoracjach i stroikach, ale także dodają charakterystycznego aromatu potrawom. Można stosować je zmielone lub dodawać w całości. Idealnie współgrają z daniami z mięsa i drobiu, ale równie dobrze smakują w słodkich ciasteczkach.
Anyż jest źródłem antyoksydantów, wykazuje działanie antybakteryjne i przeciwgrzybiczne. Działa ponadto rozkurczowo i wzmaga produkcję soków żołądkowych, co pozytywnie wpływa na procesy trawienne. Olejek eteryczny pozyskiwany z anyżu stosuje się przy leczeniu infekcji górnych dróg oddechowych.
Cynamon, anyż, goździki i gałka muszkatołowa to przyprawy o wielu prozdrowotnych właściwościach. Ich korzenny aromat kojarzy się z okresem świątecznym, dlatego właśnie teraz częściej wykorzystujemy je podczas gotowania i pieczenia. Warto wiedzieć, że nie tylko poprawiają smak i zapach naszych potraw, ale również pozytywnie wpływają na organizm.