Trwa ładowanie...

Dieta warzywna - jadłospis, przepisy

Dieta warzywna to kilkudniowy plan żywieniowy polegający na spożywaniu dań przygotowanych tylko z warzyw
Dieta warzywna to kilkudniowy plan żywieniowy polegający na spożywaniu dań przygotowanych tylko z warzyw (Zdjęcie warzyw wysypujących się z koszyka / Shutterstock)

Dieta warzywna jest to dobra dieta dla wszystkich osób, które chcą szybko zauważyć efekty odchudzania. Zasady odżywiania opierają się na kilkudniowym jedzeniu praktycznie samych warzyw. Jarzyny powinny być gotowane, duszone, blanszowane, a także surowe i kiszone. W chłodne dni sprawdzą się dania gotowane. Zdrowa dieta warzywna zakłada, że nie trzeba skupiać się na kaloriach – można jeść tyle warzyw, ile ma się ochotę, nie mniej jednak niż 0,5 kg dziennie.

spis treści

1. Dieta warzywna - jadłospis

Dzień 1

  • Śniadanie: pasztet warzywny, kromka pieczywa chrupkiego, szklanka herbaty bez cukru.
  • Drugie śniadanie: koktajl z banana (100 g) i kefiru 2% (100 ml).
  • Obiad: gulasz z mięsa i warzyw, makaron razowy (50 g – waga przed ugotowaniem), sałata skropiona sokiem z cytryny (100 g), szklanka zielonej herbaty bez cukru.
  • Podwieczorek: kanapka z kromki chleba chrupkiego posmarowana niskokaloryczną, wysokogatunkową margaryną z plasterkiem kiełbasy żywieckiej, cykoria (50 g), szklanka herbaty owocowej bez cukru.
  • Kolacja: talerz zupy buraczkowej z paluszkami drożdżowymi, szklanka herbaty zielonej bez cukru.

Czytaj więcej

Zobacz film: "Jak zdrowo jeść i tracić na wadze?"

Dzień 2

  • Śniadanie: omlet z warzywami, szklanka herbaty owocowej bez cukru.
  • Drugie śniadanie: jabłko (200 g).
  • Obiad: talerz zupy jarzynowej z cukinią (250 ml), schab gotowany w warzywach (100 g), ziemniaki gotowane (100 g), ogórek kiszony (100 g), herbata zielona bez cukru.
  • Podwieczorek: kubeczek jogurtu naturalnego bez cukru.
  • Kolacja: pomidory z cukinią i grzybami, szklanka herbaty zielonej bez cukru.

Dzień 3

  • Śniadanie: trzy łyżki płatków kukurydzianych ze szklanką mleka 0,5%, 1 średnią gruszką, szklanka kawy zbożowej bez cukru.
  • Drugie śniadanie: sałatka ziemniaczana, szklanka herbaty zielonej bez cukru.
  • Obiad: talerz zupy selerowej z fasolą, szklanka herbaty zielonej bez cukru.
  • Podwieczorek: szklanka soku marchwiowego.
  • Kolacja: cukinia duszona z pomidorami i bazylią, kromka chleba pełnoziarnistego posmarowana niskokaloryczną wysokogatunkową margaryną, szklanka herbaty z cytryną bez cukru.

Dzień 4

  • Śniadanie: galaretka z kurczaka (150 g), kromka chleba chrupkiego, pół średniego pomidora (50 g), szklanka herbaty zielonej bez cukru.
  • Drugie śniadanie: bułeczka maślana.
  • Obiad: wołowina z soczewicą, szklanka herbaty zielonej bez cukru.
  • Podwieczorek: kefir 2%.
  • Kolacja: talerz zupy pomidorowej z kukurydzą i papryką, szklanka ****zielonej herbaty.

Dzień 5

  • Śniadanie: kanapki z dwóch kromek chleba chrupkiego posmarowanych łyżką masła orzechowego i plasterkami banana (100 g), szklanka bawarki na mleku 0% (100 ml) bez cukru.
  • Drugie śniadanie: serek owocowy 0% (150 g), szklanka kawy zbożowej bez cukru.
  • Obiad: talerz krupniku (200 ml), ryba pieczona z pieczarkami (150 g), ziemniaki gotowane (100 g), pomidory z cebulą (100 g), szklanka wody mineralnej niegazowanej.
  • Podwieczorek: łódeczki paprykowe, szklanka herbaty zielonej bez cukru.
  • Kolacja: ziemniak z pomidorami i papryką, szklanka herbaty zielonej bez cukru.

2. Dieta warzywna - przepisy

Gulasz z mięsa i warzyw

  • 100 g chudego mięsa (wołowiny lub cielęciny),
  • 50 g marchwi,
  • 10 g selera,
  • 15 g pietruszki,
  • 1/2 łyżeczki oleju,
  • 1/2 łyżeczki mąki pszennej,
  • natka, pieprz ziołowy, sól.

Warzywa obrać i umyć. Mięso umyć, pokroić w kostkę, obtoczyć w mące i podsmażyć na oleju. Mięso podlać wodą, dodać warzywa, przyprawy i dusić do miękkości. Posypać natką.

Omlet z warzywami

  • 2 jajka,
  • 1/2 czerwonej papryki,
  • 1/2 żółtej papryki,
  • 1 dymka, szczypior,
  • 1 por,
  • 2 łyżki mleka 0,5%,
  • 1 łyżeczka masła,
  • sól, pieprz.

Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w paseczki. Por umyć i pokroić na kawałki. Dymkę i szczypior umyć i posiekać. Jajka ubić z mlekiem i przyprawami. Do jajek dodać zielone warzywa, wymieszać i usmażyć na maśle omlet.

Zupa selerowa z fasolą

  • 1/2 selera naciowego,
  • 80 g fasoli,
  • 1/2 cebuli,
  • czosnek,
  • 1/2 marchwi,
  • 1 łyżeczka oleju,
  • sól, pieprz biały, majeranek, tymianek, natka,
  • 1 łyżeczka masła,
  • 1/2 kromki chleba tostowego.

Fasolę namoczyć na 8 godz. Ugotować ją w tej samej wodzie, w której się moczyła. Warzywa obrać i umyć, cebulę posiekać, marchew i seler pokroić w kostkę. Wrzucić warzywa i posiekany czosnek na olej i smażyć 5 min, mieszając. Dodać warzywa do fasoli, doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem, gotować 30 min, dolewając wody, jeśli trzeba. Pieczywo posmarować masłem, posypać tymiankiem i natką, pokroić w kostkę i przygotować w piekarniku grzanki. Zupę podawać z grzankami.

Wołowina z soczewicą

  • ryż pełnoziarnisty (20 g – waga przed),
  • 1/2 małej cebuli,
  • 1/2 jajka,
  • 1,5 łyżki mąki pszennej,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1,5 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • tymianek, cynamon, sól, pieprz,
  • 1/3 szklanki bulionu warzywnego.

Przebraną i umytą soczewicę moczyć 4-5 godz., ugotować. Ryż zagotować, odcedzić i wymieszać z soczewicą. Wołowinę umyć, pokroić w kostkę, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, posiekany czosnek, sól i gotować. Dodać tymianek i zioła na odchudzanie, rozprowadzony w bulionie koncentrat, wymieszać, przykryć i gotować jeszcze 40 min na małym ogniu. Z jajka, mąki, wody rozrobić rzadkie ciasto, rozprowadzić je na dnie garnka, ułożyć na nim ryż z soczewicą i mięsem, przykryć i podgrzewać 10 min. Gorące danie wyłożyć na talerz i posypać cynamonem.

Ryba pieczona z pieczarkami

  • 150 g fileta z mintaja,
  • 1/4 cebuli,
  • 100 g pieczarek,
  • sok z cytryny,
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek,
  • sól, zielenina.

Filet opłukać, skropić sokiem z cytryny i zostawić na 20-30 min. Naczynie ognioodporne posmarować olejem. Cebulę i pieczarki obrać, opłukać i pokroić w plastry. W naczyniu ułożyć plastry cebuli, rybę i pieczarki, posolić i piec w piekarniku około 30 min. Przed podaniem posypać zieleniną.

Zdrowa dieta warzywna pozwala schudnąć nawet 5 kilogramów w ciągu 5 dni. Jest to bardzo zróżnicowana dieta odchudzająca, której bogactwem są warzywa, sporządzane na różne sposoby.

Następny artykuł: Dieta niskowęglowodanowa
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze