Trwa ładowanie...

W lasach pojawił się mało znany grzyb. Pożądany przez szefów kuchni

 Aleksandra Zaborowska
13.11.2024 12:17
Pieprznik trąbkowy rośnie w lasach iglastych, mieszanych i liściastych
Pieprznik trąbkowy rośnie w lasach iglastych, mieszanych i liściastych (Getty Images)

Pieprznik trąbkowy jest dalekim kuzynem popularnej kurki, a jednak wiele osób nie potrafi rozpoznać w nim jadalnego, pożądanego przez kucharzy grzyba.

spis treści

1. Pieprznik w polskich lasach

O obecności pieprznika trąbkowego w polskich lasach poinformowali grzybiarze w mediach społecznościowych. Grzyb, choć wcale nie taki rzadki, okazuje się być często pomijany, bo wielu amatorów grzybobrania nie potrafi go odróżnić i z góry uważa za trujący.

W rzeczywistości jednak pieprznik jest nie tylko jadalny, ale także bardzo smaczny i wartościowy pod kątem składników odżywczych.

2. Jak odróżnić i gdzie znaleźć pieprznika?

Pieprznik trąbkowy rośnie w lasach iglastych, mieszanych i liściastych. Preferuje kwaśne, wilgotne gleby, często ukrywa się pod świerkami, jodłami lub sosnami. Owocniki pojawiają się od lipca do nawet końca listopada, jednak najczęściej można je znaleźć właśnie jesienią, gdy warunki są najbardziej sprzyjające.

Zobacz film: "Prozdrowotne właściwości grzybów"

Kapelusz pieprznika ma średnicę od 2 cm do 6 cm i przybiera żółtobrązowe lub szarobrązowe odcienie. Charakterystyczny, trąbkowaty kształt owocnika oraz pusty trzon pozwalają łatwo odróżnić go od innych gatunków. Brzeg kapelusza bywa pofałdowany i kędzierzawy, co nadaje mu unikalny wygląd. Trzon smukły i gładki, osiąga długość od 4 do 6 cm i przy podstawie przybiera bardziej żółtawy odcień.

Miąższ tego grzyba jest cienki, włóknisty i pozbawiony wyraźnego zapachu, co nie umniejsza jego kulinarnych zalet.

Błahe pomyłki. Tak jadalne grzyby mogą stać się trujące
Błahe pomyłki. Tak jadalne grzyby mogą stać się trujące

Hobbystyczni zbieracze grzybów są często ostrzegani przed gatunkami, które posiadają trujące właściwości.

przeczytaj artykuł

3. Czy pieprznik trąbkowy jest jadalny?

Pieprznik, mimo że spokrewniony z popularną kurką, jest o wiele rzadziej zbierany. Powodem jest jej niepozorna, trudna do odróżnienia budowa, która sprawia, że grzyb ten często przechodzi niezauważony w gąszczu leśnej ściółki.

Jest jednak doskonałym dodatkiem do potraw. Można go dusić, smażyć, marynować, a także suszyć, co wyróżnia go na tle kurek.

Pieprzniki mają zaledwie ok. 38 kcal w 100 g, zawierają śladowe (ok. 0,3 g na 100 g) ilości tłuszczu, za to są bogate w potas (318 mg). Grzyby zawierają także sporą zawartość magnezu i fosforu. Mogą być więc spożywane przez praktycznie wszystkich, także osoby na ścisłej diecie. Mimo to, grzyby potrafią być ciężkostrawne, więc nie zaleca się spożywania ich w dużych ilościach osobom zmagającym się z problemami jelitowo-trawiennymi.

Aleksandra Zaborowska, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze