Trwa ładowanie...

Wegetarianie są bardziej narażeni na złamania kości. Nowe badania

 Ewa Rycerz
Ewa Rycerz 30.11.2020 12:43
Wegetarianie mają większe ryzyko złamań biodra niż osoby jedzące mięso
Wegetarianie mają większe ryzyko złamań biodra niż osoby jedzące mięso (123rf)

Wegetarianie oraz weganie są bardziej narażeni na załamania kości niż osoby jedzące mięso – wynika z najnowszych badań.

spis treści

1. Wegetarianizm a ryzyko złamań kości

Wpływ niejedzenia mięsa na zdrowie kości wzięli pod lupę naukowcy z Uniwersytetu Oksfordzkiego. Okazało się, że wegetarianie i weganie wykazują większe tendencje do złamań kości, np. biodra.

Eksperci przebadali ponad 54 tys. osób w wieku ok. 50 lat. Uczestników podzielono na 4 grupy: mięsożercy (29 380 osób), jedzący ryby (8037 osób), wegetarianie ( 15 499 osób) i wegan (1982 osoby).

Zobacz film: "Koronawirus w Polsce. Prof. Andrzej Horban o bezpieczeństwie na cmentarzach podczas Wszystkich Świętych"

Wypełnili oni kwestionariusze, w których pytano o dietę, nałogi (alkohol, papierosy), stosowanie suplementów i inne kwestie żywieniowo-zdrowotne. Badanie trwało ponad 17 lat, w tym czasie uczestnicy zgłosili ponad 3900 złamań. Okazało się, że wegetarianie mieli o 9 proc. większe ryzyko złamań kości w porównaniu do osób, które jadły mięs, natomiast u wegan to ryzyko wzrastało do 43 proc.

Naukowcy przyjrzeli się ryzyku dość rzadkich wypadków – złamań biodra. Okazało się, że u wegan to ryzyko było na poziomie 2,3 razy większy niż u osób jedzących mięso. Z kolei u wegetarian i osób, które jadły ryby – ryzyko było 25 proc. większe.

Ekperci przeanalizowani także dane, dotyczące zapotrzebowania na spożycie białka i wapnia u badanych osób i dostosowali to spożycie to wymogów. Mimo to osoby niejedzące mięsa nadal były bardziej narażone na ryzyko złamań kości, choć nieznacznie ono spadło.

"Wyższe ryzyko złamań, zwłaszcza u wegan, pozostało na wysokim poziomie nawet po dostosowaniu diety do zapotrzebowania na wapń i białko, co sugeruje, że czynniki te mogą co najwyżej tylko częściowo wyjaśniać różnice w ryzyku złamań w poszczególnych grupach żywieniowych" – czytamy w opracowaniu.

2. Powody zwiększonego ryzyka

Ekspeci podkreślają, że wegetarianie, weganie i osoby, które jedzą jedynie ryby mają zazwyczaj niższy wskaźnik BMI w porównaniu do osób jedzących mięso, co również może powodować ryzyko złamań kości.

"Chodzi tu prawdopodobnie o amortyzację siły uderzenia podczas upadku, zwiększoną produkcję estrogenu, zwiększone ryzyko otyłości lub mocniejsze kości wynikające ze zwiększonego ich obciążania"- stwierdzili naukowcy.

Badanie zostało opublikowane w piśmie BMC Medicine.

Zobacz także: Zbilansowana dieta - charakterystyka, zasady, zdrowe produkty żywieniowe

Zobacz także:

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze