Trwa ładowanie...

W ten sposób staje się ''trucizną''. 4 błędy popełniane przez miłośników kawy

 Karolina Rozmus
15.11.2022 09:24
Dietetyczka zdradza, w jaki sposób kawa staje się niezdrowa
Dietetyczka zdradza, w jaki sposób kawa staje się niezdrowa (Pixabay/Instagram)

Dziś już chyba nikt nie ośmieliłby się nazwać kawy używką. Jednak dietetyczka i autorka książki zdradza, że są pewne nawyki, które sprawiają, że ten napój przestaje być zdrowy. Co najmniej jeden z tych błędów popełnia większość Polaków.

spis treści

1. Jak kawa wpływa na zdrowie?

Mit o tym, że mała czarna może być szkodliwa, został obalony już dawno. Kawa to źródło polifenoli, witamin B2, B3 i B5 oraz składników mineralnych, takich jak mangan, potas i magnez.

Kawa nie podnosi ciśnienia tętniczego krwi, a jedno z badań opublikowanych w "JAMA Internal Medicine" dowodzi, że picie tego napoju nie wywołuje arytmii serca, a nawet może obniżać ryzyko jej wystąpienia.

To jednak nie wszystko. Koreańscy naukowcy dowiedli niedawno, że kawa może wydłużać życie. Wystarczy regularne picie trzech filiżanek dziennie. Ci sami badacze zauważyli także, że kawa zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych oraz śmiertelność z ich powodu.

Zobacz film: "Kawa chroni przed parkinsonem"

2. Te błędy sprawiają, że kawa przestaje być zdrowa

Lisa Moskovitz, dietetyk i autorka książki "The Core 3 Healthy Eating Plan" w rozmowie z portalem eatthis.com zdradza, kiedy jednak kawa przestaje być zdrowym napojem.

2.1. Ze śmietanką i cukrem?

Niektóre dodatki do kawy mogą być szkodliwe
Niektóre dodatki do kawy mogą być szkodliwe (Pixabay)

Mała czarna jest zdrowa, ale już bomba kaloryczna pod postacią słabego naparu z ziaren kawy z dodatkiem wysokotłuszczowej śmietanki lub pełnotłustego mleka oraz z cukrem – wręcz przeciwnie.

Dietetyczka przyznaje, że niewielkie ilości cukru w diecie nie mają złego wpływu na zdrowie, ale saszetka z cukrem za każdym razem, gdy sięgamy po filiżankę kawy, może być już zgubna.

Oddziaływanie cukru z biegiem lat kumuluje się i odpowiada za stany zapalne w organizmie, może też przyczyniać się do rozwoju wielu chorób, a nawet przyspieszać proces starzenia komórek organizmu.

Ekspertka ostrzega także przed sztucznymi słodzikami.

- (...) słodziki, takie jak sukraloza i aspartam, mogą szkodzić poziomowi insuliny i zdrowiu jelit, co wpływa na wszystkie ważne szlaki w organizmie i prowadzi do zwiększonego apetytu na słodycze – tłumaczy.

2.2. Kawa zamiast śniadania

Eksperci zwracają uwagę, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia i nie należy go pomijać. Tymczasem wiele osób zastępuje go filiżanką kawy.

Pomijanie śniadania może niekorzystnie wpływać na glikemię czy zwiększać ryzyko wystąpienia otyłości. Kawa na czczo może też negatywnie wpływać na układ pokarmowy u osób z wrażliwym żołądkiem lub problemami takimi jak IBS czy wrzody.

2.3. Kawa zamiast wody

Choć kawa nie ma właściwości odwadniających, to zastąpienie nią wody może mieć negatywny wpływ na nasz organizm.

Dietetyczka uważa, że zaspokajanie pragnienia kawą prowadzi do "odwodnienia, które może negatywnie wpłynąć na skórę, trawienie, poziom energii, wchłanianie składników odżywczych, a nawet stawy".

2.4. Kawa bez ograniczeń?

Lekarze rekomendują zazwyczaj, by nie przekraczać dwóch-trzech filiżanek dziennie. Tego samego zdania jest Moskovitz, która podkreśla, że kofeina zawarta w kawie działa pobudzająco, więc małą czarną warto pić w pierwszej połowie dnia, najlepiej rano.

Pita w dużej ilości czy późnym wieczorem lub nocą może przyczyniać się do problemów ze snem, co z kolei wpływa na niemal wszystkie procesy zachodzące w organizmie.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze