Trwa ładowanie...

Wyniszczają tarczycę. Lepiej omijać szerokim łukiem

 Katarzyna Kurek
25.04.2023 15:10
Warzywa, które wyniszczają tarczycę. Lepiej omijać szerokim łukiem
Warzywa, które wyniszczają tarczycę. Lepiej omijać szerokim łukiem (Getty Images)

Warzywa są ważnym składnikiem żywienia w chorobach tarczycy. Zdrowa dieta, której są częścią, wspiera prawidłowy przebieg procesów metabolicznych oraz poprawia samopoczucie. Jednak chorzy na tarczycę powinni uważać na niektóre z nich.

spis treści

1. Warzywa kapustne najlepsze po obróbce termicznej

Osoby z niedoczynnością tarczycy powinny uważać przede wszystkim na niektóre warzywa krzyżowe, zwłaszcza na surowe warzywa kapustne (kapusta, brokuł, kalafior, brukselka, kalarepa, jarmuż, rzepa czy brukiew). W jadalnych częściach tych roślin znajdują się tioglikozydy, które zmniejszają aktywność tarczycy i mogą powodować jej przerost.

Spożywanie dużych ilości surowych warzyw z tej grupy jest niewskazane zwłaszcza u chorych z jednocześnie występującym niedoborem jodu w organizmie.

Zobacz film: "Dieta przy chorobie Hashimoto. Ekspert mówi, czego nie wolno jeść"

Nie oznacza to jednak, że osoby z niedoczynnością tarczycy muszą zupełnie rezygnować z warzyw kapustnych. Ograniczeniom powinny podlegać głównie surowe formy tych produktów. Po obróbce termicznej, podczas gotowania czy procesu fermentowania (kiszona kapusta), ginie część niekorzystnych substancji.

2. Pomidory mogą być kłopotliwe

U osób z chorą tarczycą negatywny wpływ na zdrowie mogą mieć także pomidory, należące do warzyw psiankowatych. W pomidorach znajdują się alkaloidy – tomatydyna, która związana z cukrem, tworzy tomatynę. Nadmiar tomatyny w diecie pobudza układ odpornościowy.

W przypadku niedoczynności tarczycy stymulowanie układu odpornościowego może powodować zwiększoną autoagresję organizmu.

3. Ogranicz przy nadczynności tarczycy

Pomimo tego, że warzywa krzyżowe zmniejszają produkcję hormonu tarczycy i mogą zmniejszać pobieranie jodu przez tarczycę, to ich nadmiar w diecie nie jest wskazany także w przypadku osób z nadczynnością tarczycy.

Przy nadczynności tarczycy zaleca się zachować umiar w spożywaniu warzyw takich jak brukselka i kapusta, jarmuż, rukola, korzeń rzepy, kalafior, brokuły, rzodkiewka czy pak choi.

Katarzyna Kurek, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze