W Danii zakazane, w Polsce nadal spożywane codziennie. Ten składnik prowadzi do zawału i raka
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) wskazuje na fakt, że konsumpcja produktów zawierających tłuszcze trans może prowadzić do wystąpienia poważnych problemów zdrowotnych, zwłaszcza ze strony układu sercowo-naczyniowego. W Danii, gdzie zdrowie publiczne jest traktowane bardzo poważnie, tłuszcze trans zostały zakazane, co jest dowodem na ich szkodliwość. Tłuszcze trans znajdziemy m.in. w parówkach, wyrobach garmażeryjnych, serkach topionych i mrożonkach.
1. Szkodliwy wpływ tłuszczów trans
Tłuszcze trans są obecne w wielu produktach spożywczych, które są powszechnie dostępne i często spożywane. Możemy je znaleźć między innymi w wysokoprzetworzonych produktach, potrawach smażonych, wypiekach z długim terminem przydatności do spożycia, konserwach mięsnych, parówkach, daniach typu fast food, słodyczach, serkach topionych, mrożonkach, zupkach chińskich, wyrobach garmażeryjnych takich jak pierogi, pyzy, kartacze i gotowych daniach.
Stałe spożywanie tych produktów prowadzi do podwyższenia stężenia trójglicerydów i złego cholesterolu LDL w krwi, jednocześnie obniżając poziom dobrego cholesterolu HDL. Takie zaburzenia w gospodarce lipidowej są jednym z głównych czynników prowadzących do rozwoju miażdżycy, nadciśnienia tętniczego, zawału serca i udaru mózgu.
Ponadto, nadmierne spożywanie tłuszczów trans może przyczyniać się do zwiększenia ryzyka rozwoju cukrzycy typu 2, nadwagi, otyłości, nowotworu jelita grubego, choroby Alzheimera, a także może prowadzić do problemów z płodnością.
2. Podwyższone ryzyko śmierci
Zgodnie z opinią Światowej Organizacji Zdrowia, tłuszcze trans powinny być całkowicie wyeliminowane z żywności. W 2003 roku, w Danii wprowadzono zakaz stosowania izomerów trans w przemyśle spożywczym. Grupa naukowców z Duńskiego Uniwersytetu Technicznego, Uniwersytetu Kopenhaskiego i University of Liverpool w Wielkiej Brytanii postanowiła przeprowadzić badania, aby ocenić korzyści zdrowotne wynikające ze zmian duńskich przepisów.
Badanie przeprowadzono na grupie dorosłych osób w wieku od 25 do 84 lat, które mieszkały w Danii w latach 1991-2007. Uczestników badania podzielono na grupy według różnych parametrów społeczno-ekonomicznych. Wyniki badania pokazały, że dzięki zmianom przepisów w Danii w ciągu 16 lat 1200 pacjentów z chorym sercem uniknęło śmierci.
Autorzy badania podkreślili, że wprowadzenie podobnych ograniczeń dotyczących ogólnego spożycia tłuszczów trans w innych krajach mogłoby znacząco zmniejszyć wskaźnik przedwczesnych zgonów spowodowanych schorzeniami układu sercowo-naczyniowego.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl