Trwa ładowanie...

W Niemczech uznany za lek, w Polsce niedoceniany. Silne wsparcie dla jelit i wątroby

 Karolina Rozmus
Karolina Rozmus 14.02.2024 13:57
Superprodukt prosto od pszczół. Wspiera jelita i wątrobę, zabija bakterie
Superprodukt prosto od pszczół. Wspiera jelita i wątrobę, zabija bakterie (Getty Images)

Naturalny antybiotyk, wsparcie dla odporności, jelit i płuc - o miodzie można pisać wiele. Ale od jakiegoś czasu coraz więcej zwolenników ma też pyłek pszczeli. Drobne kuleczki to prawdziwa bomba prozdrowotnych właściwości. Na włączeniu go do diety zyska wątroba, żołądek i jelita.

spis treści

1. Skarbnica polifenoli i źródło kwasów omega-3

Pyłek pszczeli to nic innego jak pyłek kwiatowy, który owady przenoszą do ula i składują w plastrach. Tam za sprawą bakterii probiotycznych ulega on dobroczynnemu procesowi fermentacji, który chroni pyłek przed zepsuciem się.

Zmagazynowany przez pszczoły pyłek, fachowo zwany pierzgą, zawiera aż 250 różnych związków biologicznie czynnych. To m.in. aminokwasy, mikro- i makroelementy, przeciwutleniacze czy fitosterole. Choć niewiele osób zdaje sobie z tego sprawę, to pyłek pszczeli jest też skarbnicą cennych (zwłaszcza dla mózgu) kwasów omega-3 oraz omega-6, które w odpowiednim stężeniu wykazują działanie przeciwzapalne. W 100 g pyłku znajdziemy aż 13 g wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.

Zobacz film: "Propolis – właściwości i zastosowanie"
Pyłek pszczeli wspiera odporność i wspomaga trawienie
Pyłek pszczeli wspiera odporność i wspomaga trawienie (Pixabay)

Z kolei dzięki zawartości fosfolipidów i fitosteroli pierzga może stanowić wsparcie dla gospodarki lipidowej organizmu. Ma też silne właściwości przeciwzapalne, a dzięki takim przeciwutleniaczom jak leukoantocyjany, kwasy fenolowe, katechiny, flawonoidy, triterpeny i kanabinoidy, może chronić przed wolnymi rodnikami.

2. Badacze odkryli dobroczynny wpływ pierzgi na wątrobę

Pyłek pszczeli jest świetnym uzupełnieniem codziennej diety, a jego włączenie do naszego menu pozwoli uniknąć niedoborów witamin i składników mineralnych.

Zawiera m.in. żelazo, ale też rzadkie pierwiastki, takie jak mangan i miedź. Jest źródłem potasu i magnezu, kluczowych dla mięśnia sercowego. Bogactwo składników pyłku sprawiło, że w niemieckie Federalne Ministerstwo Zdrowia zaklasyfikowało pierzgę do leków. Niektóre badania wskazują, że może on działać podobnie jak leki przeciwzapalne - np. badania na szczurach dowiodły, że ekstrakt z pyłku pszczelego może zmniejszać obrzęki, z kolei eksperymenty na myszach wykazały, że pszczeli produkt łagodzi stan zapalny w przewlekłych schorzeniach wątroby.

Inne badanie przeprowadzone na modelu zwierzęcym dowiodło, że pyłek pszczeli może pomagać w regeneracji uszkodzonej wątroby bądź chronić ją przed procesami degeneracyjnymi.

Pyłek pszczeli stosuje się także jako uzupełnienie diety w białko, a rozpuszczony w wodzie może łagodzić dolegliwości trawienne i wspierać pracę jelit. Pomocny będzie także w czasie infekcji, bo podobnie jak miód wykazuje działanie antyseptyczne, m.in. na bakterie gronkowca. Może też łagodzić objawy bądź chronić przed sezonowymi chorobami wirusowymi, stymulując układ odpornościowy.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze