Witaminy dla mężczyzn - rola w diecie, które witaminy są najlepsze dla mężczyzn
Witaminy dla mężczyzn są składnikiem suplementów diety, ale nie tylko. Znaleźć je można w wielu produktach żywnościowych takich jak ryby, płatki zbożowe, mięso wołowe, cielęcina, mięso wieprzowe czy nabiał.
1. Rola witamin w diecie mężczyzny
Witaminy są nie tylko niezbędnym składnikiem zdrowej i zbilansowanej diety. Pełnią także wiele ważnych funkcji w naszym organizmie i pozwalają zachować dobry stan zdrowia. Ich niedobór może skutkować awitaminozą, czyli ograniczoną podażą określonych substancji w naszym ciele, wypadaniem włosów, spadkiem odporności oraz częstymi infekcjami, permanentnym zmęczeniem, chorobami zębów i przyzębia, problemami z koncentracją.
Witaminy są niskocząsteczkowymi substancjami organicznymi, których organizm nie jest w stanie samodzielnie wytwarzać. Z tego powodu musimy dostarczać je wraz z pożywieniem. Są one składnikiem wielu produktów żywnościowych, np. warzyw i owoców, ale również niektórych wyrobów farmaceutycznych, takich jak suplementy diety.
2. Najlepsze witaminy dla mężczyzn
Najlepsze witaminy dedykowane mężczyznom to przede wszystkim:
Dlaczego warto sięgnąć po te substancje?
2.1. Witaminy z grupy B
Witaminy z grupy B mają kluczowe znaczenie dla płodności mężczyzny. Tiamina, zwana również witaminą B1 istotnie wpływa na produkcję hormonów gonadotropinowych, nazywanych również hormonami płciowymi. Zbyt mała ilość tej substancji w organizmie może skutkować bezpłodnością, hipogonadyzmem (dysfunkcją gonad), zaburzeniem funkcjonowania jąder. W jakich produktach żywnościowych szukać witaminy B1?
Przede wszystkim w roślinach strączkowych, rybach, kaszy gryczanej, soczewicy, mleku, jogurcie naturalnym, serze dojrzewającym, mięsie wieprzowym.
Rybowlawina, określana mianem witaminy B2 usprawnia pracę układu nerwowego, ale również wpływa na funkcje seksualne u mężczyzny. Ryboflawinę znajdziemy w takich produktach jak: mleko, jogurty naturalne, płatki zbożowe, mięso wołowe, jaja kurze, awokado, banany, migdały.
Witamina B3, czyli witamina PP lub niacyna wspomaga prawidłowe funkcjonowania układu nerwowego oraz poprawia kondycję naczyń krwionośnych. Największa ilość tej substancji występuje w mięsie drobiowym, mięsie cielęcym, wieprzowinie, wątróbce, orzechach arachidowych i drożdżach spożywczych.
2.2. Witamina C
Witamina C to kolejna substancja, która odgrywa ważną rolę w męskim organizmie. Odpowiada ona za transport składników międzykomórkowych, bierze udział w procesie powstawania tkanki łącznej. Panowie pracujący fizycznie powinni w szczególności dbać o odpowiedni poziom tej witaminy. Dlaczego? Ponieważ witamina C, wpływająca na produkcję kolagenu, przyspiesza gojenie się ran oraz siniaków. Jej największą zaletą jest poprawa kondycji naczyń krwionośnych, co jest niezwykle ważne w przypadku osób narażonych nie tylko na ciężką aktywność fizyczną, ale również na częste zmiany temperatur. Badania specjalistów potwierdzają również istotny wpływ witaminy C na udane stosunki seksualne. Zbyt mała ilość kwasu askorbinowego może skutkować szkorbutem, zmęczeniem, spadkiem kondycji, ale także obniżonym libido.
2.3. Witamina D
Witamina D, będąca w rzeczywistości prohormonem, może być samodzielnie wytwarzana przez nasz organizm. Sytuacja ta spowodowana jest ekspozycją na promieniowanie słoneczne. Promieniowanie ultrafioletowe, działając na skórę człowieka, przekształcają cholesterol oraz niektóre sterole roślinne we wspomnianą witaminę D. Niestety, w naszym kraju nie ma wielu ciepłych, słonecznych dni. Z tego powodu, warto zadbać o odpowiednią suplementację tego ważnego składnika.
Prohormon D przeciwdziała osteoporozie, wpływa na prawidłowy rozwój i mineralizację kości, umożliwia odpowiednie wchłanianie wapnia oraz fosforu. Gdy składnika tego jest zbyt mało w ciele mężczyzny, może dochodzić do problemów ze wzwodem. Stosowanie suplementów diety zawierających tę substancję zmniejsza ryzyko wystąpienia problemów z erekcją aż o trzydzieści procent.
Oprócz suplementów diety, ważna jest również dieta bogata w ryby np. węgorze, łososie, śledzie, makrele, produkty mleczne, jaja kurze.