Trwa ładowanie...

Wegetarianie są bardziej narażeni na złamania kości. Nowe badania

Wegetarianie oraz weganie są bardziej narażeni na załamania kości niż osoby jedzące mięso – wynika z najnowszych badań.

Zobacz film: "Koronawirus w Polsce. Prof. Andrzej Horban o bezpieczeństwie na cmentarzach podczas Wszystkich Świętych"

spis treści

1. Wegetarianizm a ryzyko złamań kości

Wpływ niejedzenia mięsa na zdrowie kości wzięli pod lupę naukowcy z Uniwersytetu Oksfordzkiego. Okazało się, że wegetarianie i weganie wykazują większe tendencje do złamań kości, np. biodra.

Eksperci przebadali ponad 54 tys. osób w wieku ok. 50 lat. Uczestników podzielono na 4 grupy: mięsożercy (29 380 osób), jedzący ryby (8037 osób), wegetarianie ( 15 499 osób) i wegan (1982 osoby).

Wypełnili oni kwestionariusze, w których pytano o dietę, nałogi (alkohol, papierosy), stosowanie suplementów i inne kwestie żywieniowo-zdrowotne. Badanie trwało ponad 17 lat, w tym czasie uczestnicy zgłosili ponad 3900 złamań. Okazało się, że wegetarianie mieli o 9 proc. większe ryzyko złamań kości w porównaniu do osób, które jadły mięs, natomiast u wegan to ryzyko wzrastało do 43 proc.

Naukowcy przyjrzeli się ryzyku dość rzadkich wypadków – złamań biodra. Okazało się, że u wegan to ryzyko było na poziomie 2,3 razy większy niż u osób jedzących mięso. Z kolei u wegetarian i osób, które jadły ryby – ryzyko było 25 proc. większe.

Ekperci przeanalizowani także dane, dotyczące zapotrzebowania na spożycie białka i wapnia u badanych osób i dostosowali to spożycie to wymogów. Mimo to osoby niejedzące mięsa nadal były bardziej narażone na ryzyko złamań kości, choć nieznacznie ono spadło.

"Wyższe ryzyko złamań, zwłaszcza u wegan, pozostało na wysokim poziomie nawet po dostosowaniu diety do zapotrzebowania na wapń i białko, co sugeruje, że czynniki te mogą co najwyżej tylko częściowo wyjaśniać różnice w ryzyku złamań w poszczególnych grupach żywieniowych" – czytamy w opracowaniu.

2. Powody zwiększonego ryzyka

Ekspeci podkreślają, że wegetarianie, weganie i osoby, które jedzą jedynie ryby mają zazwyczaj niższy wskaźnik BMI w porównaniu do osób jedzących mięso, co również może powodować ryzyko złamań kości.

"Chodzi tu prawdopodobnie o amortyzację siły uderzenia podczas upadku, zwiększoną produkcję estrogenu, zwiększone ryzyko otyłości lub mocniejsze kości wynikające ze zwiększonego ich obciążania"- stwierdzili naukowcy.

Badanie zostało opublikowane w piśmie BMC Medicine.

Zobacz także: Zbilansowana dieta - charakterystyka, zasady, zdrowe produkty żywieniowe

Zobacz także:

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.