W lasach pojawił się mało znany grzyb. Pożądany przez szefów kuchni

Pieprznik trąbkowy jest dalekim kuzynem popularnej kurki, a jednak wiele osób nie potrafi rozpoznać w nim jadalnego, pożądanego przez kucharzy grzyba.

Pieprznik trąbkowy rośnie w lasach iglastych, mieszanych i liściastychPieprznik trąbkowy rośnie w lasach iglastych, mieszanych i liściastych
Źródło zdjęć: © Getty Images
Aleksandra Zaborowska

Pieprznik w polskich lasach

O obecności pieprznika trąbkowego w polskich lasach poinformowali grzybiarze w mediach społecznościowych. Grzyb, choć wcale nie taki rzadki, okazuje się być często pomijany, bo wielu amatorów grzybobrania nie potrafi go odróżnić i z góry uważa za trujący.

W rzeczywistości jednak pieprznik jest nie tylko jadalny, ale także bardzo smaczny i wartościowy pod kątem składników odżywczych.

Jak odróżnić i gdzie znaleźć pieprznika?

Pieprznik trąbkowy rośnie w lasach iglastych, mieszanych i liściastych. Preferuje kwaśne, wilgotne gleby, często ukrywa się pod świerkami, jodłami lub sosnami. Owocniki pojawiają się od lipca do nawet końca listopada, jednak najczęściej można je znaleźć właśnie jesienią, gdy warunki są najbardziej sprzyjające.

Prozdrowotne właściwości grzybów

Kapelusz pieprznika ma średnicę od 2 cm do 6 cm i przybiera żółtobrązowe lub szarobrązowe odcienie. Charakterystyczny, trąbkowaty kształt owocnika oraz pusty trzon pozwalają łatwo odróżnić go od innych gatunków. Brzeg kapelusza bywa pofałdowany i kędzierzawy, co nadaje mu unikalny wygląd. Trzon smukły i gładki, osiąga długość od 4 do 6 cm i przy podstawie przybiera bardziej żółtawy odcień.

Miąższ tego grzyba jest cienki, włóknisty i pozbawiony wyraźnego zapachu, co nie umniejsza jego kulinarnych zalet.

Czy pieprznik trąbkowy jest jadalny?

Pieprznik, mimo że spokrewniony z popularną kurką, jest o wiele rzadziej zbierany. Powodem jest jej niepozorna, trudna do odróżnienia budowa, która sprawia, że grzyb ten często przechodzi niezauważony w gąszczu leśnej ściółki.

Jest jednak doskonałym dodatkiem do potraw. Można go dusić, smażyć, marynować, a także suszyć, co wyróżnia go na tle kurek.

Pieprzniki mają zaledwie ok. 38 kcal w 100 g, zawierają śladowe (ok. 0,3 g na 100 g) ilości tłuszczu, za to są bogate w potas (318 mg). Grzyby zawierają także sporą zawartość magnezu i fosforu. Mogą być więc spożywane przez praktycznie wszystkich, także osoby na ścisłej diecie. Mimo to, grzyby potrafią być ciężkostrawne, więc nie zaleca się spożywania ich w dużych ilościach osobom zmagającym się z problemami jelitowo-trawiennymi.

Aleksandra Zaborowska, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródła

  1. Atlas Grzybów
  2. X

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka