Warzywa z resztek – jak je wyhodować?
Warzywa z resztek wyhodowane na parapecie czy balkonie nie sprawią, że nie trzeba będzie trzeba chodzić już do warzywniaka, ale ich uprawa daje wiele radości i satysfakcji. Wystarczy pojemnik i odrobina wody lub doniczka z ziemią, a także kawałki warzyw, które zwykle lądują w koszach na śmieci. Jakie warzywa odrodzą się z resztek?
1. Jak wyhodować warzywa z resztek?
Warzywa z resztek? To możliwe. Wystarczy zachować to, co zwykle wyrzucamy do śmieci: łodygi warzyw lub odcięte przed jedzeniem części. Następnie wystarczy włożyć je do ziemni lub wody. I gotowe.
Hodowanie roślin na parapecie i balkonie wprawdzie nie zastąpi zakupów w warzywniaku, ale jest ciekawą koncepcją „zero waste” i prostym sposobem na bardziej świadomy oraz ekologiczny sposób życia. Daje też wiele radości i satysfakcji.
2. Jakie warzywa wyhodować z resztek?
Jakie jarzyny urosną z odpadów organicznych? Najbardziej popularne i najłatwiejsze w hodowli warzywa z resztek to cebula, czosnek, sałata i kapusta, a także seler naciowy i nać marchwi, pietruszki czy rzodkiewki.
Cebula Najłatwiejsza w domowej hodowli z resztek jest cebula, zarówno cała, jak i odcięte podczas przygotowywania potraw jej dolne, niejadalne części, tak zwane piętki.
Wystarczy umieścić je korzonkami w dół w słoiku z wodą (zamoczona ma być tylko ta część, z której wyrosną korzenie) na gazie, by dość szybko pojawił się szczypior. Gdy system korzeniowy będzie rozbudowany, co nastąpi po mniej więcej 2 tygodniach, cebulę można wsadzić do doniczki z ziemią. Nie jest to jednak konieczne.
Szczypior wyróżnia się dużą zawartość witaminy C oraz żelaza. Zawiera także białko, węglowodany, tłuszcze oraz wodę, a także witaminę A, D, E oraz B6, a także wapń, sód, magnez, jod, potas i fosfor. Wartość energetyczna szczypiorku wynosi 35 kalorii.
Czosnek Ząbek czosnku (pędem do góry) należy umieścić w pojemniku z niewielką ilością wody lub doniczki z ziemią. Z czasem czosnek wypuści intensywnie zielony szczypior o łagodnym smaku. Przycinany będzie regularnie odrastał. Do hodowli najlepiej wybrać polskie odmiany, nie z Chin.
Sałata Zamiast wyrzucać końcówkę sałaty, jej trzon, z którego wyrastają liście, należy odciąć od reszty rośliny na wysokości 2-4 centymetrów i umieścić w pojemniku z wodą (o głębokości około 1 centymetra).
Gdy wypuści korzenie (mniej więcej po tygodniu), trzeba go przesadzić do doniczki w ziemią. Bardzo ważne jest, by roślinę trzymać na parapecie, a wodę zmieniać każdego dnia. W ten sam sposób można uprawiać kapustę, na przykład pekińską czy bok choy.
Sałata jest nie tylko smaczna i niskokaloryczna, ale i zdrowa. Można wyróżnić ponad 100 gatunków sałaty. Każda cechuje się różną ilością czy rodzajem składników odżywczych. Można się w nich spodziewać obecności takich składników jak luteina i zeaksantyna, które są silnymi przeciwutleniaczami oraz błonnika, kwasu foliowego, potasu, wapnia, żelaza, witaminy A, C i witamin z grupy B. Do najzdrowszych sałat zalicza się sałatę rzymską.
Seler naciowy
Z dolnej części selera naciowego, odciętej 3-4 centymetry nad linią korzeni, można wyhodować nową roślinę. Nie będzie wprawdzie miała grubych, soczystych i chrupiących łodyg, ale te, które urosną, przydadzą się jako dodatek do zup czy sałatek.
Aby uzyskać warzywa z resztek, trzeba umieścić końcówkę selera pionowo w pojemniku z wodą. Gdy pojawiają się korzenie, można przesadzić go do ziemi.
Dlaczego warto jeść seler naciowy? To bogactwo składników mineralnych i witamin. Łodyga, liście to źródło witaminy E, a także tych z grupy B. W zielonej natce selera kumulują się przeciwutleniacze, które redukują wolne rodniki, negatywnie działające na wszystkie komórki organizmu. Seler naciowy jest zasobny w kwas foliowy oraz witaminy E, C i A.
Marchew Marchew ma jadalny nie tylko korzeń, ale i nać, z której można przygotować pesto lub użyć do sałatki czy smoothie. Aby ją wyhodować w domowym ogródku, wystarczy odciąć 2-3 centymetry kawałki z górnej części korzenia, a następnie umieścić go w płytkim naczyniu z małą ilością wody.
Dobrze jest postawić je w słonecznym miejscu. Gdy pojawią się korzenie, można je przenieść do ziemi. W podobny sposób, z górnej części korzenia, można wyhodować inne warzywa z resztek: nać pietruszki czy liście rzodkiewki.
Natka marchewki jest zasobna w witaminy, przede wszystkim C i K, a także wapń, potas i magnez. Dodatkowo są w niej cenne przeciwutleniacze, związki fenolowe, karotenoidy i chlorofil.