W lasach pojawił się mało znany grzyb. Pożądany przez szefów kuchni
Pieprznik trąbkowy jest dalekim kuzynem popularnej kurki, a jednak wiele osób nie potrafi rozpoznać w nim jadalnego, pożądanego przez kucharzy grzyba.
W tym artykule:
Pieprznik w polskich lasach
O obecności pieprznika trąbkowego w polskich lasach poinformowali grzybiarze w mediach społecznościowych. Grzyb, choć wcale nie taki rzadki, okazuje się być często pomijany, bo wielu amatorów grzybobrania nie potrafi go odróżnić i z góry uważa za trujący.
W rzeczywistości jednak pieprznik jest nie tylko jadalny, ale także bardzo smaczny i wartościowy pod kątem składników odżywczych.
Jak odróżnić i gdzie znaleźć pieprznika?
Pieprznik trąbkowy rośnie w lasach iglastych, mieszanych i liściastych. Preferuje kwaśne, wilgotne gleby, często ukrywa się pod świerkami, jodłami lub sosnami. Owocniki pojawiają się od lipca do nawet końca listopada, jednak najczęściej można je znaleźć właśnie jesienią, gdy warunki są najbardziej sprzyjające.
Prozdrowotne właściwości grzybów
Kapelusz pieprznika ma średnicę od 2 cm do 6 cm i przybiera żółtobrązowe lub szarobrązowe odcienie. Charakterystyczny, trąbkowaty kształt owocnika oraz pusty trzon pozwalają łatwo odróżnić go od innych gatunków. Brzeg kapelusza bywa pofałdowany i kędzierzawy, co nadaje mu unikalny wygląd. Trzon smukły i gładki, osiąga długość od 4 do 6 cm i przy podstawie przybiera bardziej żółtawy odcień.
Miąższ tego grzyba jest cienki, włóknisty i pozbawiony wyraźnego zapachu, co nie umniejsza jego kulinarnych zalet.
Czy pieprznik trąbkowy jest jadalny?
Pieprznik, mimo że spokrewniony z popularną kurką, jest o wiele rzadziej zbierany. Powodem jest jej niepozorna, trudna do odróżnienia budowa, która sprawia, że grzyb ten często przechodzi niezauważony w gąszczu leśnej ściółki.
Jest jednak doskonałym dodatkiem do potraw. Można go dusić, smażyć, marynować, a także suszyć, co wyróżnia go na tle kurek.
Pieprzniki mają zaledwie ok. 38 kcal w 100 g, zawierają śladowe (ok. 0,3 g na 100 g) ilości tłuszczu, za to są bogate w potas (318 mg). Grzyby zawierają także sporą zawartość magnezu i fosforu. Mogą być więc spożywane przez praktycznie wszystkich, także osoby na ścisłej diecie. Mimo to, grzyby potrafią być ciężkostrawne, więc nie zaleca się spożywania ich w dużych ilościach osobom zmagającym się z problemami jelitowo-trawiennymi.
Aleksandra Zaborowska, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Źródła
- Atlas Grzybów
- X
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.